VVS-Branschens Yrkesnämnd

VVS-Branschens Yrkesnämnd

En praktisk utbildning ger trygghet

Om man vill bli 20 000 olika saker kan det vara svårt att veta vad man egentligen ska satsa på. Ludwig Edlund valde VVS- och fastighetsprogrammet och går nu sista året på programmet. Men hur gick valet till egentligen?

– Jag har verkligen tänkt att bli 20 000 olika saker, brandman, polis, rörmokare, pilot… Det finns så många olika saker som jag vill testa!

När Ludwig skulle välja till gymnasiet stod valet mellan bygg, VVS eller el

– Jag visste att det fanns mycket jobb i VVS-branschen och att man får jobba mycket praktiskt. De har dessutom en väldigt fin verkstad på skolan! VF-programmet på gymnasiet är också en bred utbildning, man får lära sig många olika saker och det är inte bara VVS:are man kan bli, även om jag valt just det. Man kan även bli svetsare eller kylinstallatör eller ventilationsmontör!

På VF-programmet ingår minst 15 veckors praktik, det är en möjlighet för eleverna att testa på yrket de valt att utbilda sig till och att även få kontakt med företag i branschen. För många elever är det första gången de är ute i arbetslivet.

– Det var riktigt nervöst när jag skulle ut på praktik första gången. Det kändes som jag kunde så lite. En bra handledare låter eleverna göra och testa olika saker, vi är där för att hjälpa till och lära oss, inte bara att kolla på.

– Jag hoppas jag får jobb på den praktikplats jag är på nu, jag trivs jättebra där. Det är en bra sammanhållning och det är viktigt tycker jag!

Ludwig är nöjd med sin utbildning, den är mångsidig och man får jobba fritt

– Det kan vara tufft ibland för man när man jobbar själv finns det inte något riktigt stopp. Man kan alltid bli bättre och det finns många roliga projekt man kan göra här! Verkstan är bra och man känner bra samhörighet med klassen.

Vad har du för tips till de som ska välja gymnasieutbildning?

– Gör det du själv vill! Och välj gärna ett yrkesprogram, du kan fortfarande få högskolebehörighet om du läser några kurser extra (Reds.anm: Kontrollera med din SYV vilka kurser som krävs). Att ha en yrkesutbildning när du kommer ut från gymnasiet ger en trygghet. Du kan alltid plugga vidare, men yrket har du fortfarande som grund.

Visa mer
Visa mindre