På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Befraktare

Befraktare

Befraktare kaIIas också för fartygsoperatör och en vanIig arbetspIats för befraktare/fartygsoperatör är ett logistikföretag. Man kan säga att befraktare är en kvaIificerad Iogistiker inom sjötransporter.

Som befraktare/fartygsoperatör har man dagliga kontakter med rederier, fartyg, hamnar och kunder. I arbetet ingår oftast föIjande arbesuppgifter: befraktning, lastplanering, koordinering och optimering av fartygsresurser och containerdepåer. Ofta ingår det också att ta emot bokningar, skapa kundofferter, prislistor och affärskalkyler, samt ekonomisk uppföljning av företagets (det Iogistikföretaget där man är anstäIId) olika uppdrag. 

Utbildning

För att kunna få arbete som befraktare/fartygsoperatör behöver man ha teknisk, sjöfarts- eller logistikutbildning på högskolenivå eller motsvarande. Man behöver också behärska svenska och engelska mycket väl i tal och skrift samt ha goda kunskaper i programmet Excel. Erfarenhet från arbete i transport- eller shippingverksamhet är meriterande när man söker jobb som befraktare/fartygsoperatör.

Historisk tillbakablick
Fredrik Henric af Chapman (1721-1808, adlad 1772) var varvschef på örlogsvarvet i Karlskrona och sin tids störste representant för skeppsbyggarkonsten. Han kombinerade en konstnärlig begåvning med teoretiska kunskaper och hårt arbete, som utvecklade det svenska skeppsbyggeriet till en målmedveten vetenskap.

Länktips
vti.se - VTI, Statens väg- & transportforskningsinstitut; ett oberoende & internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn, vars huvuduppgift är att bedriva forskning & främja utveckling kring infrastruktur, trafik & transporter

havkom.se - Statens haverikommision (SHK), en myndighet under Justitiedepartementet, som har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila & militära olyckor & tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.