På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Yrkeslärare
Spela filmen

Yrkeslärare

Yrkeslärare undervisar i yrkesämnen och det är ett sätt att kombinera praktiskt yrkeskunnande med pedagogiskt arbete. Yrkeslärare undervisar oftast elever som läser på yrkesprogrammen inom gymnasieskolan eller på Yrkesintroduktion, men ibland även på Individuellt alternativ inom IM (Introduktionsprogrammen).

Yrkeslärare arbetar oftast på en kommunal eller en fristående gymnasieskola med elever som är 16-18 år gamla som läser mot en yrkesexamen, men kan även arbeta på Komvux, inom Yrkeshögskolan eller med uppdragsutbildningar för vuxna (på uppdrag från Arbetsförmedlingen eller från olika organisationer eller företag). Yrkesutbildningar och därmed yrkeslärare kan även finnas på folkhögskolorna.

Var god se även andra yrkespresentationer: Lärare , Trä- och Metallslöjdlärare, Textilslöjdlärare, ÄmneslärareVuxenlärare, Studiehandledare och Handledare.

Utbildning

För att bli behörig yrkeslärare måste man skaffa sig en Yrkeslärarexamen, på minst 90 högskolepoäng (tre terminers studier på högskolenivå på heltid).
Från och med antagningen till höstterminen 2017 samordnar UHR validering av yrkeskunskaper för särskild behörighet till yrkeslärarutbildningar.
Se även information på Skolverkets hemsida om krav för att få en anställning som yrkeslärare och info på worldskills.se/vad-vi-gor/bliyrkeslärare.

Följande lärosäten har i Sverige tillstånd att utfärda yrkeslärarexamen (uppgift från UKÄ, Universitetskanslers & lärosätenas gemensam hemsida www.studera.nu): Göteborgs Universitet; Högskolan Dalarna; Högskolan i Kristianstad; Högskolan Väst; Karlstads Universitet; Linköpings Universitet; Linnéuniversitet; Malmö Universitet; Stockholms Universitet och Umeå Universitet.

Legitimation

Du som har en lärar- eller förskollärarexamen har möjlighet att hos Skolverket ansöka om en legitimation. Du kan ansöka om legitimation med svensk eller utländsk examen och det finns möjlighet att komplettera din legitimation med fler behörigheter än det som din examen ger dig.

PRAO för grundskoleelever på gymnasiets yrkesprogram
Från hösten 2018 - obligatorisk PRAO i åk8-9 på grundskolan; PRAO bör i första hand genomföras på en arbetsplats men kan också ordnas genom att en grundskoleelev följer undervisning på gymnasiets yrkesprogram. För mer info - framtid.se/reportage/obligatorisk-prao-fran-ht18

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.