Ösby Västmanlands Naturbruksgymnasium

På Ösby Västmanlands Naturbruksgymnasium jobbar våra kärn- och karaktärsämneslärare ofta tillsammans och exempelvis har en mattelektion i skogen. Vi varvar teoriundervisningen med praktisk handling, vi vet att om man gjort saker med sina händer så får man ökad förståelse för hur saker fungerar. 

Hos oss får du studera på en skola som driver ett levande lantbruk med växtodling och nya maskiner. Här finns mjölkkor i en modern ladugård, ett stall med hästar samt en liten grupp med suggor. Vi har också sällskapsdjur, reptiler, fåglar samt en liten park med bland annat lamor, åsnor och getter.

I vår lilla veterinärklinik får du öva på riktigt tillsammans med veterinär. Vi utökar och satsar nu också på hästsjukvård.

I hundstallet finns plats för drygt 20 hundar och precis intill ligger hundhallen som ger fina förutsättningar för träning året om. Har du häst eller hund finns det möjlighet för dig att ha dem med på skolan.

I stallet finns både boxplatser och lösdrift och omgivningarna bjuder på fina ridvägar med en paddock i nära anslutning.

Våra program och inriktningar
På Naturbruksprogrammets inriktning skog deltar vi aktivt i skötseln av Sala kommuns skogar, alltid med nya maskiner och nära till avverkningsplatserna. Vi använder två John Deere-simulatorer för övningar i skotning och skördning.

På Bygg- och anläggningsprogram finns inriktningarna husbyggare och målare. Efter första året finns också möjlighet att gå plåt eller anläggning som gymnasielärling. Du blir väl förberedd för att vara anställningsbar efter skolan, både genom övningarna på skolan samt under praktiken på de olika arbetsplatserna.

Högskoleförberedande studier
Hos oss kan du välja att bredda din utbildning med kurser som ger behörighet till många högskoleutbildningar.

APL – Arbetsplatsförlagt lärande
Vi har en bred APL-verksamhet inom våra olika branscher så du får goda möjligheter att prova på just de yrke du vill arbeta med. För Naturbruksprogrammet finns även möjlighet till APL utomlands.

Internat
Har du en bit att åka? Då kan du bo på vårt mysiga internat som är öppet måndag-fredag. På internatet ingår frukost, lunch, middag och kvällsmacka. Våra fritidsledare hjälper till att fixa aktiviteter och finns tillhands om det behövs. Ditt rum är möblerat, men du inreder det som du trivs med själv.

Gymnasiesärskolan
Nationella programmet och Individuella programmet erbjuder 4-åriga utbildningar som förbereder eleverna både för yrkeslivet, boende och fritid. Utbildningen utformas till stor del efter elevernas individuella intressen och förutsättningar.


Naturbruksprogrammet - kan kompletteras med högskolespåret.

Visa mer
Visa mindre