På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Dövblindtolk

Dövblindtolk

Dövblindtolkar arbetar med kommunikation mellan människor som behöver göra sig förstådda, till exempel vid myndighetskontakter.

Utbildning

Utbildning till teckenspråks- och dövblindtolk finns inom folkhögskolan och omfattar 3-4 års studier.

Stockholms universitet har även ett kandidatprogram i teckenspråk och tolkning. Kammarkollegiet auktoriserar teckenspråkstolkar efter prövning. 

Bra grundläggande utbildning finns på bl a gymnasiets Humanistiska programmet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Det här yrket passar dig som har bra simultanförmåga för att du kan i så fall tolka samtidigt som en person talar. Arbete som dövblindtolk är ofta ganska intensivt och krävande.

Arbetsplats

Tolkar, inklusive dövblindtolkar, arbetar på alla platser där människor möts och behöver kommunicera. Det kan vara vid sjukhusbesök, myndighetskontakter, flyktingförläggningar, konferenser, skolor, i domstol eller vid konferenser. De kan också tolka radio och TV-program, filmer, som vid ett biobesök eller teaterföreställningar och händelser vid andra kultur-evenemang.

Att tänka på

Du som deltar i samtal som tolkas bör prata i normal samtalstakt. Viktigt att komma ihåg är att inte ställa frågor till tolken, detta för att tolken är inte en part i samtalet. Tolkens uppgift är att översätta och förmedla det som sägs mellan de deltagande samtalsparter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Teckenspråkstolk/teckentränare

Arbetsgivare / Ort: Jönköpings kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 16 maj (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Teckenspråkstolk/Dövblindtolk

Om jobbet
Kålgårdsskolan Vill du ha ett av de viktigaste och roliga uppdragen som finns? Hos oss får du inspirera till ett lustfyllt lärande - varje dag, hela vägen. Vi kallar det lärglädje! Välkommen till Kålgårdsskolan! Kålgårdsskolan är en F-6-skola som är centralt belägen i Jönköping med närhet till natur, kultur och kommunikationer. En kort bussresa bort ligger även populära idrottsanläggningar som Kinnarps arena och Rosenlundsbadet. Kålgårdens skolområde består av en skola med drygt 280 elever. Till hösten har skolan fyra fritidshem, döv- och hörselklasser samt grundsärskola med inriktning träningsskola. Ditt nya jobb Vi söker en teckenspråkstolk/teckentränare till våra Döv- och Hörselklasser, åk F-6 på Kålgårdsskolan. Arbetet sker i mindre undervisningsgrupper med anpassad undervisning för att möta eleven med hörselnedsättning. Som teckenspråkstolk/tränare är du stabil och har en flexibel förmåga. Eftersom du ingår i ett större arbetslag är det viktigt att du har god samarbetsförmåga och är empatisk i ditt bemötande. Din kompetens Det är meriterande om du är auktoriserad teckenspråkstolk, stor vikt läggs vid personlig lämplighet. Erfarenhet av arbete med elever med särskilda behov är också positivt. Dina arbetsuppgifter blir att tolka i olika undervisningssituationer och finnas som länk mellan elev och pedagog och därigenom skapa förutsättning för lärandet. Du har god samarbetsförmåga och har ett relationsskapande förhållningssätt. Bra att veta För att underlätta rekryteringsarbetet ber vi dig att bifoga relevanta intyg och betyg för tjänsten du söker. Tänk på att skollagen kräver att samtliga medarbetare visar upp ett utdrag ur belastningsregistret och handläggningstiden för detta dokument kan vara lång. Du hittar ansökan om belastningsregister här (https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola/). Tjänsten tillsätts enligt överenskommelse och vi kallar löpande till intervju. Vill du veta mer? Louise Hultman, rektor 036-107336 Lotta Lagö, bitr. rektor 036-102618 Harald Filipsson-Forsanker bitr. rektor 036-102132 Ann Enblom, facklig representant 036-107675 Välkommen med din ansökan. Tillsammans skapar vi Lärglädje! Jönköpings kommun strävar efter att erbjuda en attraktiv arbetsplats som är fri från diskriminering och ger lika möjligheter för alla. Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför vänligt men bestämt alla samtal om annonserings- och rekryteringshjälp.
Arbetsgivare
Jönköpings kommun
Hemsida: http://www.jonkoping.se
Ansökan
Ansök senast 16 maj (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Resurspedagog med inriktning Teckenspråk till Norrskolan

Arbetsgivare / Ort: Tranås kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 maj (9 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-10
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Norrskolan är en F-5 skola med två paralleller och ca 280 elever. På skolan finns ett fritidshem med två avdelningar.  Skolan ligger i centrala Tranås, vilket innebär närhet till olika aktiviteter och goda pendlingsmöjligheter. Vi har förmånen att ha studiehandledare på skolan som talar olika språk vilket underlättar kontakten med elever och vårdnadshavare.  På skolan finns god specialpedagogisk kompetens och två svalärare. Prioriterade målområden för skolorna i Tranås kommun är inkludering och digitalisering. Nu söker vi en resurspedagog som kan teckenspråk och vill komma till oss och bidra med sin kompetens. ARBETSUPPGIFETER Norrskolan är organiserad i årskursvisa team, två team bildar ett arbetslag. Du kommer att ingå i åk F-1 arbetslag. Du kommer arbeta med teckenspråk samt pedagogiskt stöd på individ och gruppnivå. Det innebär att ansvara för att eleven får förförståelse inför lektioner, följa upp vad eleven förstått och finnas till hands när denne vill och behöver det. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som har utbildning inom teckenspråk. Det är meriterande om du har erfarenhet av undervisning i grundsärskola, grundskola och fritidshem med inriktning teckenspråk. Som person är du en trygg vuxen med ett tydligt ledarskap och med förmåga att möta alla elever. Du har en god samarbetsförmåga och arbetar strukturerat och flexibelt i din roll. ANSTÄLLNING Allmän visstidsanställning mellan 210809–220630 Sysselsättningsgrad: 75-100% LÖN Individuell lönesättning FACKLIGA REPRESENTANTER Fackliga representanter nås via Tranås kommuns växel 0140-681 00. ANSÖKAN För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Tranås kommun använder vi rekryteringsverktyget Talent Recruiter. Vi ber dig därför skicka in din ansökan via Talent Recruiter genom att klicka på ansökningslänken i annonsen. Intervjuer kan komma att ske löpande under ansökningstiden. Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Tranås kommun
Ansökan
Ansök senast 24 maj (9 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Vill du vara en del av Dövianas Teckenspråk-/Dövblindtolk verksamhet?

Arbetsgivare / Ort: Döviana AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 8 augusti (2 månader 24 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Teckenspråkstolk/Dövblindtolk

Om jobbet

Döviana är en konsultfirma som gör samhället tillgängligt för alla och driver därför olika projekt där vi designar och erbjuder produkt- och tjänstelösningar som höjer tillgängligheten. Tillgänglighet är kärnan i vår verksamhet. En stor del av Dövianas verksamhet är leverans av Teckenspråk-/Dövblindtolkar.

Kommunikationen ska vara enkel!

För att kunna erbjuda full tillgänglighet så behöver vi dig som är utbildad och/eller certifierad teckenspråkstolk. Du kan vara bosatt var du vill i Skåne men självklart är det bäst att bo i någon av de större städerna. Flexibel arbetstid. Du bestämmer själv när du vill jobba och hur mycket. Låter detta attraktivt? Vänta då inte med ansökan. Så fort vi har tillräcklig bemanning så tar vi inte in flera teckenspråkstolkar.

Har ni frågor så kontakta oss.

Ser fram emot din ansökan!

Arbetsgivare
Döviana AB
Hemsida: www.doviana.se
Ansökan
Ansök senast 8 augusti (2 månader 24 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Teckenspråk-/TSS-/skriv- och dövblindtolk sökes!

Arbetsgivare / Ort: Lingua Communication Nordic AB
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön
Ansök senast 31 augusti (3 månader 16 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vi söker dig som har en hög språklig nivå och förmåga till nivåanpassning. Som frilansande teckenspråkstolk hos Linguacom anlitas du vid behov, från enstaka timmar upp till flera möten i följd av varandra. Bland våra kunder finns kommuner, privata företag, landsting, polis, domstolar och andra myndigheter.

Oavsett om man vill arbeta heltid eller kombinera det med något annat så är det spännande och viktigt att arbeta som teckenspråkstolk. Som frilansande teckenspråkstolk blir du kontaktad av oss vid aktuella bokningar runt om i hela landet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

- Att självständigt utföra tolkuppdrag på plats eller via digitalt möte.

- Att arbeta för så hög utförande grad som möjligt av inkomna tolkbeställningar.

Kvalifikationer:

- Slutförd utbildning från av TÖI godkänd teckenspråkstolkutbildning.

- Erfarenhet av arbete som tolk är meriterande.

- Erfarenhet av arbete som tolk på tolkcentral är meriterande.


Om oss

Linguacom är ett företag som förmedlar tolk- och översättningstjänster till främst kommuner, stat och landsting, men även till privata kunder såsom advokatbyråer och andra företag. Vi är idag ca 21 anställda och vi sitter i fina lokaler i Finntorp, Nacka (ca 8 minuter från Slussen med buss).

Vi har funnits i dryga tio år och är en av sveriges ledande tolkförmedlingar.


Arbetsgivare
Lingua Communication Nordic AB
Hemsida: www.linguacom.se
Ansökan
Ansök senast 31 augusti (3 månader 16 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.