Idrottskonsulent arbetar med föreningsutveckling, föreningsbidrag, lokalbokningar och allmänna idrotts- och föreningsfrågor och är ofta delaktig i många olika projekt och behöver bland annat kunna skriva underlag och rapporter.
I arbetet utgår idrottskonsulenter från idrottens behov av utbildning, bildning och utveckling. Målgruppen för idrottskonsulentens insatser är främst idrottsföreningar och dess ledare samt aktiva idrottsutövare.
Genom att använda dig av olika utbildningsmetoder och processer är du som idrottskonsulent en viktig del i föreningens och idrottens utveckling. Huvudsakliga arbetsuppgifter är att genom uppsökande verksamhet i idrottsföreningar, marknadsföra, informera, planera, samordna och starta olika bildnings och utbildningsinsatser.
I ditt dagliga arbete möter du såväl idrottens organisationsledare, t ex styrelsen och funktionärer som tränare och instruktörer, men även de aktiva idrottsutövare och ska utifrån deras krav, behov och önskemål stödja medlemmars vilja att utvecklas. Du gör det genom att bl a starta lärgrupper, ordna föreläsning och följa de pågående arbetsprocesser inom rörelsen.
Stor del av arbetet kan ske på kvällar och helger.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
B-körkort och tillgång till egen bil kan krävas för att kunna få anställning som idrottskonsulent för att tjänsteresor ingår i de sedvanliga arbetsuppläggen.
Idrottskonsulenter kan ha olika utbildningsbakgrund. Ofta har de någon form av eftergymnasial utbildning, företrädesvis på högskolenivå eller med idrottsinriktning, t ex Coaching och Sport Managementprogrammet, vilket rekommenderas.
Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasieskolans Barn- och fritidsprogrammet.
Personliga egenskaper
För att lyckas i yrket som idrottskonsulent behöver du ha gedigen erfarenhet av föreningslivet och god förståelse för idrottens behov samt god kunskap om budgetarbete och ekonomi och om idrottsfastigheter/idrottsanläggningar.
Som person behöver du vara socialt utåtriktad med en god verbal och analytisk förmåga, noggrann, pedagogisk, stresstålig, kreativ, initiativtagande, flexibel och självgående.
Arbetsplats
Idrottskonsulenternas arbetsmiljö växlar mellan klubbstugan, utbildningslokalen, idrottsplatsen och kontoret.
Man kan t ex vara anställd som Idrottskonsulent och Ansvarig för Antidoping och Elitidrott på Stockholms Idrottsförbund.
Länktips
- Riksidrottsförbundet
- Gymnastik- och idrottshögskolan
- svt.se - "Sport för nördar"
- RF-SISU Stockholm

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret