På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Psykiatrisjuksköterska

Psykiatrisjuksköterska

Mycket av psykiatrisjuksköterskans arbete handlar om att hjälpa patienterna upptäcka och utveckla sina egna resurser. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv och se både patient och närstående.

Liksom inom övriga sjuksköterskeyrken är omvårdnad kärnan i psykiatrisjuksköterskans arbete. Omvårdnad inom psykiatrisk vård kan till exempel innebära insatser för att hjälpa patienten att hantera känslor av meningslöshet och stärka känslan av att ha kontroll över sitt liv. Det kan också handla om att man hjälper patienten hitta olika sätt att hantera sjukdomen och dess konsekvenser, samt att formulera rimliga livsmål och ge stöd att uppnå egen utveckling.

Yrkesporträtt
Möt psykiatrisjuksköterska Beata - läs en artikel på vardfokus.se.

Visste du att...?
Att tillskriva "döda ting" mänskliga egenskaper är ett fenomen som kallas för antropomorfism. Ex. finns det människor som pratar med och ibland även tro sig ha en sort "relation" till uppstoppade gossedjur, kläder, möbler och böcker. Ofta är det ensamma männskor som saknar ett relevant socialt sammanhang som ägnar sig åt att skapa "mänskliga relationer" med "döda ting".

Lilla ordboken
CRA - Community Reinforcement Approach; är avsett för personer med alkohol- & drogproblem samt för dem med samsjuklighet: både missbruksproblem & t.ex en psykiatrisk diagnos.
Bältesläggning - en tvångsåtgärd som regleras av lagen om psykiatrisk tvångsvård: vid omedelbar fara för att en patient kan allvarligt skada sig själv eller någon annan, får patienten kortvarigt spännas fast med bälte. I Sverige används bältesläggning, men i andra länder har man upphört med det, ex. på Island har man sedan 1932 ej använt den åtgärden.

Länktips
uppdragpsykiskhalsa.se - Vad är psykisk hälsa?
http://sjukskoterskesnack.libsyn.com - podcast för dig som funderar på att bli sjuksköterska
Artikel "Forskning visar: tankar har läkande kraft"
bup.se/sv/Fraga-BUP

Var god se även yrkespresentation Specialistsjuksköterska.

5 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.