På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Elkonstruktör

Elkonstruktör

Är du intresserad av modern teknik och smarta lösningar? Gillar du tanken på att väcka liv i en hel byggnad; skapa förutsättningar för värme, ljus och kontakt mellan människor, då kan yrket Elkonstruktör vara helt rätt yrke för dig!

Som Elkonstruktör gör man ritningarna för all elektronik som ska dras och monteras i en byggnad – som belysning, datanät och elinstallationer. Det kan gälla bostadshus, kontor, industrimiljöer eller andra ny-, till- och ombyggnationer som behöver avancerad teknik. Elkonstruktör är en av nyckelpersoner genom hela processen; från ritning till färdig produkt.

Elkonstruktör är ett omväxlande, kreativt och socialt arbete i en dynamisk bransch, där man kan jobba som egenföretagare eller anställd på konsultföretag med uppdrag hos olika typer av kunder.

Som elkonstruktör förväntas man ha övergripande kunskaper om bygg och kunna genomföra kalkyler, tidplaner och rapporter med hjälp av dataprogram. För att trivas med och lyckas i yrkesrollen som elkonstruktör behöver man kunaksper och erfarenhet inom diverse områden såsom projektledning, kommunikation, gruppdynamik och ledarskap, säkerhet, miljö och regelverk (i första hand inom grundläggande arbets- och avtalsrätt).

EIkonstruktörer behöver kunna bIand annat: distribution av elkraft inom och mellan låg och högspänningsnät, transformatorteknik och ställverk, Iedningsdragning och dimensionering för mark, vatten och luft, energikällor och miljökonsekvenser, energibesparande konstruktion och design, effektivitetanalys och energiberäkningar, elkonstruktion, kretsscheman och installationsritningar, CAD-programvara såsom AutoCAD, Electric EasyEL eller MagiCAD, ritningsanalys och tredimensionellt tänkande, teori kring lik- och växelström, elsäkerhet och föreskrifter, installationsmiljöer och elmaterial, projektering och installation, elsäkerhetslagstiftning, arbetsmiljölagstiftning och brandskydd, installationsregler och standarder, upphandling och anbudsförfarande.

Yrkesroller/arbetstittIar som en eIkonstruktör kan ha är bIand annat: Elkraft- och elektronikkonstruktör, Elkraft- och elektronikingenjör, Projektledare, Elprojektör, CAD-Konsult (med inriktning mot elteknik). 

Utbildning

UtbiIdningar tiII eIkonstruktör kan finnas inom yrkeshögskoIan. Bra grundIäggande/förberedande utbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans yrkesprogram samt på Teknikprogrammet. 

Framtidsutsikter

Behovet av att anstäIIa elkonstruktörer är på uppgående på grund av pensionsavgångar samt moderniseringen av byggbranschen.

Lön
Ingångslön (uppgift från december 2017): ca 31 000 kr/månad. 

Visste du att...?
Nästan hälften av den el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.