På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Stuntman

Stuntman

En stuntman ersätter skådespelare (filmskådespelare eller teaterskådespelare) i riskfyllda situationer. I arbetsuppgifterna för en stuntman ingår ofta även att instruera andra skådespelare.

Det är ett farligt jobb och det är därför av yttersta vikt att du har mycket välutvecklat säkerhetstänk. Det är ofta nödvänligt att stuntman är i god fysisk form. Att ha kunskaper och erfarenhet inom skådespeleri är en stor fördel.

I vissa fall efterfrågas specialkunskaper eller färdigheter, såsom att kunna köra olika typer av fordon.

Utbildning

I dagens läge (uppgift från maj 2018) saknas det i Sverige längre utbildningar i stunt. Det som finns är kortare kurser (oftast hos privata utbildningsanordnare). På gymnasiet rekommenderas det utbildningar från Estetiska programmet (i första hand från inriktning teater) eller från ett specialprogram yrkesdansarutbildningen, pga stuntmans arbetsuppgifter är mycket fysiskt krävande samt förutsätter stor precition i rörelsemönstret och det, många gånger, hjälper om man är smidig i sina rörelser.

Lilla ordboken

Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik eller vinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för en temasång.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.