På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arena Yrkeshögskola

Arena – En rikstäckande utbildningskoncern
Arena Yrkeshögskola är tillsammans med systerföretaget Arena Utbildning ledande på yrkesutbildning i Sverige. Vår verksamhet sträcker sig från Malmö till Luleå med över 5000 elever. Vi samarbetar idag med över 50 kommuner och erbjuder utbildning inom bland annat vård och omsorg, barn och fritid, el, lager och logistik, teknik och tillverkning, data/it, samt bygg och anläggning. Vår utbildningskoncern har dessutom en egenutvecklad lärplattform som möjliggör flexibel distansutbildning i hela landet.

Arena Yrkeshögskola – Utbildningar som leder till jobb
Alla våra yrkeshögskoleutbildningar är specifikt framtagna för att leda till jobb och innehåller minst 25 % praktik (lärande i arbete). Vi har ett mycket nära samarbete med arbetslivet och kan på så sätt skräddarsy våra utbildningar efter branschens framtida kompetensbehov. Många av våra utbildningar är på distans, vilket innebär att du kan söka dig till oss oavsett var du bor i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

YH-utbildningar hos Arena Yrkeshögskola

Marintekniker

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Ansökan stänger
2022-05-27
VISA MER

Är du intresserad av teknik, kundkontakt och båtar? Vill du gå en praktisk utbildning med stora möjligheter till jobb efter avslutad examen?

Det finns goda utsikter på arbetsmarknaden för den som utbildar sig till marintekniker. Allt mer avancerad utrustning kräver högre krav på säkerhet, vilket i sin tur leder till fler kunder som behöver service. Generationsväxlingen spelar också stor roll. Många kunniga marintekniker går i pension de kommande åren och branschen skriker därför efter personal med rätt kompetens.

Efter din utbildning kommer du att kunna arbeta som:

 • Marintekniker
 • Varvschef
 • Verkstadschef

Utbildningen
Varje vecka har vi 2–3 lektioner på plats i våra lokaler. Under en dag har vi cirka 8 timmars lektionstid med både teori och praktiskt arbete. Du kommer att ha tillgång till en verkstad med båtmotorer av olika märken och möjligheten att utveckla dina kunskaper inom branschen. Samtliga lärare på utbildningen har flera års erfarenhet av marintekniskt arbete.

LIA (Lärande i arbete)
En fjärdedel av utbildningen består av praktik vilket innebär att du bli väl rustad för arbetslivet. LIA sker på valfri ort och vi hjälper dig att hitta ett passande företag. Många hittar sin framtida arbetsplats under praktikperioden, så därför är det viktigt att du visar framfötterna från dag ett.

VISA MINDRE

Projektledare relining

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Kristianstads kommun)
Utbildningsstart
2022-09-12
2023-09-01
Utbildningsslut
2023-06-30
2024-06-30
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 1 år)
Ansökan öppnar
Ansökan stänger
2022-05-27
VISA MER

Är du intresserad av grön teknik, problemlösning och omväxlande arbetsuppgifter? Då ska du söka vår utbildning till reliningstekniker på distans i Kristianstad.

Projektledare Relining är en utbildning för dig som är intresserad av att jobba i en framtidsbransch med både stark ekonomisk och teknisk utveckling. Här finns ett stort miljömässigt perspektiv, då läckande avlopp är något av en tickande bomb i vårt samhälle.

Inom branschen finns det ett stort behov ute på fältet i roller som reliningstekniker och arbetsledare, men även en hög efterfrågan på projektledare, så utvecklingsmöjligheterna är goda.

Det finns en enorm brist på yrkesutbildad personal i branschen och detta beror främst på att det i princip inte har funnits några direkta utbildningar inom denna gren av VVS (fastighet) och VA (mark) som entydigt har inriktat sig på relining. Med två olika inriktningar är framtidsutsikterna för jobb mycket stora.

