På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Åsbro Kursgård

UTBILDNINGAR FÖR EN LJUS FRAMTID INOM ENERGIBRANSCHEN!
På Åsbro Kursgård vill vi att du ska kunna uppnå dina yrkesdrömmar oavsett vart du befinner dig i livet. Åsbro Kursgård är den främsta utbildningsplatsen för dig som vill satsa på en yrkesroll inom energibranschen. Oavsett om du är på jakt efter ditt första jobb, vill byta jobb eller utvecklas i din nuvarande yrkesroll är våra utbildningar ett självklart val för dig som vill arbeta inom el och energiförsörjning.

VÅR MÅLSÄTTNING
Vårt mål är att alla som utbildar sig hos oss ska få jobb efter avslutade studier. Erfarenheten visar att vi lyckat bra med den föresatsen. 97% av våra studenter har sitt drömjobb inom 6 månader efter avslutade studier. Vi vill att du ska utvecklas och lyckas i din framtida yrkesroll.

VÅR STYRKA
Vårt samarbete med, företagen, branschorganisationer, skolor och aktörer inom el- och elförsörjning, är vår styrka. Hos oss skapas en naturlig kontaktyta, vilket är en stor konkurrensfördel för våra studenter som ska ut i arbetslivet. Kontakterna hjälper oss att utveckla aktuell utbildning och fortbildning som motsvarar krav som omvärlden ställer på oss och på våra studenter.

Visa mer
Visa mindre

YH-utbildningar hos Åsbro Kursgård

Anläggningsmontör Storkraftnät

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2023-11-17
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
2022-01-31
Ansökan stänger
2022-06-03
VISA MER

YH Utbildningen Anläggningsmontör Storkraftnätet passar dig som är praktiskt lagd gillar vara utomhus och arbeta med händerna.  Äventyr varje dag på hög höjd !

Vad gör en Anläggningsmontör Storkraftnät?

Som anläggningsmontör Storkraftnät arbetar du i de stora kraftledningarna som försörjer vårt land med elektricitet. Du arbetar främst med transmission- och regionnät, med att bygga, underhålla och besikta dessa kraftledningar och tillhörande ställverk.

En anläggningsmontör arbetar ofta i ett projekt. Detta innebär att du kommer att under projektets genomförandetid befinna sig på projektplats som kan utföras i hela Sverige. Du arbetar då som resande montör. Du kan även ha anställning mer regionalt på ett företag med olika uppdrag så som distributionselektriker.

Företag som anställer Anläggningsmontörer är elnätsbolag som har egna montörer eller Entreprenadföretag som arbetar mot elnätsbolaget. Du kan även starta ditt eget entreprenadföretag och sälja ut dina tjänster.

Utbildningen till Anläggningsmontör Storkraftnät

Utbildningen ger en bred kompetens, dels i att arbeta med kraftledningar och ställverk inom region- och transmission (40 – 400kV), och att kunna medverka vid anläggnings- och underhållsarbeten inom eldistributionsnät (0,4 – 40kV). Denna breda kompetens är ett krav från branschen och ökar din mångsidighet. På vår 130 hektar stora övningsanläggning kommer du att utbildas praktiskt i alla moment som tex höghöjdsarbete, både i trä- och stålstolpar, samt få kunskap om risker och metoder för att utföra arbetet på ett säkert sätt. Du kommer att utbilda dig inom kabelarbete och att reparera skador på kraftledningar. Detta är en praktisk utbildning med teoretiska inslag där nästan all undervisning sker utomhus och på hög höjd.

Vilka jobb kan jag söka som Anläggningsmontör Storkraftnät?

 • Regionnätsmontör
 • Transmissionsnätsmontör
 • Transmissionstekniker inriktning järnväg
 • Stamnätsmontör
 • Distributionstekniker
 • Storlinjemontör

Framtidsutsikter för en Anläggningsmontör Storkraftnät

Efter utbildning har du stora chanser till anställning direkt efter examen. Samhället ställer stora krav på en trygg elproduktion dessutom kommer efterfrågan inte att minska, tvärtom. Stora delar av vårt elnät ska moderniseras, bytas ut och anpassas. Vi står inför en omställning till en helt ny förnybar elproduktion med stora planerade utbyggnationer av stamnätet som ska genomföras. Det finns ett stort behov av tekniker och montörer både nu och i framtiden.

Utbildningen sker på Åsbro Kursgård och leds av kompetenta och erfarna instruktörer från branschen. Vi har ett unikt övningsområde på 130 hektar med luftledningsnät, stationer, ställverk och ett gediget kabelnät. Detta ger dig möjlighet att träna alla arbetsmoment på verklig utrustning. 

Vad innehåller utbildningen till Anläggningsmontör Storkraftnät?

Utbildningen till Anläggningsmontör Storkraftnät är bred och du kommer bland annat lära dig om:

Distributionsnät
Linjebyggnad, trä- och stålkonstruktioner
Underhåll av elnät 0,4 - 400 kV
Säkerhetsutbildningar
Utomhusställverk
Kabelteknik lågspänning, region- och transmission

Det ingår även rad olika behörigheter som är nödvändiga i din yrkesroll exempelvis förarbevis terränghjuling, nedtagning av nödställd (kompisräddning vid arbete i stolpar), ESA (elsäkerhetsbehörigheter) arbete på väg med mera.

1/3 av utbildningen består av LIA-kurser, Lärande i Arbete, som är förlagd på en arbetsplats, där du praktiskt får lära dig arbetet med handledning av handledare.  LIA-kurs är viktigt för dig då du kommer att lära känna en arbetsplats, arbetsuppgifterna och företaget lär känna dig. Du har en stor möjlighet att få anställning i företag där du har haft din LIA-kurs. Under LIA-kurs kommer du  att utvecklas och skapa yrkesidentitet.

Examen och kompetens
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Boende
Hos oss bor du i studentkorridor med eget rum och delar sällskapsrum, kök, dusch och toalett. Lunch serveras i restaurang och frukost/middag lagar du själv eller tillsammans med dina kurskamrater i det gemensamma köket.

Så söker du
Tryck på "Ansök direkt" för att ansöka utbildningen. Mer information och ansökningslänk finns även på vår hemsida. 

För mer information, kontakta:
Anne Kataja, Utbildningschef Tel: 0582-838 56
Mikael Carlsén, VD Tel: 0582-838 50

VISA MINDRE

Projektledare Elkraft distans

Studietakt / Ort
50% / DISTANS (Askersunds kommun)
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-09-11
Utbildningsslut
2024-05-17
2025-06-05
Antal poäng
215 YH-poäng (ca 2.2 år)
Ansökan öppnar
2022-01-31
Ansökan stänger
2022-06-03
VISA MER

Ta din karriär inom elkraft till nästa nivå!

Elområdet står inför gigantiska utmaningar de kommande åren. Energiomställningen och fortsatt elektrifiering ställer stora krav på kompetens – både inom elproduktionen och elnätssidan. Du som vill utbilda dig till Projektledare Elkraft får en stimulerande och strategiskt viktig framtida roll. 

Åsbro Kursgård erbjuder distansutbildning. Du med erfarenhet inom elkraft kan därmed utveckla din karriär och ta den till nästa nivå. Missa inte den här chansen!

Vad gör en projektledare inom Elkraft?
Som projektledare elkraft har du en av energibranschens viktigaste arbetsuppgifter. Det är ditt uppdrag att leda och driva projekt från uppstart till avslut.  Med kunskap och professionalism genomför du projekt med teknisk kvalitet, i rätt tid, till ställda krav för att skapa nöjd kund. Du ansvarar för att ekonomiska rutiner följs, fakturering samt prognoser. Du kommer att arbeta med att säkra kvalité, arbetsmiljö och miljö i projektet. Du ha en samordnande roll och kommer ha kontakter med både myndigheter, kunder och andra berörda parter inom projektet. Du kan komma att delta i anbudsarbeten och inköp. Som projektledare utgår du från ditt kontor, men viss del av ditt arbeta kan komma att vara ute på fält.

Projektledare Elkraft behövs tillexempelvis inom nätbolag, entreprenadsbolag, servicebolag, produktionsbolag, inom infrastruktur- och industriverksamheter samt inom landsting.

Utbildningen till Projektledare Elkraft
Via Åsbro Kursgårds tvååriga distansutbildning kommer du att få den kompetens du behöver för att bli en eftertraktad projektledare på arbetsmarknaden. Utbildningen bygger på de erfarenheter och kunskaper från din yrkesroll inom energibranschen och leds av kompetenta och erfarna mentorer från energibranschen. Utbildning omfattar 50% av studietiden vilket innebär att du kan jobba medan du studerar.

Genom utbildningen får du kunskap om branschens lagar och föreskrifter, affärsmannaskap och projekt som arbetsform. Du utvecklas i ditt ledarskap och förmågor för att kunna driva ett framgångsrikt team från start till mål. Kompetensen du skaffar dig är mycket eftertraktad bland arbetsgivarna och det kan vara din chans att kliva fram och hitta din nya yrkesroll.

