På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Frans Schartaus Handelsinstitut

Välkommen till oss på Frans Schartaus Handelsinstitut!

Vi är Stockholms stads egen yrkeshögskola och har bedrivit utbildning sedan 1865.

Vårt erbjudande till dig är väldigt konkret. Hos oss erbjuds du en utbildning som är relevant och mitt i prick, just det som näringslivet efterfrågar. Efter examen har du rätt kompetenser, färdigheter och kunskaper för att kunna gå rakt ut i yrkeslivet.  

Vi har medvetet valt att förbli en relativt liten skola för att säkerställa att både studerande och näringsliv får så bra utbildningar som möjligt. Vi har idag ett brett urval av yh-utbildningar inom ekonomi, försäljning, hälso- och sjukvård samt besöksnäringen.

När du studerar hos oss får du självklart tillgång till vårt stora kontaktnät. Du får ta del av näringslivets kunskaper och erfarenheter. Vi bjuder även in gästföreläsare från branschen, organiserar studiebesök, branschdagar och arbetsmarknadsträffar.

En viktig framgångsfaktor är att vi använder oss av undervisande personal från branschen. De ger dig som student dagsfärska kunskaper så att steget ut i arbetslivet inte blir så stort. Personal på Schartau har relevant erfarenhet, ett coachande förhållningsätt och ett stort kontaktnät.

Vi har etablerat ett stort nätverk av kontakter inom näringslivet och erbjuder utbildningar av högsta kvalitet, med gott rykte i branschen.

Du som studerar hos oss har möjlighet att göra dina LIA-perioder (Lärande I Arbete) utomlands via Erasmus+. Det ger dig en fantastisk möjlighet att få stora delar av kostnaderna finansierade via EU-medel. För dig som vill plugga vidare utomlands har vi samarbeten med universitet i både England och Australien.

Alla våra Yh-utbildningar är kostnadsfria och CSN-berättigade.

Frans Schartaus Handelsinstituts värdegrund vilar på omtanke, öppenhet, jämställdhet, mångfald och hållbar utveckling. Ta första steget mot ditt drömjobb redan idag och sök till någon av våra utbildningar.

Välkommen till Frans Schartaus Handelsinstitut!

Visa mer
Visa mindre

YH-utbildningar hos Frans Schartaus Handelsinstitut

Apotekstekniker

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2023-01-01
2024-01-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

I dag är apoteket så mycket mer än endast receptbelagda mediciner. Som apotekstekniker ger du även tips och råd om allt från tandvård och hygien till solskydd och egenvård av enklare åkommor.

Efter tre terminers heltidsstudier kan vi garantera att du har den kompetens som krävs för att möta apoteksteknikeryrkets föränderliga behov.

Gillar du att arbeta med service, försäljning och vill ha en rådgivande roll inom apoteksbranschen? En Apotekstekniker arbetar med försäljning och service i form av tips och råd om allt från tandvård och hygien till solskydd och egenvård av enklare åkommor. Det är viktigt att du har ett intresse av kroppens uppbyggnad, sjukdomar, symtom och behandlingsalternativ.

Goda framtidsutsikter
Apoteksmarknaden består idag av ett flertal aktörer som rekryterar tekniker till sina apotek. Samtidigt beräknas cirka 1 000 av landets apotekstekniker gå i pension under den närmaste 10-årsperioden. Det innebär att behovet av välutbildad personal kommer att vara stort, inte bara i storstäderna utan i hela landet.

Sveriges Apoteksförening och branschaktörerna har tillsammans med lärosätena för apotekstekniker tagit fram en nationell och gemensam utbildningsplan för att kvalitetssäkra yrkestiteln.

Utbildningen ger en yrkeshögskoleexamen och efter utbildningen kan du arbeta som:

 • apotekschef, mindre företag
 • apotekstekniker
 • egenvårdsansvarig
 • läkemedelskonsulent
 • registreringshandläggare läkemedel
 • varu- och lageransvarig

Allt du behöver
För att ge dig en så bred utbildning som möjligt innehåller kursutbudet allt från medicinsk grundkurs och egenvårdskunskap till kundkommunikation och företagsekonomi. 

