På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Dekupazist

Dekupazist

Dekupazist är ett hantverksyrke, som i Sverige är mycket litet.

Dekupaz går ut på att applicera mycket tunnt "dekorerat" pappersmaterial (som är mönstrad eller som föreställer någon sort "motiv" eller bild/foto) på möbler och andra föremål - för att på så sätt skapa konstnärliga "uttryck", dekorera föremål. Mycket förenklat, kan man säga att man "klistrar på tunnt papper med motiv på - på olika föremål". Dock är det inte så enkelt att utföra om man inte kan de olika tekniker som gör att det blir estetiskt tilltalande och även hållbart i längden (så att man kan hantera de föremål som har "dekupazerats" utan att dekupaz förstörs).

Det är nästan "ett måste" att bli egen företagare för att kunna arbeta inom det yrket i Sverige eftersom att det är mycket svårt att få anställning som dekupazist.

Man kan också kombinera att vara dekupazist med att samtidigt jobba med en annan sort hantverk eller med ett helt annat yrke - för att kunna försörja sig som hantverkare.

På engelska heter detta hantverket "decoupage".

Utbildning

Det kan vara svårt att hitta var man i Sverige kan utbilda sig till dekupazist. Många lär sig genom självstudier eller genom att "gå i lära" hos en verksam hantverkare. 
Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, ex. på Estetiska programmet, inriktning Bild & formgivning och på Hantverksprogrammet. Utbildningar för vuxna finns i första hand hos privata utbildningsanordnare; ofta i form av studiecirklar. 
Passande utbildningar kan också finnas inom KKU, Konst och kulturutbildnignar och på en folkhögskola.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.