Hörselassistent
Spela filmen

Hörselassistent

Hörselassistenter tillhör yrkesgruppen elevassistenter och fungerar som teckenspråkstolk till elever som är döva eller som har grava hörselnedsättningar som inte kan korrigeras med hjälp av hörapparater.

Tecken som stöd (TSS) lånar tecken från svenska teckenspråket. TSS används samtidigt som man pratar. Att teckna en del av orden i ett samtal underlättar avläsningen för hörselskadade som har svårt att höra vad som sägs.

Hörselassistent är ett stöd för eleven under stora delar av dennes skolvardag.

Utbildning

För att kunna arbeta som hörselassistent behöver man ha mycket goda kunskaper i teckenspråk. Pedagogisk utbildning och/eller utbildning eller erfarenhet inom vård- och omsorg eller inom utbildningssektor ses oftast som en stor merit när man söker anställning som hörselassistent.

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök på musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns idag, därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

13 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.