På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Designingenjör
Spela filmen

Designingenjör

Designingenjörer arbetar med focus på design och produktutveckling. 

De utvecklar produkter och system utifrån användarens behov och förutsättningar, med hänsyn till de begränsningar och möjligheter som tekniken ger. Designingenjörer kan också arbeta med att miljöanpassa produkter och system för en hållbar utveckling för framtiden.

Designingenjörer formger produkter och system utifrån de upplevelser som produkter eller tjänster ska förmedla. Som designingenjör bör man ha fördjupad kunskap om framtagande av underlag för produkter som blir uppskattade av konsumenter och mycket användbara. De bör även ha kännedom om hela produktframtagningsprocessen, från att identifiera behov till en färdig produkt, men deras styrka ligger i att förstå användarens behov och omsätta denna kunskap i en mångfald av kreativa produktlösningar. 

Efterfrågan på välutbildade designingenjörer är mycket stor, även internationellt sett. Kombinationen av design och teknik gör att man blir extraattraktiv på arbetsmarknaden. Näringslivets representanter bekräftar att ingenjörer som i sin utbildning kombinerar tekniska kunskaper med ännu en annan kompetens, ex. designkompetens kommer att även fortsättningsvis vara mycket eftertraktade.

Yrkesporträtt
Möt designingenjör Julia.

Länktips

  • vision.se - tips till chefer & medarbetare inför utvecklingssamtal
  • sae.org - hemsida för Society of Automotive Engineers
  • teknikspranget.se - info om praktikplats-projekt med f d elever (under 21 år gamla) på gymnasiala Naturvetenskaps- och Teknikprogrammet.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.