På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vapentekniker

Vapentekniker

Vapentekniker är ett brett yrke. Du kan arbeta med olika sorters arbetsuppgifter som på olika sätt rör vapen, allt från tillverkning till anpassningar och service/underhåll.

Som vapentekniker kan du bistå med anpassningar av tävlingsvapen, göra reparationer eller service/underhåll. Du kan också ha ansvar för underhåll och översyn av vapenförråd och ibland av hela vapensystem, t.ex av ett stridsfartygs vapensystem.

Många vapentekniker är egnaföretagare/entreprenörer eller konsulter. Som anställd kan du arbeta på museer som har vapensamlingar, hos Polisen, inom idrotten (skyttetävlingar) eller inom Försvarsmakten som specialistofficer och vapentekniker. 

Du kan också syssla med tillverkning och reparationer/underhåll av jaktvapen, militärvapen, polisvapen, historiska vapen (eller inom teater/filmproduktioner - som attributmakare) och/eller tävlingsvapen. Det går också att specialisera sig på en eller flera sort vapen, eller att tillverka ljuddämpare och kolvar. 

Visste du att...?

Krutets första användningsområde var underhållning redan på 1200-talet, bl a i Kina, för att framställa fyrverkerier. Det är långt senare som krut började användas i skjutvapen.

Vapenamnesti - en tidsbegränsad period när man ostraffat och anonymt får lämna in illegala vapen till myndigheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.