På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pyrotekniker

Pyrotekniker

Pyrotekniker planerar, förbereder och genomför olika slags fyrverkerier (utomhus, inomhus och ibland även dagtidsfyrverkeri, som är mindre vanligt men förekommer ibland) vid högtider som jul, nyår, påsk eller valborg; under företagsevent, festivaler, musikkonsert, teaterföreställningar eller andra speciella tillfällen, som t.ex bröllop, 50-årskalas eller andra firanden av något slag.

Det är för pyrotekniker mycket viktigt att ha välutvecklat säkerhetstänk. Andra viktiga egenskaper är noggrannhet, ansvarstagande, god samarbetsförmåga, intresse för teknik och känsla för färg, form och design. 

Se gärna en Inspirationsfilm om spännande yrken inom Teknikbranschen (längd ca 9 min)- här är snabblänk till filmen.

Utbildning

Utbildning kan man ibland få på arbetsplatsen, t.ex kan man bli lärling hos en pyrotekniker eller genomgå en rad kortare kurser, som arbetsgivaren köper på en privat skola. Att ha någon form av teknisk utbildning är en stor fördel, om man vill bli pyrotekniker. Körkort kan krävas för att kunna få anställning.

En del pyrotekniker är egnaföretagare med några få egna anställda eller jobbar på uppdrag som konsulter "på timmar", det vill säga får betalt för det antal timmar som de lägger ner för att genomföra varje enskilt uppdrag. Att få fastanställning (heltid tillsvidare) som pyrotekniker kan bli ganska svårt.

Visste du att...?

Det finns ovanliga ( i alla fall i Sverige) former av begravningar, t.ex. begravningsfyrverkeri: askan från en kremerad kropp av en avliden person skjuts högt upp i luften som en sort begravningsfyrverkeri med askregn.

Faktaruta
Krutets första användningsområde var underhållning; det användes redan på 1200-talet, bl a i Kina, för att framställa fyrverkerier; och det är långt senare som krut började användas i skjutvapen.

Internationella sammanhang
The international fireworks festival ROSTEC is the largest international festival of pyrotechnical art that takes place every year in summer in Moscow (Russia). Källa: pyrofest.ru.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.