Danssportare

Danssportare

Sportdansare är professionella idrottsutövare och dansare i ett.  Det gäller att träna både fysiskt och mentalt, om man ska nå höga professionella nivåer.

Som danssportare kan man inrikta sig på olika sorters dans, t e. på Breakdance, HipHop, Linedans, Disco, Freestyle eller Slow.

Utbildning

På gymnasiet finns det ett Riksrekryterande specialprogram med egna examensmål - Yrkesdansarutbildningen. På estetiska programmet finns inriktning Dans.

Utbildningar som passar för att bli en danssportare kan arrangeras av dansförening, distriktsförbund eller Svenska Danssportförbundet (DSF) centralt.

Det kan finnas dansutbildningar inom yrkeshögskolan, folkhögskolan och hos privata utbildningsanordnare.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för dansare är liten och konkurrensen om jobben är hård.

Personliga egenskaper

Som dansare måste man ha bra fysiska förutsättningar och stark vilja för att klara av jobbet. Dansare tränar flera timmar varje dag för att hålla sig i form.

Arbetsplats

Som dansare kan man antingen arbeta som frilansdansare eller vara anställd på någon av Sveriges dansinstitutioner. Som frilansdansare kan man arbeta vid institutionerna, vid privatteatrar, i fria dansgrupper eller vid TV-evenemang.

Visste du att...?

... Rudolf Nureev, som av flera danskritiker kallades för världens bäste balettdansare, "hoppade av till väst", från Sovjetunionen, under turné av den sovjetiske Kirov Opera och Baletteater sommaren 1961, då var han 23 år gammal.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  6 Lediga jobb som danssportare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.