Elevstödjare – Stöd och utveckling för elever i skolan
Som elevstödjare arbetar du nära andra stödpersoner på skolan, såsom lärare, kuratorer, skolsköterskor och elevhälsoteam, för att ge elever det stöd de behöver för att lyckas både socialt och pedagogiskt. Du spelar en avgörande roll i att främja deras personliga och akademiska utveckling genom att erbjuda både praktisk och emotionell hjälp.
Arbetsuppgifter för en elevstödjare:
Stödja elevernas skolgång: Hjälp elever att hantera utmaningar i och utanför klassrummet, särskilt de som har svårt att koncentrera sig eller följa skolans regler.
Främja självkänsla och sociala färdigheter: Arbeta för att stärka elevernas självkänsla och utveckla deras förmåga att interagera positivt med andra.
Konfliktlösning och förebyggande av mobbning: Stötta elever i att hantera konflikter och bidra till en trygg skolmiljö genom att förebygga mobbning.
Samarbete med skolans personal och föräldrar: Arbeta tillsammans med lärare, föräldrar, specialpedagoger, skolsköterskor och kuratorer för att skapa individuella stödplaner för varje elev.
Organisera sociala och pedagogiska aktiviteter: Leda aktiviteter som främjar gemenskap och lärande bland eleverna.
Emotionellt stöd: Vara en lyhörd samtalspartner för eleverna och erbjuda stöd vid behov.
Delta i planeringsmöten: Ge insikter om elevernas behov och framsteg vid möten med skolans personal för att säkerställa ett kontinuerligt och anpassat stöd.
Arbetsuppgifterna som elevstödjare kan variera beroende på skolform och det specifika stödbehovet. Oavsett arbetsplats spelar du en viktig roll i att skapa en positiv och stödjande lärandemiljö för eleverna.
Genom ditt arbete som elevstödjare bidrar du till en skolvardag där alla elever får möjlighet att utvecklas i sin egen takt och känna sig trygga.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning som arbetsgivare brukar ställa som ett krav är att du har gymnasiekompetens. Helst bör man ha avslutad/fullständig gymnasieutbildning med inriktning mot barn- och fritid.
Pedagogisk utbildning på eftergymnasial nivå och/eller erfarenhet av att ha arbetat inom skola eller andra pedagogiska verksamheter är ett plus och anses som mycket meriterande.
Erfarenhet av att ha arbetat med elever med Neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF), gärna inom skola eller fritidsverksamhet, kan i vissa fall ställas som ett krav.
OBS!
Utdrag ur Belastningsregistret är obligatoriskt att visa upp för en blivande arbetsgivare, om man söker anställning för att arbeta med barn.
Personliga egenskaper
Bra egenskaper som elevstödjare är att du har en stor flexibilitet och kreativitet i att hitta lösningar som möter elevernas individuella behov. Du behöver ha god förmåga att på kort tid kunna skapa förtroendefulla relationer med elever, föräldrar/vårdnadshavare, skol- och myndighetspersonal. Även förmåga och vilja att kunna arbeta självständigt och ta egna initiativ samtidigt som du trivs med att samarbeta i team.
Arbetsplats
Vanliga arbetsplatser för elevstödjare är inom grundskolan, gymnasieskolan, anpassade skolverksamheter, fritidshem, elevhälsoteam samt inom specialpedagogiska enheter.

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret