CUL Hudiksvall

Cul, Centrum för utveckling och lärande
Du kanske går i tankar på att plugga vidare? Vill du skaffa dig en yrkesutbildning? Du kanske vill jobba med något helt annat? Du kanske behöver läsa upp så du får behörighet för högre studier? Vill du bo hemma och studera på distans? Eller är du ny i Sverige och behöver lära dig svenska? Du har många olika möjligheter till utbildning i Hudiksvall. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Yrkeshögskoleutbildning (yh)
Vill du ha goda chanser att komma ut snabbt i arbetslivet? Då ska du studera en yrkeshögskoleutbildning som är en eftergymnasial utbildning som är direkt skapad efter arbetslivets behov. Utbildningarna tas fram tillsammans med arbetsgivare som verkar i branscher där efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens, är stor. Ett koncept som visat sig vara mycket lyckat både för studerande och för arbetsgivare.

Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik. Praktiken kallas LIA (lärande i arbete) och är förlagd ute på en arbetsplats. Under LIA-perioderna utbildas du på arbetsplatsen under handledning av arbetsgivaren. Det innebär att du får vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. Vissa yrkeshögskoleutbildningar kan du läsa här i Hudiksvall andra kan du läsa på distans. Alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel från CSN.

Vad kan du studera?
På Cul kan du läsa många olika former av utbildningar för vuxna. Här finns något för alla; för dig som vill komplettera tidigare studier, påbörja en lärlingsutbildning, yrkesutbildning, eller kanske vill du söka till högskola eller universitet för att skaffa ny kunskap mot jobb och personlig utveckling.

Generellt kan man säga att studierna ofta är mer koncentrerade och antal undervisningstimmar färre än grundskolan och gymnasiet. Du får ta mer ansvar, men får samtidigt större frihet att lägga upp studierna som du själv vill. Du kan läsa på distans eller ha lektioner i klassrum, studera på hel- eller halvfart, på dagen eller på kvällen. Här träffar du andra studerande i blandade åldrar. Om du vill sitta enskilt finns det tillgång till lässal, om du föredrar att sitta i grupp kan du boka ett grupprum.

Att studera på Cul
Vi hjälper dig att komma igång. Här får du vägledning och stöd för att hitta och genomföra en utbildning som passar dig. Du kan studera kurser och utbildningar på grundläggande nivå, gymnasial nivå och på eftergymnasial nivå så som högskola, universitet eller yrkeshögskoleutbildningar.

Studie- och yrkesvägledning
Har du funderingar kring studier, vill läsa mot en gymnasieexamen eller byta yrkesbana? Undrar du hur du hittar och söker en utbildning, eller vad som krävs för att bli behörig till utbildningen? Har du frågor kring dina betyg? Behöver du hjälp att göra en studieplan? Oss studie- och yrkesvägledare kan du kontakta för ett vägledningssamtal som handlar om dig och din framtid.

Visa mer
Visa mindre