På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Förpackningstekniker

Förpackningstekniker

Förpackningstekniker har kunskaper om den förpackningstekniska processen, vilket innebär tillverkning av förpackningar i till exempel papper, plast, glas och aluminium. Det handlar om förpackningens egenskaper, formbarhet, hållbarhet och produktion av själva förpackningen.

Förpackningstekniker kan även arbeta med den delen av produktionen där förpackningarna trycks med olika tekniker. Du behöver därför ha förståelse för olika kvalitetsaspekter samt kunskap om ytbehandlingar och fyllningstekniker. 

Logistik och miljöaspekter är också viktiga moment i förpackningsteknikers arbete. Du produktionsanpassar förpackningar och genomför projekt för utveckling av logistik i förpackningskedjan. Förpackningstekniker deltar ofta i utvecklingsarbete inom områden som material, maskinteknik, tryckning och vidarebehandling.

Utbildning

Utbildningar till förpackningstekniker kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra förberedande grundutbildning finns inom flera av gymnasieskolans nationella program, bla Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och Hantverksprogrammet.

Arbetsplats

Arbetsplatser för förpackningstekniker är i första hand förpackningsrelaterade företag, som exempelvis framställer förpackningar inom läkemedels-, grafisk- etikett-, livsmedels-, handels- och materialproduktion.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.