På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Psykiatrisjuksköterska
Spela filmen

Psykiatrisjuksköterska

Mycket av psykiatrisjuksköterskans arbete handlar om att hjälpa patienterna upptäcka och utveckla sina egna resurser. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv och se både patient och närstående.

Liksom inom övriga sjuksköterskeyrken är omvårdnad kärnan i psykiatrisjuksköterskans arbete. Omvårdnad inom psykiatrisk vård kan till exempel innebära insatser för att hjälpa patienten att hantera känslor av meningslöshet och stärka känslan av att ha kontroll över sitt liv.

Det kan också handla om att du hjälper patienten hitta olika sätt att hantera sjukdomen och dess konsekvenser, samt att formulera rimliga livsmål och ge stöd att uppnå egen utveckling.

Möt psykiatrisjuksköterska Beata - läs en artikel på vardfokus.se

Utbildning

Efter grundutbildning till sjuksköterskan kan du studera vidare på avancerad högskolenivå till specialistsjuksköterska (bland annat med inriktning mot Psykiatri). På gymnasiet rekommenderas Vård- och omsorgsprogrammet (VO) med valbara kurser som krävs för behörighet till sjuksköterskeprogrammet (svenska 3, engelska 6 och matematik 2).

Visste du att...?

Att tillskriva döda ting mänskliga egenskaper är ett fenomen som kallas för antropomorfism. Det finns människor som pratar med och ibland även tro sig ha en sorts relation till uppstoppade gosedjur, kläder, möbler och böcker. Ofta är det ensamma människor som saknar ett relevant socialt sammanhang som ägnar sig åt att skapa mänskliga relationer med döda ting.

Lilla ordboken

CRA - Community Reinforcement Approach är avsett för personer med alkohol- och drogproblem samt för dem med samsjuklighet vilket innebär både missbruksproblem och en psykiatrisk diagnos.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.