Utbildningen är till stor del teoretisk och kommer bedrivas på distans, främst via en digital studieplattform. I utbildningen ingår även totalt 13 nätverksträffar på plats i Åsbro Kursgård. Dessa kommer bland annat omfatta realistiska övningar på kursgårdens anläggning, längre LIA-perioder (Lärande i Arbete) och ett examensarbete. Största delen av utbildningen är självstudier. 

Vilka jobb kan jag söka som Projektledare Elkraft?

 • Projektledare Elkraft
 • Produktionstekniker
 • Produktionsplanerare
 • Beredare

Vad innehåller utbildningen till Projektledare Elkraft?
Utbildningen utvecklar dina kunskaper inom följande områden:

Energibranschen
Anläggningsteknik för projektledare elkraft
Affärsmannaskap för projektledare elkraft
Projektgenomförande elkraft
Projektledarrollen
Examensarbete

LIA ingår som en naturlig del av utbildningen. LIA, Lärande i Arbete, kan med fördel utföras på din befintliga arbetsplats eller vid önskemål hos annan arbetsgivare.

Så söker du
Tryck på "Ansök direkt" för att ansöka utbildningen.Mer info och ansökningslänk finns på Åsbro Kursgårds hemsida. 

För mer information, kontakta:
Anne Kataja, Utbildningschef Tel: 0582-838 56
Mikael Carlsén, VD Tel: 0582-838 50

VISA MINDRE

Servicetekniker Elkraft

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-15
2023-08-22
Utbildningsslut
2023-12-22
2024-12-20
Antal poäng
335 YH-poäng (ca 1.7 år)
Ansökan öppnar
2022-01-31
Ansökan stänger
2022-06-03
VISA MER

En Servicetekniker Elkraft kan arbeta med alla delar av vårt stora kraftnät i Sverige och utomlands, vi kan delta i nybyggnation och underhåll av elkraftsystem och elanläggningar.

Ett arbete inom elkraft är varierande och du kan komma att arbeta såväl utomhus som inomhus.

Utbildningens bredd gör att du kommer att kunna söka dig till många olika yrkesroller. Du kommer exempelvis kunna arbeta med elnätets kraftledningar, kontrollsystem, ställverk och transformatorer.

Men även inom järnväg, gruvnäringen och olika typer av fabriker som ofta har många delar av de utrustningstyper som vi kommer att lära oss om och jobba med.

Vill du arbeta inom förnybart så är vindkraft, solceller, batterisystem och elbilarnas laddningssystem andra möjliga områden. Du får teoretiska och praktiska kunskaper, för att kunna delta och utvecklas i att arbeta som tekniker inom hela elkraftsområdet från klenspänning i styrsystem, till de högsta spänningar vi har i samhället.

Exempel på jobb du kan söka efter utbildningen:

 • Servicetekniker elkraft
 • Reläskyddstekniker och Reläskyddsprovare
 • Apparat- och kontrollanläggningstekniker
 • Stationstekniker elkraft och Eltekniker vindkraft
 • Beredare
 • Elkrafttekniker

Utbildningen till Servicetekniker Elkraft
Är designad för att du ska vara anställningsbar direkt efter examen. En tredjedel av utbildningen genomförs på företag. Det ger dig möjlighet att prova på olika arbetsområden och självklart knyta kontakter.

Jobben finns!
Framtidsutsikterna är mycket goda! Stora delar av vårt elnät ska moderniseras, bytas ut och anpassas. Vi står inför en omställning till en helt ny förnybar elproduktion med stora planerade utbyggnationer av transmissionsnät som ska genomföras.
 

Vem passar utbildningen för?
Utbildningen varvar teori med praktiska övningar och passar dig som är tekniskt intresserad, gillar att analysera och lösa problem.

Utbildningen till Servicetekniker Elkraft är bred och du kommer bland annat lära dig om:

Elkraftsystem i Sverige
Elnätets uppbyggnad och funktion
Arbetsmiljö/ellagen/ESA/EBR
Underhåll för servicetekniker elkraft
Transformator- och apparatteknik
Hjälpsystem

Det ingår även rad olika behörigheter som är nödvändiga i din yrkesroll exempelvis förarbevis terränghjuling, nedtagning av nödställd (kamraträddning vid arbete i stolpar), ESA (elsäkerhetsbehörigheter) arbete på väg med flera.

En tredjedel av utbildningen består av LIA-kurser 

Så söker du
Tryck på "Ansök direkt" för att ansöka utbildningen. Mer info och ansökningslänk finns på vår hemsida

För mer information, kontakta:
Anne Kataja, Utbildningschef Tel: 0582-838 56
Mikael Carlsén, VD Tel: 0582-838 50

VISA MINDRE