Designingenjör
Spela filmen

Designingenjör

Designingenjören arbetar med design och produktutveckling. Du utvecklar produkter och system utifrån användarens behov och förutsättningar, med hänsyn till teknikens möjligheter. Du kan även arbeta med att miljöanpassa produkter för en hållbar utveckling.

Som designingenjör formger du produkter och system samt tar fram underlag för användbara produkter. Din roll som designingenjör är att ha kännedom om hela produktframtagnings-processen, från att identifiera behov till en färdig produkt. Genom att du förstår användarens behov kan du omsätta kunskapen i kreativa produktlösningar.

Utbildning

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, som Teknikprogrammet, inriktning Design- och produktutveckling, men även på andra tekniska program. På de gymnasiala yrkesprogrammen behöver du välja till extrakurser i matematik och i CAD och/eller konstruktion.

Det finns olika utbildningsnivåer för en blivande ingenjör. Du kan läsa till ingenjör på högskolor, universitet eller på en yrkeshögskola. En ingenjörsutbildning leder vanligtvis inte till ett specifikt yrke, utan ger många olika möjligheter att jobba med det du vill inom olika branscher och yrkesområden. 

Framtidsutsikter

Efterfrågan på välutbildade designingenjörer är mycket stor, även internationellt sett. Kombinationen av design och teknik gör att du blir extra attraktiv på arbetsmarknaden. Ingenjörer, som i sin utbildning kombinerar tekniska kunskaper med ännu en annan kompetens, t ex designkompetens, kommer att även fortsättningsvis vara mycket eftertraktade.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  77 Lediga jobb som designingenjör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.