Vi har ett nära samarbete med apoteksmarknadens aktörer. För att du ska få en djupare inblick i rollen som apotekstekniker och prova dina kunskaper i verkligheten, kommer du att genomföra 16 av utbildningens totalt 60 veckor på ett apotek. Du kommer också att få göra ett flertal intressanta studiebesök hos olika verksamheter med koppling till apotekets arbete.

Kontakt
Utbildningsledare
Gisela Olsson

Ansökan öppnar i september

VISA MINDRE

Barnspecialistundersköterska

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Den här utbildningen är för dig som redan är yrkesverksam undersköterska och vill specialisera dig inom barn- och ungdomssjukvård.

Som barnspecialistundersköterska arbetar du med barn och ungdomar samt deras anhöriga. Du kan också arbeta med barn med olika funktionsnedsättningar.

Utbildningen passar dig som är empatisk och lyhörd. Du kommer vara en trygg punkt för barnet och behöver kunna hantera och kommunicera svåra situationer.

I utbildningen ingår 12 veckor med praktik, LIA.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

 • barnspecialistundersköterska
 • undersköterska inom barnsjukvård

Utbildningen är certifierad av Föreningen Vård- och omsorgscollege. Det är en kvalitetsstämpel som ställer krav på arbetsliv och utbildning.

Kontakt
Utbildningsledare
Susann Edvinsson-Larsson

VISA MINDRE

Butiksledare inom handel och dagligvaror

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2023-12-22
2024-12-20
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att leda en butik. Du kommer att kunna använda ditt butiksledarskap inom olika områden efter dina egna önskemål och erfarenheter. Antingen kan du arbeta som säljledare, produktområdesansvarig, avdelningsansvarig eller också som butikschef med fullständigt personal- och resultatansvar. Du kommer att få en bred kompetens och kunna inrikta dig mot allt från mode och inredning till fritid och dagligvaror.

Goda framtidsutsikter
Handeln är en stark tillväxtbransch. Samtidigt förändras kompetenskraven för ledarskapet till följd av en ökad globaliserad handel och ny teknik. Personer med kvalificerade kunskaper i butikledning kommer därför att efterfrågas allt mer. Branschen visar stort intresse för utbildningen och skolans nära samarbete med flera butikskedjor garanterar att du får rätt kvalifikationer för din framtida karriär.

Allt du behöver
Utbildningen omfattar tre terminers heltidsstudier varav ca en tredjedel utgörs av Lärande I Arbete (LIA) i butik.För att ge dig ett helhetsperspektiv inom området butiksledning omfattar utbildningen kurser inom försäljning, ekonomi och ledarskap. Den nära verklighetsanknytningen går som en röd tråd genom hela utbildningen och studiebesök och föreläsare från branschen ingår som mycket viktiga delar i kursprogrammet.

Kontakt
Utbildningsledare
Gisela Olsson

VISA MINDRE

Hotel Management

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Vill du ha en ledande position inom hotellbranschen? Då är Hotel Management rätt för dig.

Utbildningen ger dig både en bredd och ett djup. Efter fyra terminers studier är du kvalificerad att leda en eller flera avdelningar inom ett hotell alternativt att arbeta som ekonomiansvarig, marknadsförare eller säljare. Med längre arbetslivserfarenhet inom branschen, före eller efter utbildningen, är arbetet som hotellchef ett alternativ. Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för en karriär i hotellbranschen. Du får dessutom goda förutsättningar för arbete inom andra delar av turismnäringen.

Goda framtidsutsikter
De stora internationella hotellkedjornas ökade etableringar i Sverige har stärkt branschens attraktionskraft och konkurrensen om kompetent personal har hårdnat. Intresset för att förlägga internationella företagsmöten och kongresser i Sverige ökar och detta leder till att efterfrågan på avdelningschefer med goda kunskaper i att leda och utveckla personal är stor liksom behovet av personal med goda färdigheter inom ekonomi, marknadsföring och försäljning.

