Byggföretagen

Byggföretagen

Vill du bygga framtiden?
Det är våra företag som bygger Sverige! De skapar bostäder, skolor, kontor, järnvägen, broar och mycket mera. Byggföretagen, BYN är byggföretagens bransch- och arbetsgivarförbund.

Inom byggindustrin finns goda möjligheter att gå vidare i karriären. Vill du bli specialist, chef eller starta eget?

Ute på byggarbetsplatserna arbetar proffs inom många olika yrkeskategorier. Där finns alltid byggnadsarbetare av olika slag.


En intervju med Donja och Adam som är två av medarbetarna som arbetar inom byggbranschen.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
DONJA: – Jag delar ut arbetsuppgifter till hantverkarna, ser till att tidsplanen följs och att allt material kommer när det ska. Så här ute på plats förstår man ju bättre hur allt går till. På utbildningen var det mer teoretiskt.

Vad är roligast med ditt jobb?
DONJA: – Det roligaste med ett projekt är att vara ute på själva bygget! Det är en avslappnad miljö, inte ett stelt kontor. Här har man kul tillsammans och är inte så högtidlig.
ADAM: – Jag har jobbat med allt från köksmontering till stora byggprojekt som syns i hela stan. Det är kul att vara inblandad i häftiga byggnader som blir landmärken. Bäst med jobbet är att man alltid ser resultat och att det är varierat. Man träffar mycket folk, och jag tycker att jag utvecklas mycket. Man blir aldrig fullärd. Det kommer hela tiden nya metoder som man behöver lära sig.

Berätta om vägen fram till ditt jobb!
DONJA: – Jag valde det naturvetenskapliga programmet. Sedan satsade jag på at bli civilingenjör. Det kändes brett, då behövde jag inte veta exakt vad jag ville göra.
ADAM: – Jag gick byggprogrammet och började sedan jobba direkt. Utbildningen gjorde det möjligt att komma ut i arbetslivet tidigt. Man får bra praktik och det ger även en bra chans till sommarjobb.

Finns det något negativt med ditt yrke?
ADAM: – Det är i så fall att det kan vara stressigt under vissa perioder. Och att jobbet som träarbetare kan vara tufft för kroppen. Men här är arbetsledarna noga med att till exempel berätta hur man ska lyfta saker. I förra veckan jobbade jag med en träarbetare som var 64 år, och han ville gärna fortsätta i några år till.

Vilken är din favoritbyggnad?
DONJA: – Området Öster Mälarstrand i Västerås är speciellt eftersom det var mitt första bygge.

Visa mer
Visa mindre