På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Psykiatrisjuksköterska
Spela filmen

Psykiatrisjuksköterska

Mycket av psykiatrisjuksköterskans arbete handlar om att hjälpa patienterna upptäcka och utveckla sina egna resurser. Det är viktigt att ha ett helhetsperspektiv och se både patient och närstående.

Liksom inom övriga sjuksköterskeyrken är omvårdnad kärnan i psykiatrisjuksköterskans arbete. Omvårdnad inom psykiatrisk vård kan till exempel innebära insatser för att hjälpa patienten att hantera känslor av meningslöshet och stärka känslan av att ha kontroll över sitt liv.

Det kan också handla om att du hjälper patienten hitta olika sätt att hantera sjukdomen och dess konsekvenser, samt att formulera rimliga livsmål och ge stöd att uppnå egen utveckling.

Utbildning

Efter grundutbildning till sjuksköterskan kan du studera vidare på avancerad högskolenivå till specialistsjuksköterska, med inriktning mot Psykiatri.

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.

På gymnasiet rekommenderas Vård- och omsorgsprogrammet med valbara kurser som krävs för behörighet till sjuksköterskeprogrammet (svenska 3, engelska 6 och matematik 2).

Visste du att...?

... att tillskriva döda ting mänskliga egenskaper, är ett fenomen som kallas för antropomorfism. Det finns människor som pratar med och ibland även tro sig ha en sorts relation till uppstoppade gosedjur, kläder, möbler och böcker. Ofta är det ensamma människor som saknar ett relevant socialt sammanhang som ägnar sig åt att skapa mänskliga relationer med döda ting.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Psykiatrisjuksköterska

Arbetsgivare / Ort: Göteborgs kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast idag
Publicerad: 2020-10-09
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Sjuksköterska
  • psykiatrisk vård

Om jobbet
Social resursförvaltning erbjuder göteborgarna många olika tjänster inom det sociala området. Det gör vi som ett stöd till stadsdelarna som har det yttersta ansvaret för sina invånare. Våra verksamheter är ofta specialiserade och unika och vänder sig till alla eller stora grupper av göteborgare. Vi arbetar med flyktingar, missbruk, hemlöshet, utsatta barn och familjer, fältarbete, funktionsnedsättning och mycket mer. Vi samordnar också " Jämlik stad" – en långsiktig satsning för social hållbarhet. Vår vision lyder: "Tillsammans har vi kraft att skapa nya möjligheter i människors liv. I ett hållbart Göteborg finns det plats för alla". ARBETSUPPGIFTER ACT Göteborg är en integrerad verksamhet där Göteborg Stad via socialresursförvaltning samverkar med Psykiatri Sahlgrenska. Verksamheten är under uppbyggnad och samlar flera olika uppdrag under samma tak. Målgruppen är personer över 18 år med svår psykisk sjukdom och sammansatta behov till följd av psykiatrisk problematik och/eller substansbruk, ofta i hemlöshet, men som inte kunnat tillgodogöra sig ordinarie behandlingsinsatser inom specialistpsykiatrin, beroendevården eller kommunen. Verksamhetens målgrupp är bred och du kan komma att träffa personer med många olika typer av diagnoser och sammansatta svårigheter. Inom verksamheten pågår även forskningsprojekt som avser att kartlägga målgruppen, studera hemlöshet och i förlängningen identifiera effektiva behandlingsmetoder och strategier för vård och omhändertagande av denna ofta utsatta grupp. Mottagningen arbetar utifrån en integrativ resursgruppsmetod (R-ACT) med case managers och bedriver ett uppsökande arbete. Ett ACT-team är ett multidisciplinärt team som bygger på intensiv case management. Modellen innebär både behandling och socialt stöd där personal från både psykiatri och socialtjänsten medverkar allteftersom behoven skiftar. Insatserna genomförs i patientens närmiljö i stället för på mottagning. ACT-modellen kännetecknas av flexibilitet och närhet samt fokus på delat beslutsfattande och förstärkning av brukarnas självförtroende och egna förmågor. Då det är viktigt att alla medarbetare arbetar utifrån samma metod genomgår alla medarbetare utbildning via Göteborgs universitet inklusive metodhandledning under ett år. KVALIFIKATIONER Du ska vara legitimerad psykiatrisjuksköterska. Som sjuksköterska hos oss så ser vi gärna att du har erfarenhet av arbete inom missbruksområdet och/eller psykiatri. En förutsättning för att kunna göra ett bra jobb är att du har intresse och visar stor förståelse för målgruppen. Det är en fördel om du har erfarenhet från arbetet utifrån ACT-modellen. Som person är du lösningsfokuserad och duktig på att samarbeta med såväl medarbetare inom organisationen som externa aktörer. Eftersom behovet i vår vardag kan se olika ut ser vi att du är duktig på att prioritera och har ett flexibelt förhållningssätt. Körkort är ett krav.
Arbetsgivare
Göteborgs kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.