Allt du behöver
Tyngdpunkten i utbildningen ligger på ekonomi, ledarskap och marknadsföring. En mycket viktig del är Lärande I Arbete (LIA) så under 24 veckor kommer du att utbildas på ett företag i branschen där du får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete. LIA fördelas över tre perioder med olika inriktning som gör att du successivt utbildas och utvecklas på flera nivåer. Hotel Management har funnits länge och är branschens självklara rekryteringbas. Det finns knappt ett hotell i Stockholm som inte anställt en tidigare Schartau student. Ett gott betyg för utbildningen och våra studerande. Våra arbetslivskontakter är dessutom otroligt engagerade i utbildningen.

Kontakt
Utbildningsledare
Marcus Hellström

VISA MINDRE

Läkemedelstekniker

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-02-28
2025-02-28
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Din framtid inom läkemedelsbranschen
Tillgång till kompetens och arbetskraft är ett av life science sektorns största utmaningar, en bransch som till storlek är Sveriges andra största exportindustri. Flera stora läkemedelsföretag har sin produktion i Stockholm och närliggande kommuner. Det har skett enorma investeringar i både nya och befintliga produktionsanläggningar på flera ställen i Mälardalen. STUNS har kartlagt behovet av kompetens kopplat till produktion inom life science (läkemedelsteknik, medicinteknik, bioteknik) inom en 5-10 års period.

Behovet av processtekniker och processingenjörer ligger mellan 230 och 520 personer. En uppskattning är 1 processingenjör per 10 processtekniker. Branschen har svårt att hitta kompetent personal då produktionsvolymen ökat. Såväl Octapharma, AstraZenica, GE och Fresenius Kabi har stora rekryteringsbehov.

Goda framtidsutsikter
Tillgång till kompetens och arbetskraft är ett av life science sektorns största utmaningar, en bransch som till storlek är Sveriges andra största exportindustri. Flera stora läkemedelsföretag har sin produktion i Stockholm och närliggande kommuner i Mälardalen. Det har skett enorma investeringar i både nya och befintliga produktionsanläggningar på flera ställen i Mälardalen.

Läkemedelsproduktion ställer höga krav på läkemedelsteknikens kompetens för att garantera läkemedelsproduktens kvalitet och säkerhet. Arbetslivet visar ett mycket stort intresse för utbildningen och skolans nära samarbete med ett brett urval av företag gör att du får rätt kvalifikationer för din framtida karriär.

Allt du behöver
Utbildningen omfattar tre terminer studier på heltid. Delar av utbildningen utgörs av LIA (Lärande I Arbete) fördelat på två perioder. För att bli en duktig läkemedelstekniker krävs det att du är noggrann och kvalitetsmedveten samt är intresserad av naturvetenskap och teknik. Denna yrkesroll kräver även ständiga uppdateringar av din kompetens kring gällande regelverk och interna instruktioner.

För att du ska vara väl förberedd för dina kommande arbetsuppgifter som väntar innehåller utbildningen bl a tillverkningsprocesser, matematiska beräkningar, renrumsarbete, terminologi (svenska och engelska), dokumentation, kvalitetssystem (inkl regelverk) etc. Utbildningen genomförs i nära samarbete med läkemedelsindustrin. 

I ledningsgruppen sitter bl a Octapharma, Pfizer, Sobi, Valneva, APL. Recipharm, North X Biologics och Novelmedic.

Kontakt
Utbildningsledare
Anna Lundin

VISA MINDRE

Löneekonom - inriktning systemkunskap

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2023-01-01
2024-01-01
Utbildningsslut
2024-12-20
2025-12-19
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Ansökan öppnar i september

Som löneekonom med inriktning systemkunskap besitter du en bred kompetens och kan arbeta med hela det lilla företagets ekonomifunktion. Du arbetar med frågor inom lön, ekonomi och HR. Du hanterar även sekretessbelagd information om företagets anställda och detta kräver diskretion och integritet.

Goda framtidsutsikter
Det är brist på erfarna ekonomer som kan sköta ekonomi- och affärssystemen i små företag. Den generella ekonombristen är påtaglig enligt flera bemanningsföretag. På senare år har tendensen i näringslivet varit att storföretagen skär ner medan små och mellanstora företag nyanställer. Samtidigt kommer behovet av nya ekonomiansvariga att öka ytterligare under de närmaste åren i takt med att 40-talisterna går i pension. Framtidsutsikterna är med andra ord mycket goda.

