Nästan alla produkter måste ytbehandlas, målas, lackas eller oljas. Många metallprodukter ytbehandlas för att få rätt hårdhet och slitstyrka. Arbetet är många gånger starkt automatiserad och det är ytbehandlarens uppgift att sköta och övervaka processen.
Ytbehandlare sköter utrustningen och bland annat blandar lack och färg. Man kan dock ibland behöva arbeta för hand och utföra vissa arbetsmoment med hjälp av en sprutpistol.
Det finns olika metoder för att ytbehandla olika metallprodukter. Att doppa dem i bad av olika slag är en metod. Det kan till exempel vara en del till en bil som måste ha en stark yta och inte får rosta. Förenklat kan man säga att bitarna hängs på krok eller spänns innan de doppas i olika behandlingsbad, oftast bestående av syror. Detta görs för att det nya ytskiktet ska fästa ordentligt. Sedan läggs ett skikt av till exempel krom eller nickel på.
Arbetet som ytbehandlare kan vara kombinerat med andra uppgifter inom verkstaden.
Ytbehandlare kan också kallas till exempel anodiserare, förkromare eller förnicklare, beroende på vilken typ av process det gäller.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Industritekniska programmet. Vidareutbildning kan ges på arbetsplatsen eller hos en privat utbildningsanordnare.
Länktips
- PVF Yrke och Utbildning
- gymnasieguiden.se - Branschskolor
- Framtid.se - hetaste yrken 2024
- yhguiden.se - "Vill du ha bästa chansen att få jobb?"
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret