Behandlingspedagog
Spela filmen

Behandlingspedagog

Vill du arbeta med utsatta barn, ungdomar och vuxna? Vill du vara med och förändra deras livssituation? Är du nyfiken och trygg i dig själv? Då är yrket Behandlingspedagog rätt yrkesval för dig!

Som behandlingspedagog arbetar du med vård och behandling av människor med olika typer av problem och svårigheter.
Att arbeta som behandlingspedagog innebär att ett arbete nära människors problem, men men jobbar även med friskfaktorer, alltså de positiva förmågor och egenskaper som behöver identifieras och stärkas.

Du som är behandlingspedagog måste snabbt kunna sätta dig in i olika människors problem och situationer. Du möter dagligen människor med varierande behov såsom utsatta barn eller människor med psykiatriska problem och måste kunna framställa en individuell behandlingsplan för varje patient baserat på varje människas unika förutsättning.

Vanliga arbetsuppgifter för en behandlingspedagog kan vara att arbeta fram behandlingsplaner för patienter och annan planering, att göra utvärderingar av vårdinsatser för patienter och föreslå områden för förbättringar, och att utvärdera vårdinsatser för patienter och föreslå områden för förbättringar.

Utbildning

Utbildning finns både inom Högskola-Universitet, Folkhögskola och Yrkeshögskola. Yrkeshögskoleutbildning leder till en kvalificerad examen inom behandlingspedagogik. Oftast finns det även en specifik inriktning inom utbildningen, exempelvis ungdomsmissbruk.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet.

Ofta ställer arbetsgivare krav på att hen som söker jobbet är minst 25 år gammal samt har tidigare erfarenhet inom ett relevant yrkesområde.

Personliga egenskaper

Detta kräver en gedigen utbildningsbakgrund och kompetens om hur man bemöter människor på ett professionellt sätt. Behandlingspedagog är ett yrke som innebär många utmaningar och ger mycket i gengäld.

Arbetet som behandlingspedagog är ett varierande jobb där du dagligen träffar ett mycket stor antal människor vilket kräver mycket god kommunikationsförmåga.

Arbetsplats

Arbetet utförs vanligen vid behandlingshem eller vid skola. En behandlingspedagog kan arbeta med vårdinsatser för utsatta människor vid flertalet typer av arbetsplatser såsom privata och kommunala behandlingshem, kriminalvården, socialtjänsten samt inom grund- och gymnasieskolan.

Lilla ordboken

Salutogent förhållningssätt = man ser individen i sin helhet. Att jobba utifrån ett salutogent perspektiv innebär att med ett positivt bemötande identifiera, bekräfta och lyfta individens goda egenskaper och förmågor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.