Dekupazist

Dekupazist

Dekupaz går ut på att applicera mycket tunt pappersmaterial, som är mönstrat eller som föreställer något motiv, på möbler och andra föremål - för att på så sätt skapa konstnärliga uttryck på föremål.

Mycket förenklat, kan man säga att man klistrar på tunt papper med motiv på olika föremål. Dock är det inte så enkelt att utföra om man inte kan de olika tekniker som gör att det blir estetiskt tilltalande och även hållbart i längden.

Utbildning

Det kan vara svårt att hitta var man kan utbilda sig till dekupazist. Många lär sig genom självstudier eller genom att gå som lärling hos en verksam hantverkare.

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, tex på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning och på Hantverksprogrammet.

Utbildningar för vuxna finns i första hand hos privata utbildningsanordnare, ofta i form av studiecirklar.

Passande utbildningar kan också finnas inom KKU, Konst och kulturutbildnignar och på en folkhögskola.

Framtidsutsikter

Dekupazist är ett hantverksyrke, som i Sverige är mycket litet.

Arbetsplats

Det är nästan "ett måste" att vara egenföretagare för att kunna arbeta inom det yrket i Sverige, eftersom att det är mycket svårt att få anställning som dekupazist.

Man kan också kombinera att vara dekupazist med att samtidigt jobba med en annan sort hantverk eller med ett helt annat yrke - för att kunna försörja sig som hantverkare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som dekupazist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.