Allt du behöver
Den nära verklighetsanknytningen löper som en röd tråd genom hela utbildningen. Studierna är upplagda så att de i så stor utsträckning som möjligt ska spegla arbetet på en ekonomiavdelning. På skolan kommer du att få arbeta praktiskt med de arbetsverktyg och affärssystem som finns i näringslivet. Du kommer därför att vara väl förberedd inför både LIA-perioder och din framtida karriär.

Utbildningen uppfyller FAR och Srf konsulternas förbunds utbildningskrav för att kunna ansöka om att bli auktoriserad lönekonsult i framtiden.

Kontakt
Utbildningsledare
Christina Vallin

VISA MINDRE

Medicinsk sekreterare

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-01-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2024-12-20
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Efter fyra terminers heltidsstudier har du de kunskaper som krävs för att arbeta som medicinsk sekreterare på till exempel ett sjukhus, en vårdcentral inom företagshälsovården eller ett läkemedelsföretag

Dina arbetsuppgifter kommer att vara många och varierande beroende på var du kommer att arbeta.

Du kommer att fungera som spindeln i nätet mellan patient, anhöriga och personal och använda dig av en hög servicegrad, lyhördhet, initiativförmåga, flexibilitet och sist men inte minst noggrannhet.

Goda framtidsutsikter
Hälso- och sjukvården befinner sig för närvarande i en förändringsprocess där behovet av administrativ personal med modern utbildning kommer att vara stort. För att avlasta vårdpersonalen får de medicinska sekreterarna ta ett allt större ansvar för administrativa uppgifter inom sjukvården och efterfrågan ökar kontinuerligt. Med din utbildning och den praktiska erfarenhet du får under LIA-perioderna bedöms dina framtidsutsikter som mycket goda.

Allt du behöver
Utbildningen omfattar fyra terminers heltidsstudier varav en fjärdedel består av Lärande I Arbete (LIA), på olika arbetsplatser inom hälso- och sjukvården. För att du ska vara väl förberedd för de varierande arbetsuppgifter som väntar innehåller kursutbudet allt från anatomi och sjukdomslära till ekonomi och kommunikation. Utbildningen genomförs i nära samarbete med både den offentliga och den privata vårdsektorn, som medverkar genom diverse gästföreläsningar och studiebesök.

Kontakt
Utbildningsledare
Lotten Wesslén

VISA MINDRE

Offentlig upphandlare

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2023-01-01
2024-01-01
Utbildningsslut
2024-12-01
2025-12-01
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Som offentlig upphandlare arbetar du med inköp inom offentlig sektor. Du säkerställer ett klokt användande av skattemedel och skriver kravställningar. Efter utbildningen kan du även arbeta med privata företag som vill lämna anbud på upphandlingar.

Utbildningen passar dig som vill arbeta med inköp inom offentlig sektor och se till att skattemedel används på ett ansvarsfullt sätt och som gillar att arbeta i projektform och har goda kunskaper i svenska, i tal och skrift.

Goda framtidsutsikter
Det kommer att ske stora pensionsavgångar i gruppen handläggare med kompetens inom upphandling inom de närmaste åren. Efterfrågan på kompetenta medarbetare kommer att vara hög. Detta grundat på uttalanden från framstående aktörer inom branschen, underlag från egen undersökning, löpande näringslivskontakter samt ledningsgruppens samlade bedömning och arbetsförmedlingens prognos.

Allt du behöver
För att bli en bra upphandlare krävs både teoretiska studier och praktisk erfarenhet. Aktörer inom upphandlingsområdet ser mycket positivt på att de studerande har möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper under de praktiska LIA-perioderna. Erfarenheten som du som studerande får under dina LIA-perioder väger tungt vid anställning. Utbildningen innehåller bl.a. inköpsekonomi, affärsrätt, affärs- och marknadsanalys, upphandling och projektledning.

Kontakt
Utbildningsledare
Jan Skogberg

VISA MINDRE

Produktionsledare film och tv-produktion

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Filmbranschen växer och blir alltmer globaliserad. Internationella streamingbolag som Netflix, HBO och Viaplay ökar produktionen av film och originalserier. Svenska produktionsbolag anlitas då ofta som underleverantörer vid internationella samproduktioner. Behovet av kompetenta produktionsledare kommer därför att växa de kommande fem åren.

