På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Danssportare

Danssportare

Sportdansare är professionella idrottsutövare och dansare i ett.  Det gäller att träna både fysiskt och mentalt, om man ska nå höga professionella nivåer.

Som danssportare kan man inrikta sig på olika sorters dans, ex. på Breakdance, HipHop, Linedans, Disco, Freestyle eller Slow.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, ex. kan man gå på ett specialprogram (med egna examensmål) Yrkesdansarutbildningen eller på ES, Estetiska programmet, inriktning Dans.

Utbildningar utanför gymnasieskolan
Utbildningar som passar för att bli en danssportare kan, annars, arrangeras av dansförening, distriktförbund eller Svenska Danssportförbundet (DSF) centralt. För alla DSF:s utbildningar måste sanktion, utfärdad av DSF, finnas. Endast fysisk person godkänd av DSF eller annan organisation, ansluten till RF, får anlitas som utbildare. I DSF:s utbildarförteckning återfinns samtliga av DSF godkänd utbildare. För mer information var god se danssport.se/Utbildning. Efter genomförd utbildning erhåller man ett kursintyg eller motsvarande, som bevis på att man genomgått aktuell utbildning. Kursintyget berättigar till att gå vidare på Svenska Danssportförbundets utbildningstrappa.

Visste du att...?

  • Den officiella rekordet i att snurra kroppen, ståendes på huvudet, är 60 varv. Det erhålls av Benny Kimoto och "står sig" sedan år 2000; dock säger Benny Kimoto att han på träningen kunde klara av 100 varv.
  • I Södra Italien finns det en tradition av pizzica som är delvis dans delvis religiös ceremoni; enligt folktron räddar pizzica-dans från giftet från tarantulaspindeln. Dansen/ceremonin utförs till en pizzica-musik och kan pågå i timmar. 

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.