På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Professionell idrottsutövare

Professionell idrottsutövare

Är du extremt talangfull i en idrott och dessutom är envis utöver det vanliga har du (i vissa fall) möjlighet att försörja dig som professionell idrottsutövare. Professionella idrottsmän och kvinnor tävlar i olika idrotter, som medlemmar i lag eller individuellt och får betalt för sitt idrottande.
Som professionell idrottare har man ofta en talang utöver det vanliga som innebär att man kan försörja sig på att träna och tävla inom sin idrott.
Målet för en professionell idrottare är att bli bäst inom sin idrott och man har sannolikt utövat sin sport sedan barn och har genom hård träning utvecklat sin talang. Man kan vara professionell idrottare både inom lagidrotter eller som individuell idrottsutövare.
I Sverige förekommer heltidsproffs nästan bara inom hockey, fotboll, handboll, bandy och basket på grund av att dessa idrotter har resurserna som krävs för att kunna idrotta på en proffsnivå. Professionella idrottare förekommer i många andra idrotter som till exempel golf, bordtennis, tennis, skidor och motorsport men i dessa sporter är det vanligare att en idrottare försörjs genom sponsorer.
Arbetsuppgifter för en professionell idrottare är förutom själva sportutövandet med träning och tävlingar att ställa upp i reklamsamanhang för sina sponsorer samt att verka som föredöme för till exempel föreningens ungdomslag.
En stor del av tiden för professionel idrottare går åt till träning. En elitidrottare tränar många timmar om dagen och tävlingar förekommer på obekväm arbetstid på kvällar och helger. Det är vanligt för idrottare att resa mycket, till tävlingar och träningsläger. Som professionell idrottare måste man också vara beredd på att flytta till annan ort om karriären kräver det.
Det är viktigt att komma ihåg att yrket är krävande både fysiskt och mentalt. Det ingår i arbetsuppgiften att kunna hantera offentlig kritik, media, konkurrens, skador och pressen på att prestera.
Professionella idrottare har ofta rådgivare eller så kallade managers som hanterar de ekonomiska och juridiska aspekterna av yrket. Oftast är anställsvillkoren sämre för professionella idrottare än för andra yrken och ett kontrakt är inte stensäkert utan kan ibland brytas av olika anledningar.

För mer information se t.ex Information om Riksidrottsnämnden på Riksidrottsförbundets webbplats.

Att tänka på
Som proffsidrottare inom lagsporter måste man vara beredd att behöva flytta mycket: ofta och ibland med kort varsel, då man kan bli "såld" av sin idrottsklubb till en annan klubb, som kan finnas långt borta, t o m i ett annat land. Detta gör det svårt för proffsidrottarens famij (speciellt för make/maka och barnen, när barnen är små - antingen måste hela familjen flytta ofta och barnen byta skola; eller så blir det långa perioder då man lever långt ifrån varandra). Dock är problemet nu för tiden i viss mån "avhjälpt" pga Skype, Facetime och andra möjligheter till videokommunikation.

Lilla ordboken
RF - är en förkortning som står för Riksidrottsförbundet.

Visste du att...?

  • Många elitsimmare har dubbla badmössor. Det gör de oftast för att hålla simglasögonen på plats. De sätter på sig glasögonen efter att de tagit på sig "första mössan" och det gör att glasögonen sitter bättre, framförallt vid starten och vid vändningar.
  • De moderna Olympiska spelens (OS) "fader" är den franske baronen Pierre de Coubertin (född1863- död1937). Inspirationen hämtade han från de idrottstävlingar som hölls i antikens Grekland.

  • Den 6 mars 1988 vann bröderna Örjan och Anders Blomquist Vasaloppet tillsammans, vilket är extremt sällsynt då segern i Vasaloppet brukar alltid tilldömas endast en skidåkare. Källa: oppetarkiv.se

Länktips

14 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.