Goda framtidsutsikter
Som produktionsledare, FAD eller platschef är du navet i produktionsprocessen för en filminspelning. Du samordnar olika delar av produktionen, och ser till att skådespelare, filmteam och utrustning är på plats, elektricitet, ljus och ljud fungerar, inspelningstillstånd finns samt att budget och tidsplan hålls. Du deltar redan i planering och förberedelser med manus, ekonomiska ramar och budget, inspelningsplatser och teknikbehov.
Allt du behöver

Produktionsledare för spelfilm och tv-drama är en tvåårig utbildning på heltid för dig som vill jobba som produktionsledare, inspelningsledare (First Assistant Director), regiassistent eller platschef.

Efter avslutade studier ska du självständigt kunna söka och ta uppdrag inom filmproduktion, planera, strukturera och organisera produktionsprocess och inspelning inom givna ekonomiska ramar, leda filmteamets arbete, hitta lämpliga inspelningsplatser och säkerställa god arbetsmiljö för tillfälliga arbetsplatser i samverkan med fastighetsägare/myndigheter.

Kontakt
Utbildningsledare
Frida Hvenmark

VISA MINDRE

Redovisningskonsult

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Som redovisningskonsult arbetar du med redovisning och bokslut. Du sköter även analys och rådgivning, löpande bokföring, avstämningar och deklarationer. Du förväntas även kunna kommunicera, analysera och prognostisera utfall.

Utbildningen passar dig som brinner för ekonomi, siffror och är kommunikativ i tal och skrift.

Goda framtidsutsikter
Efterfrågan på ekonomer i allmänhet och redovisningskonsulter i synnerhet är mycket stor. I samtliga dagstidningar annonseras efter redovisningskonsulter och bemanningsföretagen kan i dagsläget inte tillgodose sina kunders efterfrågan. Arbetsförmedlingens bedömning är att framtidsutsikterna för skickliga redovisningskonsulter är mycket goda, dels för att redovisning har en framskjutande plats i näringslivet och dels för att allt större krav ställs på redovisare. Den kompetens som vår utbildning ger är mycket efterfrågad i näringslivet och näst intill alla våra studerande får jobb efter examen.

Allt du behöver
För att du ska få en så komplett utbildning som möjligt kommer du förutom de väl avvägda teoretiska momenten också att få ta del av lärorika praktikfall och intressanta gästföreläsningar.

Under hela utbildningen arbetar du praktiskt med samma arbetsverktyg och system som på en ekonomiavdelning. Du kommer därför att vara väl förberedd inför både LIA-perioder och din framtida karriär. 20 veckor av utbildningen består av Lärande I Arbete (LIA) på olika arbetsplatser inom redovisningsområdet.

Kontakt
Utbildningsledare
Monica Forsström

VISA MINDRE

Revenue Management och Data Analyst

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Stockholms kommun)
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Nu kommer den första utbildningen i Sverige som tar ett helhetsgrepp om Revenue Management i Besöksnäringen – omvägen via USA behövs inte längre

Revenue Management handlar om att ta kontroll över utbud och efterfrågan och på detta sätt öka företagets lönsamhet. Arbetsuppgifterna genomförs i nära samarbete med det kommersiella teamet där det ingår försäljning, marknadsföring och distribution.

Utbildningen bygger på tidigare arbetslivserfarenhet och studierna parallellt med nuvarande arbete gör att du får möjlighet att omsätta dina förvärvade kunskaper direkt. Efterfrågan på personal med analytisk förmåga, kommersiell och ekonomisk kunskap samt teknisk kompetens är stor i besöksnäringen. Hotell, restauranger, rederier, flygbolag, biluthyrningsföretag och nöjesetablissemang är exempel på företag som tillämpar Revenue Management.

Goda framtidsutsikter
Du får spetskompetens för en yrkesroll där du genom omvärldsbevakning och varierande marknadsförutsättningar utformar företagets prissättningsstrategier. Sverige satsar på Turism, den nationella strategin för besöksnäringen har satt som mål att fördubbla svensk turism. Man siktar mot en omsättning på 500 miljarder och att antalet sysselsatta inom besöksnäringen ska motsvara 300 000 årsverken. Flygtrafiken är fortsatt stark och den långväga turismen ökar, de stora arenorna och mässorna lockar arrangörer och besökare, det är viktigt att varje arrangemang i alla led genomförs utifrån ett hållbart perspektiv samt med lönsamhetsfokus.

