På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Astronaut
Spela filmen

Astronaut

I andra länder kan man kallas för kosmonaut eller rymdfarare, men i Sverige är namnet på detta yrke - astronaut.

En astronaut genomför bemannade rymdfärdsprogram och utbildas för att föra befäl eller vara besättningsmedlem i rymdfarkoster. Lämplig tidigare bakgrund är bIand annat pilot kombinerat med högskolestudier i fysik och astronomi.

För att kunna bIi astronaut, måste man också vara socialt öppen, bra på att samarbeta, psykiskt stabil, fullt frisk, ha fullgod syn och hörsel samt normalt färgseende.

ESA*:s krav när de rekryterar till astronautträning:

 • Man måste vara medborgare i ett medlemsland till ESA (European Space Agency).
 • Man ska helst vara mellan 27 och 37 år gammal.
 • Man ska vara mellan 153 och 190 centimeter lång.
 • Man ska ha bra kunskaper i engelska.
 • Man ska ha en universitets- eller högskoleutbildning inom antingen naturvetenskap, teknik eller medicin.
 • Man måste ha minst 3 års arbetslivserfarenhet som är relaterad till tidigare studier.
 • Det meriterande om man har utbildning och erfarenhet av att arbeta som pilot.
 • Man måste vara vid god hälsa, ha normal kroppsvikt och vara i bra fysisk form.
 • Det är också viktigt att man är psykiskt- och emotionellt stabil.
 • Personliga egenskaper som efterfrågas är bland annat bra minne, god koncentrationsförmåga, att man är bra på att resonera och snabbt fatta svåra operativa beslut, att man är motiverad, flexibel och empatisk.

_______
* ESA är en forkortning som står för European Space Agency. Snabblänk till ESA´s hemsida finner du här.

 

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII läsa information om andra Rymdyrken.

Utbildning

Bakgrunden hos de som hittills har fått komma ut i rymden har varit väldigt varierande. Gemensamt för dem är dock att de har en naturvetenskaplig eller teknisk utbildning i grunden.

Högskoleutbildning på masters- eller doktorsnivå är en lämplig grund för att kunna bli aktuell för arbete som astronaut; det är viktigt att vara välutbildad och kunnig inom naturvetenskapliga eller tekniska områden. Astronautkandidaten ska uppvisa utmärkande kunskaper och praktiska förmågor inom lämpliga områden. Utbildningar som anses meriterande är naturvetenskapliga utbildningar (t.ex. fysik, biologi, kemi eller geologi), utbildningar i medicin, civilingenjörsutbildningar som t.ex. teknisk fysik, eller utbildningar i matematik eller informationsteknologi. Du kan ansöka på akademiska meriter, eller som pilot på meriter kopplade till flygvana och farkostmanövrering. Goda språkkunskaper i engelska är en förutsättning, och språkkunskaper i ryska är meriterande. Pilotutbildning/flygcertifikat, dykarcertifikat och militärtjänstgöring är meriterande. I uttagningsprocessen görs två psykologiska utredningar. För att vara aktuell som astronautkandidat måste du vara fullt frisk och mentalt stabil, ha fullgod syn och hörsel, god fysik samt normalt färgseende.
Om du vill bli astronaut är det European Space Agencys (ESA:s) jobbannonser du ska hålla utkik efter. Det är det enda organ i Europa som rekryterar astronauter. Det har skett 3 gånger –  under åren 1978, 1992 och 2008. När nästa tillfälle ges är oklart. Mer information om kvalifikationer och uttagningsprocess finns på ESAs hemsida: esa.int

Visste du att... ?

 • Jelena Andrianovna Nikolajeva-Teresjkova, född 1964 i Ryssland (Sovjet Unionen) blev världens första person, vars båda föräldrar har varit i rymden. Namnen på det astronautparet som fick Jelena är: Valentina Teresjkova (första kvinnan i rymden) och austronauten (som i Ryssland heter "kosmonaut") Andrian Nikolajev.
 • Hittils har några fler än 450 personer varit uppe i rymden (uppgift från oktober 2017).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.