Peer supporter

Peer supporter

Peer supporter är en ny yrkesroll inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten som fungerar som en professionell kamratstödjare. Det innebär att en person med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning får utbildning för att kunna arbeta med att stödja brukare och patienter i deras återhämtning. 

Som peer supporter är du en viktig länk mellan patienten och personalen. Det innebär att du deltar vid svåra samtal, eller att du bara finns där som stöd. Du arbetar inom verksamheter som erbjuder vård, stöd eller rehabilitering. Internationella utvärderingar har visat att arbetet som peer supporter ger positiva resultat genom kortare vårdtider och snabbare återhämtning.

Yrket peer supporter har utvecklats under de senaste tio åren runt om i världen. Länder som USA, Holland, England och Nya Zeeland har haft peer supporters länge. I Sverige har vi nyligen börjat utbilda peer supporters. Ofta blir det enklare att prata om psykisk ohälsa om en peer supporter ingår i ett arbetslag. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.