I huvudsak så handlar yrket om att renovera eller reparera befintliga avloppsledningar och system i fastigheter och mark. Själva arbetsuppgifterna är omväxlande och ofta kräver det en bra problemlösningsförmåga för att kunna utföra arbetet så smidigt och effektivt som möjligt, med ett gott slutresultat.

Det finns flera olika yrken inom branschen, men på det stora hela så finns det tre olika yrkesgrupper inom relining.

 • Reliningstekniker
 • Arbetsledare Relining
 • Projektledare Relining

Utbildningen
Vi träffas 3 gånger per termin och då 1-2 dagar vardera. Då genomför vi främst praktiska övningar där verktyg och maskiner ingår. Dessa träffar är primärt förlagda till Kristianstad.

Föreläsningar via Teams sker cirka två gånger per vecka och föreläsningstiderna är oftast cirka 3 timmar långa. Övrig tid ägnas åt självstudier.

VISA MINDRE

Rörnätstekniker - Ledningsnät vatten och avlopp

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Kalmar kommun)
Utbildningsstart
2022-09-12
Utbildningsslut
2024-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Ansökan stänger
2022-05-27
VISA MER

Är du intresserad av teknik, miljö och hållbara lösningar för framtidens vattenförsörjning?

Det finns mycket goda utsikter på arbetsmarknaden för den som utbildar sig till rörnätstekniker. Under de närmaste 20 åren är bedömningen att man behöver öka investeringarna 3–4 gånger i förnyelsen av VA-näten. Samtidigt saknas det kompetent arbetskraft.

Utbildningens upplägg
Utbildningen innehåller 1-2 fysiska träffar per termin på 1–4 dagar vardera. Då genomför vi främst praktiska övningar där verktyg och maskiner ingår. Då vi har deltagare från hela Sverige försöker vi att planera träffarna till strategiska orter som är lätta att ta sig till. 

Vi har föreläsningar via Teams 1-2 gånger per vecka. Föreläsningstiderna är oftast cirka 3 timmar långa. 

En rörnätstekniker har ett roligt, varierande och mycket viktigt jobb, blanda annat kommer du att ansvara för att: 

 • Producera och distribuera dricksvatten. 
 • Se till att vatten- och avloppsledningar fungerar på ett säkert sätt. 
 • Underhålla rör och ventiler. 
 • Reparera och förnya vattenledningar. 
 • Genomföra läcksökningar, spolningar och inspektion av ledningar. 
 • Se över åtgärder vid driftstörningar på vatten- och avloppsnät. 
 • Analysera, planera, ta fram projektbeskrivningar och genomföra möten.

Efter avslutad utbildning kommer du att kunna arbeta som: 

 • Rörnätstekniker VA 
 • Driftplanerare VA 
 • Kontrollant VA 
 • Arbetsledare Rörnät VA 
VISA MINDRE

Tandsköterska

Studietakt / Ort
100% / Solna kommun
Utbildningsstart
2023-01-01
2024-01-01
Utbildningsslut
2024-06-21
2025-06-20
Antal poäng
325 YH-poäng (ca 1.6 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

ANSÖKAN ÖPPNAR I HÖST

I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor, så om du letar efter ett jobb i en attraktiv bransch är detta utbildningen för dig!

Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som tandsköterska extra goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Som tandsköterska arbetar du i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med människor med olika behov och förutsättningar.

I yrket ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Det är ett serviceyrke med mycket patientkontakt och ditt bemötandet är viktigt, du ska inge trygghet och tillit.

Du måste kunna arbeta självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar.

LIA – Lärande i arbete
Under sammanlagt 16 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat ”Lärande i arbete”. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och utbildas i skarpt läge.

VISA MINDRE

VA-Läcksökare

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Stockholms kommun)
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-09-01
Utbildningsslut
2023-07-31
2024-08-31
Antal poäng
225 YH-poäng (ca 1.1 år)
Ansökan öppnar
Ansökan stänger
2022-05-27
VISA MER

Är du intresserad av teknik, miljö och vattenfrågor? Då ska du söka VA Läcksökare på distans i Stockholm.

