På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sprinklermontör
Spela filmen

Sprinklermontör

Sprinklermontör arbetar med montering av sprinklerrör och system inom olika typer av verksamheter t ex industri, logistikcentraler, affärslokaler, sjukhus och andra offentliga lokaler. Man installerar även boendesprinkler i olika typer av boendemiljöer. Det rör sig i huvudsak om vattensprinkler men kan även vara system där skuminblandning sker.

Installationen utförs både i nyproduktion och i befintliga verksamheter under drift. Montage sker både med så kallade "prefabricerade system" och med system som sätts ihop på plats.

Som sprinklermontör utför man också service och underhållsarbeten på befintliga sprinkleranläggningar.

En sprinklermontör skall vara beredd att resa i tjänst, därför att arbetsplatserna finns runt om i hela Sverige och många gånger långt från sprinklerföretagets kontor.

Utbildning

Det kan vara svårt att hitta en gymnasieutbildning till sprinklermontör, men det kan finnas möjlighet att läsa sprinklerkurser på VVS- och fastighetsprogrammet. För vuxna sker utbildning till sprinkelmontör ute på företag.

För att bli sprinklermontör utbildar man sig hos något certifierat sprinklerföretag som företagslärling i 3 år, där både teori och praktik ingår. Må med företagsutbildningen är att bli registrerad sprinklermontör.
För den teoretiska delen av utbildningen genomförs 5 st utbildningstillfällen av externa konsulter och sprinklerleverantörer. Detta görs i regi av Installationsföretagen och Sprinklergruppen.
Lämplig bakgrund för en blivande sprinkelmontör: gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet (i första hand profil "ventilation"), VVS- och fastighetsprogrammet. Har men inte gymnasialutbildning från en av de ovan nämnda program, kan det gå bra med yrkeserfarenhet från byggverksamhet eller industri/processinstallationer.

För mer information - kontakta Sprinklergruppen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.