Syntolk för synskadade återberättar det som visas med en så kallad "audiovisuell översättning", som kan vara inspelat eller ske direkt, för att de synskadade skulle kunna följa med i handlingen, trots att de inte kan ta in synintryck. Sverige är numera ledande vad det gäller live-syntolkning av teater och evenemang.
En utbildad syntolk har kompetens för att arbeta som syntolk i första hand i kulturella sammanhang, främst inom område film och teater, men även konst. Syntolkning kan ske enskilt eller i grupp och även på flera olika språk samtidigt.
Syntolkning för synskadade är inte bara att få något visuellt beskrivet, utan är även en viktig del i att vara delaktig i samhället och tillsammans med andra få möjlighet att ta del av kulturlivet. Tanken är att den synsvaga publiken bör kunna bli delaktig på lika villkor.
I Sverige arbetar syntolkar såväl med biofilmer som teater, medan de flesta andra länder delar upp yrkesfältet i Audio Description (AD) för ljudspår till filmer, både i biosalongen eller på DVD, medan Visual Interpreter även syftar på syntolkning av teater.
Syntolkning är mer än bara en person som berättar för en annan person eller för en grupp människor vad man ser. Många gånger börjar en syntolkning flera dagar innan den äger rum. Syntolken besöker evenemanget och studerar in det som händer och sker, skriver manus och tidslinje samt gör research på saker som kan behövas förklaras.
Teaterföreställningar som besöks av de synskadade, inleds ofta med ett möte mellan ensemble och besökare. Strax innan den ordinarie publiken ges tillträde till salongen får de synsvaga med vänner och anhöriga komma in och ta sina platser. Därefter kommer skådespelarna in och presenterar sina röster och karaktärer. När detta inte kan ske, vid till exempel utomhusteater, kan besökarna ledsagas till skådespelarnas omklädningsrum där man presenterar sig för varandra. I några andra fall kan syntolken med hjälp av en mikrofon bakom scenen, intervjua artisterna så att besökarna ändå får en upplevelse av röst och karaktär. Ibland kommer skådespelarna ned i salongen så de synsvaga får känna på deras scenkostymer och rekvisita.
Det finns olika typer av syntolkning:
Spontansyntolkning - är vanligaste formen av syntolkning. Det sker från en person till en annan. Den seende beskriver vad denne ser och uppfattar av omgivningen. Detta kan ske under en promenad eller besök på ett kulturevenemang. Då det sker under en teater- eller bioföreställning uppfattas viskandet oftast störande av övriga besökare. Spontansyntolkning kan även innebära att den som syntolkar inte känner till innehåll eller handling, utan gör det spontant.
Live-syntolkning - sker vid flera olika typer av evenemang, såsom föredrag, sportevenemang, teaterföreställningar, biovisningar och olika event.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till syntolk finns på Fellingsbro folkhögskola sedan år 2011.
Bra grundutbildning finns inom gymnasieskolans Humanistiska program, inriktningarna Språk och Kultur passar bra om man senare planerar utbilda sig till syntolk.
Övrigt
I Sverige ger Myndigheten för press radio och tv riktlinjer till mediebolagen. Live-syntolkning på bio förändras i Sverige. 2014 gav den svenska regeringen Svenska Filminstitutet samt Post- och Telestyrelsen i uppdrag att skapa tillgänglig bio. I april 2015 kom ordet "Syntolk" med i Svenska Akademins Ordlista.
Föreningen Syntolkning Nu i Sverige arbetar ideellt med att arrangera live-syntolkningar genom att hjälpa arrangörer att bli tillgängligare och besökare att kunna gå på ett syntolkat evenemang. Föreningen argumenterar för de synsvagas rätt till kultur och det som visas och inte bara inträde till lokalen.
Länktips
- horsellinjen.se - olika typer av tolkning
- Nationella Kompetensrådet inom funktionshinderområdet
- folkhogskola.nu - folkhögskola för personer med dövblindhet
- Studera med funktionshinder.nu
- funkaportalen.se - Så funkar Talande Webb
- Synskadades Riksförbund
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret