Danslärare/danspedagog
Spela filmen

Danslärare/danspedagog

Danslärare och danspedagoger lär ut olika former av dans, t ex streetdans, barndans, klassisk balett, fridans, jazzdans, stepp- och showdans samt gammeldans, folk- och stildanser, sällskapsdans, hip-hop, disco-funk, påldans och/eller improvisation.

Danslärare vägleder sina elever i en konstform och tränar deras kroppsuppfattning, koordinationsförmåga och motorik, stimulerar dem att öva förmågan att uttrycka känslor, tankar och idéer i dansform, övar upp deras rytmkänsla och förmåga att förmedla dansglädje. Det är därför viktigt att danslärare även har kunskaper i anatomi och kan lära ut rätt dansteknik.

Utbildning

Utbildning till danspedagog finns vid Dans och Cirkushögskolan i Stockholm på Danspedagogutbildningen. Urval sker genom inträdesprov.

Utbildningen har sex olika inriktningar - Flamenco, Folkdans, Klassisk balett, Jazz, Modern och Nutida dans samt Street. Alla inriktningarna har dock inte antagning varje år. Kontrollera med utbildningsanordnaren vilka inriktningar som har antagning.

En bra grundutbildning finns på gymnasiets Estetiska programmet, inriktning Dans.

För att arbeta som danslärare på gymnasieskola krävs lärar- / ämneslärarutbildning, fem år, i dans.

Arbetsplats

Danslärare arbetar på kommunala och privata dansskolor och på studieförbund, men kan också undervisa på förskolor liksom i grundskolan och gymnasieskolan. Ofta samarbetar danslärare i gemensamma projekt med lärarna i musik och bild.

Anställningsformen för danslärare och danspedagoger kan variera från fast anställning på heltid eller deltid till projektanställning eller timanställning.

En del danslärare / danspedagoger har egna privata dansskolor. Arbete på kvällar och helger är ganska vanligt och danspedagoger kan även ha flera olika arbetsplatser som de måste resa mellan under en arbetsdag.

Det är ganska vanligt att danspedagoger har arbetat som dansare tidigare. En del kombinerar också egen dans med att arbeta som koreografer.

Lilla ordboken

Saraband - en vild och snabb spansk dans från 1500-talet, som ackompanjerades av gitarr, kastanjetter och sång och som, under en tid, förbjöds i Spanien pga sin obscenitet. I början av 1600-talet spreds saraband till det franska hovet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.