På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Offsettryckare

Offsettryckare

Offsettryckare tillhör ett av yrken inom den grafiska branschen>>>.

En offsetttryckare arbetar enligt följande metod:man sätter i en plåt, som exmeplevis kan vara av metall, som rullar mot en gummiduk och det kommer färg på plåten, som sedan trycks vidare mot papper.

Yrkesnamnet kommer från engelska ordet "offset" som betydet ungefär "överföring". Det är benämning på en särskild utformning av litografiskt tryck. Det för offsettryckförfarandet säregna är, att trycket från tryckformen först avsättes på en jämn gummiduk och från denna på pappret.

Gummidukens elasticitet gör, dels att den kan tränga in i tryckformens ojämna yta och uttaga bildens alla detaljer och dels att den kan avsätta dem även på papper med ojämn yta. Offsettryckprincipen, redan sedan mitten av 1880-talet använd för att trycka på bleckplåt, började först omkring 1905 tillämpas för litografiskt tryck.

Numera utförs offsettryck mest efter rotationsprincipen i särskilda konstruerade offsetpressar. Den efter litografiska metoder framställda tryckplåten (tunn zink), som dock i motsats till andra tryckformar har bilden rättvänd, spännes över plåtcylindern, vilken pressas mot offsetcylindern, på vars gummiduk trycket överföres. På dess motsatta sida löper tryckcylindern med pappret, på vilket sålunda färgen från gummiduken avsättes.

Först genom offsettryck har rotationsprincipen med dess stora tryckhastighet vunnit tillämpning inom litografin. Genom sin stora produktionsförmåga användes offsettryck för stora upplagor, tidningsomslag, reklamblad, affischer etc.

Utbildning

Tryckeriutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Övrigt

Tryckare är ett av yrken som tillhör den gratiskabranschen. De andra yrken inom samma bransch är bland annat: Storbildsproducent, BokbindarePrepressgrafiker, Grafiker, Orginalare, Digital tryckare, 3D-printgrafiker, Flexotryckare, Offsettryckare, Förpackningsgrafiker.

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.