Ledsagning är till för att personer med funktionsnedsättning ska kunna ägna sig åt fritids- och kulturaktiviteter. I arbetet ingår ingen omvårdnad, men ledsagaren bistår med den hjälp som kan behövas i samband med ledsagningen och som inte kan vänta.
Ledsagaren följer med en person med funktionsnedsättning på aktiviteter utanför hemmet. Det kan till exempel handla om att följa med på promenad i parken, biobesök, teaterföreställning, bowling, aktiviteter i badhuset, sportevenemang eller att gå på stan.
En speciell gren inom ledsagning är sport-ledsagning, när ledsagare hjälper idrottsutövaren med funktionsnedsättning att kunna utöva sin idrott, genom att ledsaga denne till rätt plats och att hitta eller hålla i de idrottsredskap som behövs.
Arbetstiden styrs av brukarens behov och önskemål samt antalet timmar som är beviljade.
Ledsagare har tystnadsplikt.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Man kan utbilda sig till Personlig assistent eller till Undersköterska, men man kan också lära sig av en mer erfaren kollega eller genom att den ledsagade ger instuktioner om hur denne får hjälp på bästa sättet.
För att få anställning som ledsagare kan krav som gymnasiekompetens, B-körkort och/eller tidigare erfarenhet från något vårdyrke ställas.
Socialtjänsten försöker alltid matcha ledsagaren och personen med funktionsnedsättning så gott det går. Om du anmäler ditt intresse att bli ledsagare och det tar en tid tills socialtjänsten kontaktar dig, kan det bero på att det för tillfället inte finns behov av ledsagare med just din profil.
Grundläggande kunskaper får du på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet.
Passande utbildning finns även inom yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
Egenskaper som är viktiga för att passa och trivas i rollen som ledsagare är att man är ansvarsfull, gärna har en vårdutbildning eller erfarenhet av arbete med personer med funktionsnedsättning. Framför allt är det viktigt att du har tid och engagemang för uppdraget.
Arbetsplats
De flesta ledsagare arbetar med ledsagning på deltid och under kortare perioder, som sommarjobb eller extrajobb. Det är få ledsagare som kan försörja sig genom enbart ledsagning.
Länktips
- fub.se - intresseorganisation som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning
- Myndigheten för delaktighet
- försäkringskassan.se - för dig med funktionsvariation
- vo-college.se - Språkombud
- Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
- framtid.se - Vad är gymnasiekompetens?
- ledsagarservice.se
- studera med funktionshinder.nu
- hörsellinjen.se
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret