Syn- och hörselinstruktör

Syn- och hörselinstruktör

Syn- och hörselinstruktören ger stöd och träning som underlättar för personer med syn- och/eller hörselnedsättning. Yrket kallas även för heminstruktör eftersom det vanligt med hembesök. 

Syninstruktören ge råd och hittar lösningar som underlätta vardagen för den som har en synnedsättning. Det kan handla om att få hjälp med att till exempel markera upp trappor, spis och tvättmaskin och få råd om belysning. Om en person har fått hjälpmedel förskrivna från synhabiliteringen kan syninstruktören ge stöd i träningen i att använda dessa.

För personer med hörselnedsättning ger hörselinstruktören stöd i träningen i att använda hjälpmedel förskrivna av audionommottagningen. Hörselinstruktören ger också information om hur hjälpmedlen ska skötas och underhållas, allt från rengöring, byta batterier till enklare felsökningar om hjälpmedlet inte fungerar.

Utbildning

För att arbeta som syn- och hörselinstruktör kan det vara värdefullt att ha erfarenhet av teckenspråk- och/eller dövblindtolkning, men det är inget krav.

Utbildningar kan finnas inom folkhögskolan, vanligtvis 8-12 veckors utbildning inklusive praktik. Pedagogisk utbildning och/eller utbildning eller erfarenhet inom vård- och omsorg eller inom skola / utbildningssektor ses oftast som en merit. 

Arbetsplats

Det är kommunerna som anställer syn- och hörselinstruktörer och i dagsläget bör det finnas instruktörer i Sveriges samtliga kommuner.

Visste du att…?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när inre örat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag, därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

2 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.