På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Motivlackerare

Motivlackerare

Lackerare är ett samlingsnamn för flera olika yrken: billackerare (fordonslackerare), industrilackerare och motivlackerare, som är en sort konsthantverkare.

Motivlackerare - med hjälp av en air-brushspruta kan skapa allt från självsäkra pinuppor till dödskallar och vilda djur. Motiven som motivlackerare skapar kan pryda bland annat hjälmar och motorhuvar, men också flaskor, ben- och armproteser och kryckor.

Astma och lackering
Om man har astma och har haft behov av behandling mot astma de senaste 2 åren, blir man ej godkänd avseende lagstadgad härdplastundersökning.
Även om man gått färdigt utbildning till lackerare, får man yrkesförbud när man kommer ut i arbetslivet.

Utbildning

Utbildningsbakgrund för motivlackerare kan skilja sig mycket, bland annat finns det numera verksamma motivlackerare i Sverige som har utbildningsbakgrund som billackerare/fordonslackerare eller som grafiker, tryckare och fotografer. Det finns också exempel på självlärda motivlackerare (autodidakter) som via stort eget intresse, arbetslivserfarenhet och/eller praktik lyckades komma in i branschen.

Det som avgör om man lyckas som motivlackerare är intresse, tålamod och konstnärlig talang.

Arbetsgivare

De flesta motivlackerare är egnaföretagare.

Lilla ordboken

Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.