På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skogsmaskinförare

Skogsmaskinförare

Att arbeta med skogsbruk är att vara en miljöhjälte. Genom att bruka skogen och använda skogsråvaror och ersätta fossil energi, gör skogen stor klimatnytta. Sverige behöver många nya skogsmaskinförare.

Skogsmaskinförare arbetar i skogen med att gallra, avverka och transportera virke ut till platser där det sen hämtas för vidare transport. Till hjälp i arbetet har du skogsmaskiner såsom skördare och skotare. Arbetet kräver stort eget ansvar. Du behöver kunskaper både maskiner och teknik och om skogen, till exempel för att kunna avgöra vilka träd som ska gallras och ta hänsyn till miljön.

Skogsmaskinförare gallrar, slutavverkar och transporterar av virke fram till en väg där det kan lastas. Den skogsmaskin som används mest kallas skördare. Med den görs alla moment vid gallring och slutavverkning, fällning, kvistning, kapning och sortering.

Skogsmaskinförare måste kunna betydligt mer än att köra maskinen. Till exempel att avgöra vilka träd som ska gallras ut för att de som sparas ska växa bättre. Kraven på ett miljömässigt hållbart skogsbruk är en viktig del av arbetet och kraven på kunskaper inom miljö- och naturvård ökar.

Ansvaret för att planera och följa upp arbetet förs alltmer över till den enskilde skogsarbetaren. Det gäller ibland också naturvårdsplanering och miljöuppföljning.

Transport av virket ut ur skogen görs med hjälp av skotare. För markberedning, innan man till exempel planterar ny skog, finns speciella redskap som bärs av traktorer.

Maskinunderhåll och reparationer ingår i arbetsuppgifterna. Beroende på säsong och behov kan det förekomma att man också arbetar med röjning och skogsvård.

Som maskinförare använder du datoriserade system och mobil teknik. I skördarna finns till exempel datoriserad utrustning som mäter trädstammarnas längd och diameter och räknar ut hur de ska kapas för att ge bästa ekonomiska utbyte. Via dator och mobiltelefon kan man också sända information om volymer och kvaliteten på avverkat virke. GPS är ett viktigt hjälpmedel i moderna avverkningsmaskiner.

Du kan vara specialiserad på en viss maskin och kallas då skördarförare eller skotarförare.

Skiftarbete förekommer eftersom maskinerna är dyra och behöver användas så mycket som möjligt för att vara lönsamma. Ibland kan man vara hemifrån flera dagar i sträck.

Utbildning

Gymnasieutbildning till Skogsmaskinförare hittar du på Gymnasieguiden.se, på bla Naturbruksprogrammet, inriktning Skog.

Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux.

För arbete med motorkedjesåg och röjsåg krävs att yrkesutövaren har utbildning och kompetens enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Arbetsplats

Skogsmaskinförare arbetar inom skogsbruket. Arbetsgivare är exempelvis entreprenörer, skogsbolag och skogsägarföreningar.

Du måste trivas med att arbeta ensam eftersom förarna arbetar själva i sin maskin ute i skogen.

Visa mer
Visa mindre

35 Lediga jobb

Hjullastarförare med start omgående!

Arbetsgivare / Ort: Uniflex Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 januari (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-12-16
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Maskinförare
  • lantbruk/Traktorförare
  • lantbruk

Om jobbet
Jobbeskrivning För omgående uppstart söker vi nu en Hjullastarförare till vår kund i Växjö. Tjänsten ska tillsättas omgående och för rätt person kommer detta att leda till en anställning hos vår kund. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att lossa ankommande gods från lastbil, hantera och sortera gods för återvinning. Lastning av gods på lastbil från gårdsplan. Du är van förare som både kan jobba i grupp och självständigt Personliga egenskaper Som person är du: - Stresstålig - Självständig - Social - Noggrann - Innehar hjullastarkort - B-körkort Tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökningstiden har gått ut, så välkommen med din ansökan redan idag. Frågor om tjänsten besvaras på [email protected] Du skickar din ansökan via vår hemsida www.uniflex.se Se till att eventuella referenser som finns namngivna i dina ansökningshandlingar har kännedom om att de finns med där och att de eventuellt kommer att bli kontaktade vid en eventuell rekryteringsprocess. Uniflex är ett auktoriserat bemanningsföretag som arbetar med uthyrning och rekrytering. Uniflex finns i Sverige, Norge och Finland. I Sverige är vi drygt 3 000 anställda och finns på ett 40 tal orter. Vi är medlemmar i Almega Kompetensföretagen samt Byggföretagen och har kollektivavtal med LO, Byggnads, Unionen och Akademikerförbunden. Uniflex är kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöcertifierade enligt ISO 9001, ISO 14001 samt ISO 45001. På Uniflex ser vi våra medarbetare som vår viktigaste tillgång och därför erbjuder vi följande: • Kollektivavtal • Tjänstepension • Friskvårdsbidrag och andra personalförmåner • Försäkringar • Marknadsmässig lön • Karriär och utveckling Vi söker ständigt efter nya kollegor som arbetar i enighet med våra värderingar affärsfokus, engagemang, glädje och ansvarstagande.
Arbetsgivare
Uniflex Sverige AB
Hemsida: http://www.uniflex.se
Ansökan
Ansök senast 30 januari (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Instruktör/Maskinförare lantbruket, vikariat 100%

Arbetsgivare / Ort: Lillerudsgymnasiet AB / VÅLBERG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 januari (1 dag kvar)
Publicerad: 2022-01-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Maskinförare
  • lantbruk/Traktorförare
  • lantbruk

Om jobbet

Om tjänsten

Vi erbjuder dig ett variationsrikt och utvecklande arbete som instruktör/maskinförare inom lantbruket där du får möjlighet att inspirera och lära ut dina kunskaper och erfarenheter till våra naturbrukselever och framtida lantbrukare.