Allt du behöver
Utbildningen rymmer alla viktiga kunskapsområden inom Revenue Management för ditt fortsatta yrkesliv. Det pedagogiska upplägget och innehållet i kursplanerna ger ett helhetsperspektiv på de olika delarna i den komplexa yrkesrollen. Kompetensen du får kan kombineras med annan yrkesroll utifrån ditt företags behov, storlek och organisation. Du lär dig hur produkter och tjänster presenteras på ett attraktivt sätt med en väl avvägd och strategiskt genomtänkt prissättning via bokningskanaler och webbsidor.

Kontakt
Utbildningsledare
Carina Hiller

VISA MINDRE

Specialistutbildad undersköterska anestesi, operation och intensivvård

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2023-06-23
2024-06-13
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Detta är utbildningen för dig som redan är yrkesverksam undersköterska och vill specialisera dig inom anestesi, operation och intensivvård.

Som specialistutbildad undersköterska anestesi, operation och intensivvård arbetar du med avancerad sjukvård eller intensivvård. Du ger omsorg och omvårdnad till patienten samt stödjer och handleder patienten och närstående i den personcentrerade vården.

Utbildningen passar dig som vill fördjupa dina kunskaper inom yrket och vill arbeta med personcentrerad vård. Du tycker att etik och värdegrund är viktigt och att det styr arbetet.

Utbildningen är certifierad av Föreningen Vård- och omsorgscollege. Det är en kvalitetsstämpel som ställer krav på arbetsliv och utbildning.

Kontakt
Utbildningsledare
Susann Edvinsson-Larsson

VISA MINDRE

Teater-, Event- & Scentekniker

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Teater-, event- och scenbranschen efterfrågar välutbildade medarbetare som kan hantera den senaste tekniken, som kan sitt hantverk inom yrket och som törs introducera och genomföra nyskapande lösningar. De söker dig som kan hantera en scen där ena dagen inte är den andra lik. Det här är en roll där du ska vara bekväm med att vara både först in och sist ut på en arbetsplats.

Utbildningen passar dig som är flexibel, noggrann, lösningsorienterad och kan samarbeta. Du jobbar när publiken är ledig, det vill säga på kvällar och helger. Såväl utbildning som yrkesroll förutsätter att du är flexibel och kan snabbt ställa om till nya scener och förutsättningar.

En utbildning som initierades av branschen
Frans Schartaus Handelsinstitut blev tillsammans med YRGO i Göteborg, uppvaktade och uppmanade av ett stort antal scener och arenor att starta den här utbildningen. Flera nya multiarenor och kulturhus har renoverats och byggts i Sverige de senaste åren. Event som kommunikationsmedel blir allt viktigare och medför nya och ökade krav på teknik och sceniska upplevelser. Dessutom väntas stora pensionsavgångar inom teater- och scenbranschen, vilket styrks av flera betydande aktörer. Ditt arbetsfält är nationellt vilket ger dig en ljus framtid i branschen.

Allt du behöver
Teater-, Event- & Scentekniker är en tvåårig grundläggande event- och teaterteknisk utbildning. Det är en hantverksutbildning som går på heltid, kräver fysisk närvaro och ger dig rätt kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna jobba som scentekniker, ljustekniker, projektions- och mediatekniker, eventtekniker, Stage Manager eller liknade på landets scener och arenor.

Kontakt
Utbildningsledare
Lennart Ågren

VISA MINDRE

TRAC Diplomerad Resekonsult

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

TRAC Diplomerad Resekonsult är en tvåårig kvalificerad yrkeshögskoleutbildning med inriktning resor och turism som Svenska resebyråföreningen med dess medlemmar står bakom. Den är på heltid och ger dig både en bredd och ett djup 

Utbildningen är en av få i Sverige där du tränas i avancerade flygbokningssystem och utbildas av certifierade Amadeusinstruktörer. Du utvecklar de färdigheter i de system som arbetsgivare tydligt efterfrågar vid anställning på resebyrå och hos researrangörer.

