Dramapedagog

Dramapedagog

Dramapedagoger kombinerar pedagogiskt och konstnärligt arbete. De arbetar med lekar, rollspel och improvisationer tillsammans med gruppdeltagare som själva får uppleva och pröva olika situationer för att till exempel lösa en konflikt. Detta arbete kräver att man är kreativ och utåtriktad.

Som dramapedagog kan man arbeta på många olika arbetsplatser och på olika sätt i syfte att stärka individen och gruppen. Dramapedagoger finns inom skola, kultur och folkbildning, hälsa, vård och omsorg, personalvård och privata näringslivet. Dramapedagoger kan arbeta vid en teater omkring en föreställning tillsammans med barn- eller ungdomspubliken.

Inom förskolan, grundskolan och gymnasieskolan liksom i musik-/kulturskolan och inom högskolan finns uppgifter för dramapedagoger. Arbete med drama inom studieförbund är vanligt. Kommunernas fritidsverksamhet, muséer, institutioner av olika slag och företag är exempel på andra arbetsplatser som har användning av dramapedagogernas kunskaper.

Utbildning

Utbildningar till dramapedagog finns på folkhögskolor och universitet. För att antas till dramapedagogutbildningen krävs erfarenhet av drama/teater samt pedagogisk erfarenhet och minst ett års arbetslivserfarenhet. Utöver detta krävs grundläggande behörighet till högskola samt engelska B. Dessutom krävs intyg som styrker erfarenhet av drama/teater, pedagogiska erfarenhet och arbetslivserfarenhet.

Det finns också andra högskolor (exempelvis Högskolan i Gävle och Malmö Högskola) som har fristående kurser i dramapedagogik/pedagogiskt drama.

Nyttiga länkar
www.ungaklara.se - en teater i barns och ungas tjänst;
www.framtid.se/reportage - Reportage "Obligatorisk Prao från HT18";
http://scensverige.se - en organisation som verkar för att främja den svenska scenkonstens utveckling & utöka de internationella relationerna genom samarbete & idéutbyte;
www.gymnasieguiden.se/gymnasium/s-t-botvids-gymnasium - gymnasieskola i Norsborg (Botkyrka kommun) som erbjuder Riksrekryterande utbilnding på ES, teater - Nycirkus;
www.oru.se/en-teaterpedagog

11 liknande yrke(n)