Prepressgrafiker

Prepressgrafiker

Prepressgrafiker är en av de yrkesroller som finns inom grafiska branschen och som fokuserar på området prepress och tryck. Kombinationen prepress och tryckteknik gör prepressgrafiker mycket attraktiv inom branschen.

Prepressgrafiker kan också kallas för prepress- och trycktekniker. Och man kan specialisera sig på t.ex arbete med förpackningsproduktion.

Prepressgrafikers arbete börjar när kunden har godkänt en ny design. Prepress arbetet består i att anpassa designen för rätt tryckpress, material och efterbearbetning.

Mycket inom arbetsuppgifterna går ut på problemlösning och förbättringsarbete. För att lyckas i yrkesrollen behöver man vara intresserad av teknik, automatiska flöden och att styra en produktion med kvalitet och lönsamhet. 

Prepressgrafiker anpassar produktens design, exempelvis förpackningsdesign, från digitala filer till tryckbara produkter och ägnar sig åt problemsökning i produktionskedjan för att nå bästa tryckresultat.

Utbildning

Lämplig utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra gymnasial grundutbildning får du på bl a Estetiska programmet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  23 Lediga jobb som prepressgrafiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.