På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

VVS-Branschens Yrkesnämnd

VVS-Branschens Yrkesnämnd

En praktisk utbildning ger trygghet

Om man vill bli 20 000 olika saker kan det vara svårt att veta vad man egentligen ska satsa på. Ludwig Edlund valde VVS- och fastighetsprogrammet och går nu sista året på programmet. Men hur gick valet till egentligen?

– Jag har verkligen tänkt att bli 20 000 olika saker, brandman, polis, rörmokare, pilot… Det finns så många olika saker som jag vill testa!

När han skulle välja till gymnasiet stod valet mellan bygg, VVS eller el och valet blev till slut VVS.

– Jag visste att det fanns mycket jobb i den här branschen och att man får jobba mycket praktiskt. De har dessutom en väldigt fin verkstad på skolan! Utbildningen är väldigt bred också, man får lära sig många olika saker och det är inte bara VVS:are man kan bli även om jag valt just det. Man kan även bli svetsare eller kylinstallatör eller ventilationsmontör!

På VF-programmet ingår minst 15 veckors praktik, det är en möjlighet för eleverna att testa på det yrke de valt att utbilda sig till och att skapa kontakt med företag. För många elever är det första gången som de är ute i arbetslivet.

– Det var riktigt nervöst när jag skulle ut på praktik första gången. Det kändes som jag kunde så lite. En bra handledare låter eleverna göra och testa olika saker, vi är där för att hjälpa till och lära oss, inte bara att kolla på.

– Jag hoppas jag får jobb på den praktikplats jag är på nu, jag trivs jättebra där. Det är en bra sammanhållning och det är viktigt tycker jag!

Ludwig är nöjd med sin utbildning, han tycker den är mångsidig och att man får jobba fritt:

– Det kan vara tufft ibland för man när man jobbar själv finns det inte något riktigt stopp. Man kan alltid bli bättre och det finns många roliga projekt man kan göra här! Verkstan är bra och man känner bra samhörighet med klassen.

Vad har du för tips till de som ska välja gymnasieutbildning?

– Gör det du själv vill! Och välj gärna en praktisk utbildning, teori kan du läsa in senare om du vill. Att kunna något praktiskt när du kommer ut ger en trygghet. Det finns alltid någonting du kan göra då, du får en stadig grund.