Utbildningen passar dig som är affärsinriktad, brinner för service och har ett stort intresse för geografi. Du behöver även vara lösningsorienterad, kommunikativ och gilla att jobba i digitala system.

Genom vårt Erasmus+ samarbete har du goda möjligheter att göra dina LIA-perioder, totalt 24 veckor, utomlands. 

Goda framtidsutsikter
Rese- och turismindustrin är världens snabbast växande industri. Vår bedömning är att resebranschens efterfrågan på välutbildad och säljinriktad personal kommer att vara fortsatt hög på grund av ökat resande, allt mer komplext resande, kommande pensionsavgångar och förändrade arbetsmetoder. Branschen har stort intresse av utbildningen och skolans nära samarbete med branschföretag garanterar att du får rätt kvalifikationer för din framtida karriär.

Allt du behöver
Studiebesök såväl som föreläsare från resebranschen och högskolor ingår som mycket viktiga delar i kurserna. Utbildningen är projektorienterad och problembaserad. Kunskapskontroller sker i form av muntliga och skriftliga tentamen, projektarbeten, seminarier och inlämningsuppgifter, både individuellt och i grupp. Utbildningen avslutas med en fördjupning, ett specialiserat examensarbete.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

 • resesäljare hos resebyrå inom privatresor eller affärsresor
 • turism-och reseproducent hos researrangör eller destinationsbolag
 • turism-och resekonsult för inkommande turism, så kallade DMC
 • projektledare eller projektassistent för möten, incentive, konferens och event

TRAC – en extra kvalitetsstämpel
TRAC står för Travel Academy och är ett registrerat varumärke ägt av Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen. Att vara TRAC-utbildad innebär att du har den kompetens som arbetsgivare inom resebranschen kräver.

Kontakt
Utbildningsledare
Cecilia Eliaeson

VISA MINDRE

Visual Merchandiser

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2023-01-01
2024-01-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Utbildningen ger dig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du behöver för att arbeta med visuell kommunikation inom framförallt butik men även ehandel och event 

Som Visual Merchandiser skapar du butiksmiljöer som ska vara visuellt tilltalande och inspirerande, i syfte att påverka kunden och öka försäljningen. Du arbetar med att optimera varuplaceringen i fysisk butik, e-handel eller skyltfönster.

Utbildningen passar dig som är kreativ och är intresserad av beteendemönster. Du är strukturerad, kommunikativ och gillar att arbeta med människor.

Efter utbildningen kan du arbeta som:

 • Visual Merchandiser
 • Visual Merchandiser - egen företagare
 • Visual Merchandiser för E-Commerce
 • Visual Merchandiser för skyltfönster
 • Visual Merchandiser i butik

Goda framtidsutsikter
Handeln är en tillväxtbransch som är i en förändringsprocess i och med digitaliseringen. Trots att de fysiska butikerna fått konkurrens av olika ehandelsföretag kommer butikerna inte att upphöra. För att de fysiska butikerna inte ska bli s.k. showrooms där folk klämmer och provar saker för att sedan köpa på nätet efterfrågar butikerna duktiga visual merchandisers som kan ge konsumenten en unik butiksupplevelse.

Även E-handeln har ett ökat behovet av Visual Merchandisers. Arbetslivet visar ett mycket stort intresse för utbildningen och skolans nära samarbete med flera butikskedjor garanterar att du får rätt kvalifikationer för din framtida karriär.

Allt du behöver
Utbildningen omfattar tre terminers studier varav ca en tredjedel utgörs av Lärande I Arbete (LIA-praktik) i butik, på ett ehandelsföretag eller med mässevent. För att ge dig ett helhetsperspektiv omfattar utbildningen bl.a. kurser i Butiksekonomi, Butikslayout, belysning och inredning, Färg, form och materiallära, Kreativ idéprocess och presentationsteknik, Kvalificerad försäljning, Varuvisning, E-handel och Ritprogram. Utbildningen är på heltid så räkna med att arbetsinsatsen kommer att kräva 40 h i veckan.

Kontakt
Utbildningsledare
Katrine Wallberg

Ansökan öppnar i september

VISA MINDRE