Stuntman

Stuntman

En stuntman ersätter skådespelare, både på scen och i film, i riskfyllda situationer. I arbetsuppgifterna för en stuntman ingår ofta även att instruera andra skådespelare.

Utbildning

Rekommenderat gymnasieprogram är Estetiska programmet, inriktningarna Teater eller Dans. Det får även en bra grund från ett specialprogram, som Yrkesdansarutbildningen.

En stuntmans arbetsuppgifter är mycket fysiskt krävande och förutsätter stor precision i rörelsemönstret och det är fördelaktigt om man är smidig i sina rörelser.

Att ha kunskaper och erfarenhet inom skådespeleri är en stor fördel. I vissa fall efterfrågas specialkunskaper eller färdigheter, såsom att kunna köra olika typer av fordon.

Personliga egenskaper

Det är ett farligt jobb och det är därför av yttersta vikt att du har mycket välutvecklat säkerhetstänk. Det är också mycket nödvändigt att en stuntman har god fysik.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.