På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Metalltryckare

Metalltryckare

Metalltryckare arbetar huvudsakligen med trycksvarvning av plåt.

Trycksvarvning görs via matris (form) utifrån vilken formen trycks.

Metalltryckare arbetar i alla slags material som järn, stål, aluminium, mässing och koppar. Även mer besvärliga (svårarbetare) material som syrafast rostfritt ståI metalltryckare arbeta med.

Som metalltryckare genomför man fIera olika arbetsmoment som dragpressa, bocka, kantpressa, valsa, löda, svetsa, polera, slipa och montera.

Olika uppdrag kan bestå i att ta fram prototyper. Det kombineras manuell trycksvarvning med verkstadsplåtslageri vilket innebär att det erbjuds en unik möjlighet att ta fram speciella och ovanliga produkter till låga kostnader. Som metalltryckare kan man anlitas både av designersföretag och konstnärsfirmor samt av privatpersoner.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsmarknaden för metalltryckareär är liten men befintlig.

För mer information se http://hantverksrad.se och mastarregistret.se

Övrigt

  • Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken
  • Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 87 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Länktips
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.