Idrottskonsulent
Spela filmen

Idrottskonsulent

Idrottskonsulent arbetar med föreningsutveckling, föreningsbidrag, lokalbokningar och allmänna idrotts- och föreningsfrågor och är ofta delaktig i många olika projekt och behöver bland annat kunna skriva underlag och rapporter.

I arbetet utgår idrottskonsulenter från idrottens behov av utbildning, bildning och utveckling. Målgruppen för idrottskonsulentens insatser är främst idrottsföreningar och dess ledare samt aktiva idrottsutövare.

Genom att använda dig av olika utbildningsmetoder och processer är du som idrottskonsulent en viktig del i föreningens och idrottens utveckling. Huvudsakliga arbetsuppgifter är att genom uppsökande verksamhet i idrottsföreningar, marknadsföra, informera, planera, samordna och starta olika bildnings och utbildningsinsatser.

I ditt dagliga arbete möter du såväl idrottens organisationsledare, t ex styrelsen och funktionärer som tränare och instruktörer, men även de aktiva idrottsutövare och ska utifrån deras krav, behov och önskemål stödja medlemmars vilja att utvecklas. Du gör det genom att bl a starta lärgrupper, ordna föreläsning och följa de pågående arbetsprocesser inom rörelsen.

Stor del av arbetet kan ske på kvällar och helger.

Utbildning

B-körkort och tillgång till egen bil kan krävas för att kunna få anställning som idrottskonsulent för att tjänsteresor ingår i de sedvanliga arbetsuppläggen.

Idrottskonsulenter kan ha olika utbildningsbakgrund. Ofta har de någon form av eftergymnasial utbildning, företrädesvis på högskolenivå eller med idrottsinriktning, t ex Coaching och Sport Managementprogrammet, vilket rekommenderas.

Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasieskolans Barn- och fritidsprogrammet.

Personliga egenskaper

För att lyckas i yrket som idrottskonsulent behöver du ha gedigen erfarenhet av föreningslivet och god förståelse för idrottens behov samt god kunskap om budgetarbete och ekonomi och om idrottsfastigheter/idrottsanläggningar. 

Som person behöver du vara socialt utåtriktad med en god verbal och analytisk förmåga, noggrann, pedagogisk, stresstålig, kreativ, initiativtagande, flexibel och självgående.

Arbetsplats

Idrottskonsulenternas arbetsmiljö växlar mellan klubbstugan, utbildningslokalen, idrottsplatsen och kontoret.

Man kan t ex vara anställd som Idrottskonsulent och Ansvarig för Antidoping och Elitidrott på Stockholms Idrottsförbund.

Visa mer
Visa mindre

1095 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.