På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Anläggningsmontör Storkraftnät

Anläggningsmontör Storkraftnät

En anläggningsmontör storkraftnät bygger, underhåller och reparerar kraftledningar samt utomhusställverk för region- och stamnät. Storkraftnätet är ryggraden i svensk elförsörjning och som anläggningsmontör har du en viktig roll att se till att elförsörjningen fungerar.

För att elektricitet ska kunna komma kunden till godo leds den från ett kraftverk via det stora stamnätet och vidare till mindre regionala och lokala elnät. Elektriciteten fördelas i och mellan dessa nät i utomhusställverk.

Som anläggningsmontör är det ditt uppdrag att arbeta med byggande, underhåll och besiktning av de stora kraftledningar och utomhusställverk för stam- och regionnät. Du kommer att arbeta på hög höjd och med de högsta spänningarna. Från 40 000kV-400 000kV! Du kommer både att arbeta med avancerade verktyg, mätinstrument och samverka med andra aktörer så som grävmaskinister, kran- och helikopterförare.

Du kommer att få ett fritt, omväxlande arbete som kräver stor flexibilitet och säkerhetstänk. Att arbeta fysiskt, utomhus och på hög höjd är en naturlig del av arbetet. Kombinationen av praktiskt arbete tillsammans med stundtals totalfokusering och eget ansvar gör arbetet varierande.

Utbildning

Utbildningar kan finnas inom yrkeshögskola, ex. Åsbro Kursgård erbjuder denna utbildning (uppgift från februari 2019). Bra förberedande grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans El- och Energiprogrammets inriktning Elteknik.

Framtidsutsikter

Som anläggningsmontör är du högt eftertraktad på arbetsmarknaden och de flesta får anställning direkt efter avslutad utbildning. Energibranschen är redan nu i stort behov av arbetskraft med denna kompetens. Efterfrågan väntas även öka då branschen står inför stora investeringar och pensionsavgångar.

Arbetsgivare

En anläggningsmontör är ofta anställd hos elkraftföretag eller hos entreprenadföretag som jobbar på uppdrag av elkraftföretag.

Karriärmöjligheter

Eftersom elnätet finns överallt, har du som vill möjlighet att ta uppdrag i hela Sverige och för den som vill, över hela världen!
Som anläggningsmontör har du som vill senare i livet, utmärkta kompetenser för att vidareutbilda sig till t.ex. projektör, projektledare eller beredare.

Övrigt

Lön
Ingångslön: 27.000 Kronor/månad (uppgift från februari 2019);
Medellön i Sverige  år 2017 var, enligt SCB, ca 35.600 kr/månad.

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.