Tycker du dessutom om att kunna arbeta ute i det fria och är miljö- och teknikintresserad? Då är yrket läcksökare något som kan passa dig.

Genom olika metoder söker du rätt på läckor i de vattenledningar som försörjer vårt samhälle med en av våra viktigaste resurser, vatten. Du arbetar även med kontroll och provning av andra ledningar i det infrastrukturella nätverket som finns under våra fötter, såsom spillvatten och dagvatten.

Du kommer att vara delaktig i arbetet med att förhindra att värdefulla resurser, i form av vatten, läcker ut ifrån våra gemensamma ledningar. Du ser även till att ovälkomna vattenflöden inte kommer in i ledningarna. In- och utläckage av vatten medför idag mycket stora kostnader för ledningsägarna, som nästan uteslutande är våra kommuner. Genom teknisk, miljömässig och ekonomisk utveckling bidrar en läcksökare till att göra samhället bättre i flera led.

De huvudsakliga yrkesrollerna är läcksökare och provtryckare.

Blir auktoriserad läckagekontrollant kostnadsfritt (värde 20 000 kr)
I utbildningen kommer du att få all den teori och praktiska moment som krävs för att du ska kunna bli auktoriserad läckagekontrollant. När du börjar arbeta i en organisation som är ansluten till branschföreningen STLK, har du allt som behövs för att söka auktorisation. Eftersom det vanligtvis kostar mycket pengar för ett företag/kommun att skicka sina anställda på en kurs, så har du en stor fördel av att redan ha genomgått en gedigen utbildning. Du kommer att vara mycket attraktiv för framtida arbetsgivare.

Utbildningens upplägg
Vi har 2 fysiska träffar per termin på 3-4 dagar vardera. Då genomför vi främst praktiska övningar där vi går igenom och övar på de metoder och teknologier som används generellt i branschen. 

Våra föreläsningar sker 2-3 gånger per vecka. Föreläsningstiderna är oftast cirka 2-3 timmar långa.

VISA MINDRE

Vatten och miljötekniker

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Höörs kommun)
Utbildningsstart
2022-09-12
2023-09-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Ansökan stänger
2022-05-27
VISA MER

Är du intresserad av miljö, vatten och sporras av att utveckla ett mer hållbart samhälle?

Utbildningen
Utbildningen innehåller 8 fysiska träffar, vi träffas 2 gånger per termin och då cirka 1-4 dagar vardera. Under minst två gånger per termin kommer de studerande att få arbeta praktiskt under flera dagar på ett yt- eller grundvattenverk samt reningsverk med ett eget laboratorium.

Vi har 2 föreläsningar per vecka på vardera 2-3 timmar via Teams. Övrig tid ägnas åt självstudier.

Som vatten- och miljötekniker är det din uppgift att se till att våra vattenförsörjningssystem fungerar så bra som möjligt. För att det ska vara möjligt krävs stora insatser i form av både drift och underhåll av dessa system.

Du kommer efter utbildningen att ha en spännande tid framför dig. Området är stort och du kan därför hamna i en mängd olika typer av yrkesroller. Arbetsuppgifterna tenderar att bli alltmer specialiserade i en större kommun. I mindre kommuner är det troligt att du arbetar mer över hela fältet.

VA-sektorn står inför stora förändringar och utmaningar, med en åldrande yrkeskår där många kommer att gå i pension. Som utbildad vatten- och miljötekniker kan du därför räkna med att du kommer direkt ut i jobb efter avslutad examen.

Yrken inom vatten- och miljöteknik:

 • VA-drifttekniker
 • VA-driftingenjör
 • VA-processingenjör
 • VA-utredningsingenjör
 • VA-projektledare
VISA MINDRE