Byggprojektledare
Spela filmen

Byggprojektledare

Det finns flera olika arbetstitlar inom byggprojektledaryrket, bl.a projektansvarig eller byggarbetsledare.

Som byggprojektledare har du ett kreativt, koordinerande och omväxlande arbete där du som nyckelperson har överblick över en hel byggprocess.

Då många företag inom fastighetsbranschen själva leder och driver nyproduktions- och ombyggnadsprojekt behövs det fler byggprojektledare till branschen för att fylla kompetensbehovet. Arbetet är omväxlande, varierande, stimulerande och socialt och du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter samt får utlopp för både kreativitet och innovation.

Byggprojektledaren planerar det dagliga arbetet och fungerar som stöd till platschefen. Du har koll på allt från tidsplanering, säkerhet och kvalitet till miljölagstiftning och installationssamordning. Du ansvarar också för att bygget genomförs på ett sätt som säkerställer att de tekniska driftsystemen i fastigheten optimeras. Du arbetar problemlösande och ser hur små detaljer tillsammans skapar en fungerande helhet.

Som byggprojektledare hjälper du till i utvecklingen och byggandet av våra framtida, hållbara samhällen.

Utbildning

Utbildningar som leder till att du kan få jobb som byggprojektledare finns både på högskolenivå (högskolor och universitet) och inom yrkeshögskolan.

Ledarskapsutbildning ingår som en viktig del i utbildningar och du kan ha nytta av de kunskaper som du skaffar dig även i fall du vill jobba i en annan bransch längre fram.

På gymnasiet rekommenderas Bygg- och anläggningsprogrammet eller Teknikprogrammet.

Inom yrkeshögskolan kan du kan gå en 2-årig utbildning till byggnadsingenjör. I utbildningen ingår LIA (lärande i arbete) som ger dig chansen att få erfarenhet och kunskap som ofta leder till jobb direkt efter avslutad utbildning.

Framtidsutsikter

Det råder stor efterfrågan på utbildade byggprojektledare, varför man har goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning. I rollen är det också vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling.

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som byggprojektledare behöver du ha ett stort intresse för ekonomi och affärsutveckling. Du behöver ha förmåga att leda och engagera andra, kunna planera och driva projekt, ha en stark servicekänsla, vara noggrann och kvalitetsmedveten, kunna växla mellan helhetsperspektiv och detaljnivå, ha förmåga att bygga och bibehålla relationer.

Arbetsplats

Som byggprojektledare kan man arbeta både på företag som driver totalentreprenader och hos underentreprenörer.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.