På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vårdbiträde
Spela filmen

Vårdbiträde

Vårdbiträde är i Sverige en person som arbetar inom äldreomsorgen, till exempel iom den kommunala hemtjänsten eller på ett äldreboende. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat praktisk omsorg och hemskötsel. Vårdbiträde hjälper de äldre att sköta personlig gygien, bland annat att duscha och klippa naglarna; påminner dem att ta sina mediciner och i mån av tid tar ut dem på promenader.

Det blir dock allt mer sällsynt att man blir anställd som "vårdbiträde" utan man får allt oftare anställning som "undersköterska". Varken sig vårdbiträde eller undersköterska är legitimationsyrken och det är därför arbetsgivaren som bestämmer vilken kompetens som krävs för att klara av jobbet. Läs mer om ämnet här. 

Titta också gärna på följande yrkespresentationer:
Servicemedarbetare inom sjukvården.

Undersköterska

Optikerassistent

Utbildning

Yrket vårdbiträde kräver formellt sett endast grundskolekompetens eller motsvarande utbildning men i praktiken är det svårt att få anställning utan gymnasiekompetens. Det förekommer dock att kommuner anordnar vårdbiträdesutbildningar, som brukar omfatta omkring en halv termin. Utbildning till undersköterska på komvux omfattar ca tre terminer. Man kan få anställning som vårdbiträde med diverse olika tidigare utbildningsbakgrunder, bl a om man har läst på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet. Man kan också bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket kvinnodominerat: ca 82 % av yrkesverksamma är kvinnor (uppgift från SCB från mars 2017).

Se gärna en kort videofilm om att jobba inom äldreomsorg - här är snabblänk till filmen.

Visste du att...?
Begreppet "vårdcentral" lanserades i Sverige år 1968. Samma år öppnades landets första vårdcentral i skånska Dalby. Källa: Läkartidningen.

Lilla ordboken
IVO - en forkortning som står för Inspektionen för Vård- och Omsorg;

"Årsrik människa" - samma som "en person som är till åren kommen", som annars ofta brukar benämnas som "gammal".

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.