På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Servicetekniker Elkraft

Servicetekniker Elkraft

Som Servicetekniker Elkraft är det ditt uppdrag att se till att den elektricitet som produceras i kraftverken hanteras och levereras på ett person- och driftsäkert sätt. En Servicetekniker Elkraft arbetar främst med elnätets kontrollsystem, för att alla kunder ska få en tryggad elförsörjning utan avbrott.

För att elektricitet som produceras ska komma kunden tillgodo leds den från ett kraftverk via stamnät, region- och lokalnät. Mellan dessa nät finns stationer, ställverk, transformatorer och kontrollutrustningar som fördelar elektriciteten till samhällen, industrier, gator och andra. Som Servicetekniker Elkraft är det bland annat i dessa anläggningar du arbetar, med nybyggnation och reparation, för att säkra elförsörjningen.

Felsökning och reparation på elektrisk utrustning är då en naturlig del i arbetet, där du får utvärdera och analysera mätningar som du genomför för att driftsätta och underhålla en anläggning utifrån en konstruktion och dokumentation. Felsökning sker med mätinstrument och dator, då modernare kontrollutrustningar oftast är programmerade.

Utbildningen till Servicetekniker Elkraft är bred och ger dig kompetens att arbeta med många olika delar inom elproduktion och distribution. Den breda kompetensen gör arbetet omväxlande och fritt och ger dig möjlighet att arbeta i hela landet. Du arbetar mest inomhus men utomhusarbete förekommer. Du har oftast egen servicebil med all din utrustning och du samarbetar både med distributionselektriker, driftcentraler och andra aktörer för att utföra ditt jobb. Alltid med ett stort säkerhetstänk.

Som Servicetekniker Elkraft kan du vara anställd på energibolag eller hos entreprenör som jobbar på uppdrag av energibolag.

Utbildning

Läs mer på YHGuiden.se

Vill du studera till Servicetekniker Elkraft?
Åsbro kursgård erbjuder utbildningen.

Framtidsutsikter

Som Servicetekniker Elkraft är du mycket eftertraktad på arbetsmarknaden och många får anställning direkt efter avslutad utbildning. Energibranschen är redan nu i stort behov av arbetskraft med rätt kompetens. Efterfrågan väntas även öka då branschen står inför stora investeringar och pensionsavgångar.

Länktips
en videofilm (2 min 7 sek) - Drifttekniker Kraft och Värme

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.