På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vapentekniker

Vapentekniker

Vapentekniker är ett "brett" yrke. Man kan arbeta med olika sorters arbetsuppgifter som på olika sätt rör "vapen": allt från tillverkning till anpassningar och service/underhåll.

Vapentekniker arbetar, med andra ord, med "frågor som rör vapen". Hen kan bistå med olika sorters "vapenhjälp", exempelvis utföra anpassningar av tävlingsvapen, göra reparationer eller service/underhåll.

Som vapentekniker kan man också ha ansvar för underhåll och översyn av vapenförråd och ibland av hela "vapensystem", t.ex av stridsfartygets vapensystem.

Arbetsplatser och arbetsgivare
Många vapentekniker är egnaföretagare/entreprenörer eller konsulter. Som anställ kan man arbeta på museer (som har vapensamlingar); inom försvarsmakten; polisen och inom "sport/idrotts-område" (skyttetävligar). Man kan syssla med tillverkning och reparationer/underhåll av jaktvapen, militärvapen /inom försvarsmakten/, polisvapen, "historiska vapen" (på museer eller inom teater/filmproduktioner - som attributmakare) och/eller tävlingsvapen. Man kan specialisera sig på en eller flera sort vapen.

Personliga egenskaper
Väldigt mycket inom yrket handlar om precision. Man måste därför vara mycket noggrann och ha "ett öga för detaljer".
För att trivas i och lyckas med yrkesrollen som vapentekniker behöver man, för övrigt, som person vara nyfiken, ansvarstagande, pålitlig, tålmodig och problemlösningsorienterad samt stresstålig och metodisk.

Vapensmed och bössmakare
En vapensmed utför reparationer medan en bössmakare bygger nya vapen. Ofta är man både och... men man kan också specialisera sig (även samtidigt som man utför många andra "yrkesmoment" vid behov).
Som vapensmed (och/eller bössmakare) är man ofta egenföretagare och jobbet handlar om yrkesskicklighet men också om att ha förmågan att bygga upp en bred kundkrets för att skaffa och bibehålla ekonomisk "bäring" i sin verksamhet.

Specialiseringar
Som vapentekniker kan man specialisera sig på att t.ex bygga precisionskulvapen samtidigt som man fortfarande kan göra reparationer, justera trycket, plastbädda kolvar och gänga ljuddämpare. Man kan också specialisera sig på att tillverka ljuddämpare eller som kolvmakare.

Kolvmakare
Som kolvmakare utför man ofta alla förekommande arbeten på studsare och brytvapen samt på kolvträ. Eget jaktintresse är till stor hjälp i arbetet, då det bl a hjälper till att skapa kontakter och attrahera kunder. Ett genuint jaktintresse ger ökar också praktiska möjligheter när man justerar och bygger vapen. 

VAPENTEKNIKER INOM FÖRSVARSMAKTEN
Har du utbildning med teknisk inriktning? Har du tidigare arbetat med underhåll och reparation av handeldvapen? Är du noggrann och strukturerad? I så fall kan du få anställning som Vapentekniker hos FMV, Försvarets Materielverk.

Sjöman och vapentekniker
Man kan utbilda sig och tjänstgöra inom den svenska försvarsmakten. Var god läs information på jobb.forsvarsmakten.se

Specialistofficer och vapentekniker i marinen
Man kan utbilda sig och tjänstgöra inom den svenska försvarsmakten. Var god läs information om det på jobb.forsvarsmakten.se

Övrigt

  • Man kan också kallas för vapenhantverkare eller för vapenexpert. Även andra arbetstitlar förekommer.
  • Då arbete med härdplaster kan förekomma, är det viktigt att man inte är allergisk mot härdplaster.
  • Alternativ väg in i yrket kan ligga via yrket verktygsmakare. Om man vill bli bössmakare eller vapentekniker/vapensmed men hittar inte någon utbildning till det yrket, kan man börja med att utbilda sig till verktygsmakare; detta pga man som blivande bössmakare/vapensmed behöver bl a lära sig fräsa och fila.


Visste du att...?

  • Vapensort som användes i Palme-mordet var "Winchester-Western .357 Magnum 158 grain metal piercing".
  • Vapenamnesti* gäller i Sverige bl a från 1 februari t o m 30 april 2018.

    Vapenyrken
    Det finns ett antal "vapenyrken". Följande yrkestitlar beskriver yrken inom vilka man behöver ha intresse för och kunskap om handvapen: vapentekniker, artesan vapensmed, bössmakare, vapenexpert, vapenbyggare, ballistiker, brottsplatsundersökare, kriminaltekniker, vapenhistoriker - och några av de yrken kan "överlappa" och/eller "gå in i varandra". Det finns också exempel på att man kan samtidigt vara verksam inom flera "vapenyrken".

Lilla ordboken
enhandsvapen - vapensorter (bl a pistol och revolver) som man kan hantera med en hand;
* Vapenamnesti - en tidsbegränsad period när man ostraffat och anonymt får lämna in illegala vapen till myndigheter.

Faktaruta
Krutets första användningsområde var underhållning; det användes redan på 1200-talet, bl a i Kina, för att framställa fyrverkerier; och det är långt senare som krut började användas i skjutvapen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.