Solenergitekniker

Solenergitekniker

Är du teknikintresserad och vill jobba i en av de snabbastväxande framtidsbranscher? I så fall kan detta yrke vara helt rätt för dig!

Som solenergitekniker bidrar du till att fler aktörer kan producera el genom förnyelsebara energikällor. Du kommer bland annat jobba med att installera solenergianläggningar, mäta och analysera effekter av skuggning, göra riskanalyser utifrån elsäkerhet- och arbetsmiljöaspekter samt driftsätta och optimera solenergianläggningar. Solenergitekniker måste också ha kompetens att självständigt jobba med olika delar av processen med att etablera solenergianläggningar. De behöver därför ha kompetens bland annat inom projektledning och rådgivning till kunder, lagstiftning och lönsamhetsberäkningar men de sysslar också med de praktiska bitarna som installation och underhåll.

Utbildning

Utbildningen, i Sverige, ligger i första hand inom yrkeshögskola men kan även finnas inom andra skolformer t.ex som privat eller företagsförlagd utbildning. 
Bra förberedande grundutbildning finns inom flera av gymnasieskolans nationella program men i första hand rekommenderas Teknikprogrammet (TE) och Industritekniska programmet (IN)

Framtidsutsikter

Efterfrågan på solenergitekniker på arbetsmarknaden är mycket stor och prognoser pekar på att möjlighet att få anställning som solenergitekniker på både kort och lång sikt är god till mycket god.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  79 Lediga jobb som solenergitekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.