På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi

Välkommen till en gedigen, kreativ och utvecklande utbildning eller kurs. Med vår långa tradition och erfarenhet är vi det självklara valet.

Vi som arbetar på Stockholms Tillskärarakademi drivs alla av glädjen att lära ut hantverket, designen, sömnaden och konstruktionen. Vi vill utveckla, bevara och föra vidare hantverksskicklighet samtidigt som vi vill ge dig redskapen och möjligheterna för att utvecklas kreativt och fritt.

Våra lärare har en gedigen bransch- och yrkeserfarenhet i mönsterkonstruktion, sömnad och design. Vi har också knutit till oss designers, modetecknare, trend- och färgkonsulter som gästföreläsare.

Detta i kombination med vår långa erfarenhet, vårt eget erkänt utvecklade mönsterkonstruktionssystem och genom våra kontakter i modebranschen så vet vi att utbildningarna och kurserna håller den höga kvalitet som både vi, arbetsmarknad och högskolor efterfrågar.

Alla är välkomna
Det finns kurser och utbildningar både för dig som är nybörjare och för dig som är yrkesverksam i modebranschen. Oavsett om det gäller kläder som yrke eller hobby, grundläggande kunskaper eller vidareutveckling.

Huvudman
Stockholms Tillskärarakademi är en del av Medborgarskolan Stockholmsregionen, som också är dess huvudman.

YH-utbildningar hos Stockholms Tillskärarakademi

Mönsterkonstruktör - heltid 1 år

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2023-08-01
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 1 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Mönsterkonstruktör är en 1-årig som ger dig den kompetens som är nödvändig för att du ska kunna arbeta som mönsterkonstruktör. YH-utbildningen är kostnadsfri, studiemedelsberättigad och innehåller LiA (praktik). En utbildning för dig som vill bli mönsterkonstruktör och vara med och skapa plagg och kollektioner för stora eller små designföretag. Här blir du en del i framtidens modebransch.

Utbildningen är kostnadsfri samt CSN berättigad och innehåller LIA/Praktik.

Om utbildningen
Utbildningen riktar sig till dig som redan har goda förkunskaper på området med vill fördjupa dina kunskaper med avancerad manuell och datoriserad mönsterkonstruktion. Vi har mycket gott renommé i branschen och utbildningen ger dig all nödvändig kompetens för att arbeta yrkesmässigt som Mönsterkonstruktör. Vi arbetar till största del digitalt, men även med prototypsömnad och avprovningar för att hitta den bästa passformen.

Innehåll
Fokus ligger på datoriserad mönsterhantering men vi går även igenom manuella mönsterkonstruktionen. Du arbetar med alla moment i en mönsterkonstruktörs vardag t.ex. måttlistor, plaggskisser, instruktioner, mätning av plagg, provningar och justeringar av mönster. Arbetet sker i de senaste versionerna av Gerbers AccuMark, Pattern Design och Adobe Illustrator.

Du får fördjupade kunskaper i gradering, tygberäkningar samt prototypsömnad. I utbildningen ingår projektarbeten där du i team utför olika moment i processen av framtagning av ett första prov, design, mönsterkonstruktion och sömnad.

Kurser och poängplan

  • Datoriserad Mönsterhantering A: 50 poäng
  • Datoriserad Mönsterhantering B: 50 poäng
  • Datoriserad Mönsterhantering C: 20 poäng
  • Manuell Mönsterkonstruktion: 30 poäng
  • LiA: 30 poäng
  • Manuell Mönsterkonstruktion: 40 poäng

Totalt 200 poäng (5 YH-poäng motsvarar 1 veckas heltidsstudier).

Praktik
I utbildningen ingår LIA-praktik på företag.

Efter avslutad utbildning kan du:

  • Ta anställning som mönsterkonstruktör på t.ex. produktionskontor och/eller frilansa som mönsterkonstruktör.
  • Vidareutbilda dig för att sedan arbeta som skräddare, designer, inköpare eller säljare inom modebranschen.
  • Påbyggnadsutbildningar efter denna utbildning är t.ex. vår YH-utbildning Skräddare – inriktning Dam och Klänning och vår deltidsutbildning Inköpare Mode - Intensiv. Många väljer också att komplettera med Herrkonstruktion, Konfektionssömnad och Drapering.
  • Du kan också söka vidare till designskolor i Sverige eller utomlands.

Frågor
Välkommen att höra av dig om du har funderingar om utbildningen.
Telefon: 010-157 64 40
E-post: info[email protected]

VISA MINDRE