Som instruktör inom lantbruket arbetar du tillsamman med våra elever ute på våra fält med undervisning i alla vanligt förekommande fältsysslor. Planeringen av arbetet ute på fälten sker i nära samarbete med våra övriga medarbetare inom lantbruket.

Du kommer även jobba självständigt med maskinkörning, och andra vanligt förekommande uppgifter på en gård.

Omfattningen är på100%. Periodvis kommer du ha oregelbundna arbetstider, då arbetet styrs mycket av vädret. Det kan innebära att du vissa perioder arbetar längre dagar samt helg.

Tjänsten är ett vikariat till och med 31 oktober, då en av våra medarbetare kommer vara föräldraledig.

Tillträde sker 7 mars alternativt efter överenskommelse.

Om dig

Vi ser gärna att du som söker har naturbruksutbildning, gärna med inriktning mot lantbruk/växtodling samt har viss erfarenhet av att köra olika lantbruksmaskiner. Vi söker dig som är noggrann, strukturerad och ansvarstagande. Vi ser gärna att du även har någon form av pedagogisk utbildning och att du gillar att jobba med ungdomar. B-körkort är ett krav. Behörighet för lastmaskin är önskvärt.

Om Lillerudsgymnasiet

På Lillerud studerar ca 280 På skolan bedriver vi gymnasieutbildning inom Naturbruksprogrammet med inriktningarna: hästhållning, djurvård, lantbruk och naturvetenskap. Lillerudsgymnasiet är en friskola med riksintag och ungefär 75% av eleverna bor på skolans elevhem. Det skapar en härlig familjär känsla på skolan.


Lillerudsgymnaiset är vackert beläget 15 km väster om Karlstad. Skolan har ett stort skoljordbruk på 425 ha samt kor, grisar, får och sällskapsdjur. Vi har också en komplett hästanläggning med bland annat två fina ridhus och inne på Färjestads travbana även ett travstall.


Vill du veta mer besök www.lillerud.se och följ oss gärna på sociala medier.


Välkommen med din ansökan!


Intervjuer kan komma att ske löpande.


Omfattningen är 100% vikariat och det är en semestertjänst.


Tillträde: Sker 7 mars alternativt efter överenskommelse.


Lön:

Individuell lönesättning tillämpas. Ange löneanspråk.

Arbetsgivare
Lillerudsgymnasiet AB
LILLERUD
66494 VÅLBERG
Hemsida: www.lillerud.se
Ansökan
Ansök senast 30 januari (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Maskinskötare till Wapnö Gård

Arbetsgivare / Ort: Wapnö AB / HALMSTAD
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2022-01-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Wapnö gård brukar ca 3000 ha åker och bete samt 530 ha skog. Djurbesättningen omfattar 1400 kor. På Wapnö sker förädling i mejeri, charkuteri och bryggeri. Växtodlingen består av vall, majs, fodersäd samt höstvete och havre. 700 ha odlas efter KRAV:s regelbok.

Läs mer om oss på www.wapno.se

Beskrivning

Arbetet innefattar förekommande arbete på lantbruket med olika lantbruksmaskiner och dess underhåll och tillsyn. Maskinparken är stor och effektiv.

Vi söker dig som är driftig och uthållig gärna med erfarenhet från lantbruk. Körkort lägst klass B. Sprutcertifikat och intyg för heta arbeten kan vara en fördel.

Skicka din ansökan med CV och personligt brev till [email protected] Märk din ansökan med "Maskinskötare". Sista ansökningsdag 31 januari 2022. För frågor om tjänsten kontakta Stefan Nilsson 0705-125596.

Arbetsgivare
Wapnö AB
WAPNÖ GÅRD 215
30591 HALMSTAD
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Traktorförare inom lantbruk

Arbetsgivare / Ort: Karlfältsgård / YSTAD
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-11-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
  • Besprutningscertifikat
Meriterande
  • Certifikat
  • heta arbeten

Om jobbet
Gården behöver en traktorförare med erfarenhet och med sprutcertifikat. Har du en lantbruksutbildning är det en merit. Du ska vara väl insatt i hur ett tradionellt lantbruk inom växtodling bedrivs. Att kunna sköta de olika maskinerna är ett ansvar, så därför bör du ha erfarenhet av det. Likaså bör du kunna jobba både ensam och med kollegor. Viktigt att du kan förstå svenska språket för att kunna både ge och ta instruktioner. Detta är ur en säkerhetsaspekt. Både män och kvinnor är välkomna att söka.
Arbetsgivare
Karlfältsgård
Karlfältsvägen103-53
27198 YSTAD
Tel: 0411-552222
Ansökan
Ansök senast 31 januari (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Röjning,skogsbruk ,thinning

Arbetsgivare / Ort: Skogsträd Ingar AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön
Ansök senast 3 februari (5 dagar kvar)
Publicerad: 2022-01-04
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

We are looking workers for 2022 season in our team. The work is thinning the forest with a trimmer.

The work usually lasts 6 months


We expect honesty from the candidate, not afraid of hard work

Arbetsgivare
Skogsträd Ingar AB
Wallingatan 34
11124 Stockholm
Ansökan
Ansök senast 3 februari (5 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.