Dekupazist

Dekupazist

Dekupazist är ett hantverksyrke, som i Sverige är mycket litet.

Dekupaz går ut på att applicera mycket tunnt "dekorerat" pappersmaterial (som är mönstrad eller som föreställer någon sort "motiv" eller bild/foto) på möbler och andra föremål - för att på så sätt skapa konstnärliga "uttryck", dekorera föremål. Mycket förenklat, kan man säga att man "klistrar på tunnt papper med motiv på - på olika föremål". Dock är det inte så enkelt att utföra om man inte kan de olika tekniker som gör att det blir estetiskt tilltalande och även hållbart i längden (så att man kan hantera de föremål som har "dekupazerats" utan att dekupaz förstörs).

Det är nästan "ett måste" att bli egen företagare för att kunna arbeta inom det yrket i Sverige eftersom att det är mycket svårt att få anställning som dekupazist.

Man kan också kombinera att vara dekupazist med att samtidigt jobba med en annan sort hantverk eller med ett helt annat yrke - för att kunna försörja sig som hantverkare.

Utbildning

Det kan vara svårt att hitta var man i Sverige kan utbilda sig till dekupazist. Många lär sig genom självstudier eller genom att "gå i lära" hos en verksam hantverkare. 
Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, ex. på Estetiska programmet, inriktning Bild & formgivning och på Hantverksprogrammet. Utbildningar för vuxna finns i första hand hos privata utbildningsanordnare; ofta i form av studiecirklar. 
Passande utbildningar kan också finnas inom KKU, Konst och kulturutbildnignar >> och på en folkhögskola >>.

Länktips
www.konstfack.se - University of Arts, Crafts & Design.

5 liknande yrke(n)