På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Fordonslackerare Spela filmen

Fordonslackerare

Detta är ett yrke för dig som tycker om färg och form, och kan tänka sig vilja skapa konstverk på fordon!

Lackeringsarbeten utförs på speciella lackeringsanläggningar och kunderna är skadeverkstäder, försäkringsbolag och privatpersoner.

En lackerare måste ha bra kunskaper om karosseri och även kunna utföra mindre riktnings- och plåtarbeten. Känsla för färg och form är andra viktiga egenskaper. Du jobbar i ljusa, moderna och miljövänliga lokaler. Lackeraren använder oftast vattenspädbara färger och bär friskluftsmask i sprutboxen.

De flesta lackerare arbetar med att finspackla, slipa och lackera skadereparerade karosseridetaljer till ursprungligt skick och några jobbar med motivlackering. Det finns även möjlighet att jobba med foliering sk. Car Wrapping.

Vissa lackerare specialiserar sig på att reparera och lackera plastdetaljer.

Se gärna Skolverkets film "60 sekunder med en fordonslackerare" - här är snabblänk till filmen och en annan kort videofilm om yrket här.

Astma och billackering
Om man har astma och har haft behov av behandling mot astma de senaste 2 åren, blir man ej godkänd avseende lagstadgad härdplastundersökning.
Även om man gått färdigt utbildning till fordonstekniker eller billackerare, får man yrkesförbud när man kommer ut i arbetslivet.

Utbildning

Billackerare utbildas inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning karosseri och lackering. Utbildning till billackerare kan också förekomma inom Komvux eller som arbetsmarknadsutbildning som man kan gå om man är arbetssökande, inskriven på Arbetsförmedlingen.

Utbildningar för vuxna kan man hitta via bilproffs.se/utbildningar/vuxenutbildning/hitta-vuxenutbildning/

Lämpliga utbildningar kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Arbetsmarknad

Arbetsmarknaden är mycket bra då det råder stor brist på lackerare. Noggrannhet och tålamod samt sinne för form är bra egenskaper för den som vill bli billackerare. Behovet av lackerare är stort och väntas öka.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.