På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Behandlingspedagog Spela filmen

Behandlingspedagog

Vill du arbeta med utsatta barn, ungdomar och vuxna? Vill du vara med och förändra deras livssituation? Är du nyfiken och trygg i dig själv? Då är yrket Behandlingspedagog rätt yrkesval för dig!

Som behandlingspedagog arbetar du med vård och behandling av människor med olika typer av problem och svårigheter. Detta kräver en gedigen utbildningsbakgrund och kompetens om hur man bemöter människor på ett professionellt sätt. Behandlingspedagog är ett yrke som innebär många utmaningar och ger mycket i gengäld.

Att arbeta som behandlingspedagog innebär att ett arbete nära människors problem. Du som är behandlingspedagog måste snabbt kunna sätta dig in i olika människors problem och situationer. Du möter dagligen människor med varierande behov såsom utsatta barn eller människor med psykiatriska problem och måste kunna framställa en individuell behandlingsplan för varje patient baserat på varje människas unika förutsättning. Arbetet som behandlingspedagog är ett varierande jobb där du dagligen träffar ett mycket stor antal människor vilket kräver mycket god kommunikationsförmåga. Arbetet utförs vanligen vid behandlingshem eller vid skola. En behandlingspedagog kan arbeta med vårdinsatser för utsatta människor vid flertalet typer av arbetsplatser såsom privata och kommunala behandlingshem, kriminalvården, socialtjänsten samt inom grund- och gymnasieskolan.

Vanliga arbetsuppgifter för en behandlingspedagog kan vara att arbeta fram behandlingsplaner för patienter och annan planering, att göra utvärderingar av vårdinsatser för patienter och föreslå områden för förbättringar, och att utvärdera vårdinsatser för patienter och föreslå områden för förbättringar.

Utbildning

Det finns både högskoleutbildningar och Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige som leder till en kvalificerat examen inom behandlingspedagogik. Oftast finns det även en specifik inriktning inom utbildningen, exempelvis ungdomsmissbruk.

Att tänka på
De flesta arbetsgivare anställer inte och inte ens tar emot på praktik unga personer (som är under 25 år) till tjänster som Behandlingspedagog och för liknande arbetsuppgifter; detta för att de anser att viss livserfarenhet krävs. Arbetslivserfarenhet som på ett bra sätt förbereder till att jobba som behandlingspedagog är inom de yrken där man har med upprörda eller påverkade människor att göra, ex. om man arbetar inom störningsjouren, som skötare inom psykvård, som väktare, parkeringsvakt eller ordningsvakt alternativt som personal på en högstadieskola.

Yrkesporträtt
Möt Jenny som arbetar som Verksamhets­ansvarig för en mötesplats för personer med en funktions­variation, i Järfälla kommun.

Länktips

  • vision.se - tips till chefer & medarbetare inför utvecklingssamtal
  • fub.se - FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar & vuxna med utvecklingsstörning ska kunna leva ett gott liv
  • mfd.se - Myndigheten för delaktighet har i uppdrag att verka för att funktionshinderspolitiken ska få genomslag i hela samhället
  • syvi.se - Vägledning riktad till elever i behov av särskilt stöd
  • vo-college.se/NKR - Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
  • csn.se/partner/nyhet - om Högre bidrag för elever som läst på Introduktionsprogrammen (från 1 juli 2018)
  • fragasyv.se/info - jämförelse/förklaring om flera närbesläktade yrken.

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.