Stödassistent
Spela filmen

Stödassistent

Stödassistenter jobbar med personer som har beviljats insatser enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Det kan handla om fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsnedsättningar. Arbetet innefattar att ge pedagogiskt stöd och omsorg för att främja "brukarens" förmågor och självständighet.

Några andra yrkestitlar som kan beskriva i stort sett samma yrke är omsorgsassistent, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal, vårdare inom funktionsvariation, arbetshandledare och boendestödjare.

Som anställd inom Bostad med särskild service rör det sig om vardagliga sysslor, allt ifrån stöd med matlagning, städning, personlig hygien, fritidsaktiviteter till sociala- och myndighetskontakter.

I daglig verksamhet är inriktningen arbete. Där stödjer man till meningsfull sysselsättning på en arbetsplats ute i samhället, eller driver olika arbetsverksamheter internt, till exempel caféverksamhet, servicearbete inom kommunen, snickeri, konst, drama eller data. Det kan också vara sinnesstimulerande aktiviteter som bad, massage, musik eller sjukgymnastik för personer med flerfunktionshinder.

barn- och ungdomsverksamheter vistas det barn och ungdomar vissa helger eller veckor för att ge avlastning för deras vårdnadshavare, som ofta är föräldrarna.

Stödassistentens arbete handlar i mångt och mycket även om att stödja och utveckla brukarens kommunikationsförmågor. 

I arbetet ingår det ofta även att föra dokumentation över brukarnas utveckling och behov. Ett syfte är att kunna följa upp att brukaren får rätt stöd och hjälp.

Arbetstiderna varierar beroende på var man arbetar. Inom daglig verksamhet är det oftast kontorstider. Gruppbostäder och barn- och ungdomsverksamheter är bemannade dygnet runt, då arbetar man skift där dag-, kväll- och nattarbete ingår.

Utbildning

Rekommenderad utbildning är gymnasieutbildningarna på Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet, inriktning socialt arbete

Som anställd kan man få möjlighet att med hjälp av sin arbetsgivare vidareutbilda sig, till exempel inom olika funktionsvariationer, kommunikation och bemötande.

Värdefull kompetens, extrameriter, kan vara hantverkskunnande, kunskaper och erfarenhet inom matlagning och/eller inom musik och drama.

Som stödassistent kan man vidareutbilda dig till stödpedagog genom att gå en eftergymnasial utbildning inom yrkeshögskolan. Den är oftast en 1-årig och ger en fördjupad kompetens inom området.

Personliga egenskaper

Förmåga att sätta sig in i andra människors situation. Det behövs ofta kreativa idéer för att nå framsteg i arbetet. Man måste vara ansvarsfull och lyhörd, ha förmåga att sporra den enskilde att klara olika uppgifter själv utan att kränka, kunna ge rätt stöd som gagnar den enskilde. Flexibilitet är bra då man möter och arbetar med många människor med olika egenskaper och behov.

Arbetsplats

Stödassistenter arbetar på många olika arbetsplatser, t ex på gruppboenden, dagliga verksamheter och korttidshem för barn och ungdomar. Inom daglig verksamhet kan det finnas möjlighet att arbeta i olika yrkesroller, till exempel inom restaurang eller med massage och friskvård.

Som stödassistent kan man vara anställd inom Bostad med särskild service, Daglig verksamhet eller Barn- och ungdomsverksamheter. Utmärkande, oavsett var man arbetar, är att stödassistenten utgår från brukarens individuella behov och medvetet arbetar för att den enskilde brukaren ska använda sina förmågor så självständigt som möjligt.

Det ska finnas arbetstekniska hjälpmedel för att underlätta arbetet, till exempel taklyft och förflyttningshjälpmedel.

Visse du att... ?

... experter inom området ADHD tror att det finns 1-2 barn i varje skolklass som har ADHD. Diagnosen ADHD brukar ställas efter en utredning, som påbörjas endast om personen eller personens omgivning upplever viss problematik pga anad ADHD.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    1072 Lediga jobb som stödassistent

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.