På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bombtekniker
Spela filmen

Bombtekniker

Bombtekniker, eller som hen också kan kallas för - ammunitions- eller minröjningsspecialist - arbetar med kvalificerad röjning av ammunition. De kan arbeta både nationellt och internationellt. I alla konfliktområden förekommer ett hot från kvarbliven ammunition från exempelvis minfält, ammunition som inte fungerar och lämnats kvar eller gamla ammunitionsförråd. Andra situationer där bombteknikers insatser behövs är - vid hot om terrordåd som inbegriper språngämnen.

Som ammunitionsröjare är den huvudsakliga uppgiften att oskadliggöra ammunitionen för att skydda civil befolkning. Inom försvarsmakten (eller vid arbete i krigssoner) kan bombteknikers arbete gå ut på att möjliggöra att andra förband kan förflytta sig säkert i terrängen. I Sverige händer det att militära bombtekniker får till uppgift att oskadliggöra ammunition på militära övningsfält eller att stödja polisen med ammunitionsröjning.

Det finns tre huvudsakliga arbetsinriktningar inom ammunitionsröjning: minröjning, röjning av konventionell ammunition (CMD) och röjning av improviserade laddningar (IEDD).

Ammunitionsröjning kan vara fysiskt påfrestande men framförallt kräver arbetet en stark psykisk uthållighet för att klara påfrestningen att under längre tid arbeta i en miljö där risken för att en explotion kan inträffa är överhängande.

För att kunna tillgodogöra sig utbildningen till bombtekniker krävs god teoretisk förmåga och teknisk förståelse såväl som praktisk fallenhet. Ammunitionsröjning är ett hantverk som kräver många års erfarenhet för att bli duktig.

Bombtekniker arbetar ofta självständigt men måste även vara bra på att samarbeta med andra.

Utbildning

Det finns två huvudsakliga vägar att gå om man vill utbilda sig till bombtekniker/ammunitionsröjare:
man kan gå utbildning antingen i form av en vidareutbildning för en polis, se gärna information om yrket Polis
eller
så kan man söka till min- och ammunitionsröjarutbildning inom Försvarsmakten.
All utbildning inom den svenska Försvarsmakten börjar med en Grundläggande Militärutbilnding (GMU) - om man vill på sikt bli Min- och ammunitionsröjare, är GMU´s längd 9 månader. Efter GMU kan man fortsätta utbildning till min- och ammunitionsröjare. Se gärna information om Yrken inom Försvarsmakten.

Karriärmöjligheter
Som bombtekniker/ammunitionsröjare kan man avancera till en yrkesroll som Ammunitionsröjningsledare.

Visste du att...?
Dynamit uppfanns år 1866 av Alfred Nobel (levnadsåren 1833-1896). Alfred Nobel tog patent på 355 uppfinningar; patent på dynamit tog han år 1867. Källa: Tekniska museet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.