På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skogsmaskinförare

Skogsmaskinförare

Att arbeta med skogsbruk är att vara en miljöhjälte. Genom att bruka skogen och använda skogsråvaror och ersätta fossil energi, gör skogen stor klimatnytta. Sverige behöver många nya skogsmaskinförare.

Skogsmaskinförare arbetar i skogen med att gallra, avverka och transportera virke ut till platser där det sen hämtas för vidare transport. Till hjälp i arbetet har du skogsmaskiner såsom skördare och skotare. Arbetet kräver stort eget ansvar. Du behöver kunskaper både maskiner och teknik och om skogen, till exempel för att kunna avgöra vilka träd som ska gallras och ta hänsyn till miljön.

Skogsmaskinförare gallrar, slutavverkar och transporterar av virke fram till en väg där det kan lastas. Den skogsmaskin som används mest kallas skördare. Med den görs alla moment vid gallring och slutavverkning, fällning, kvistning, kapning och sortering.

Skogsmaskinförare måste kunna betydligt mer än att köra maskinen. Till exempel att avgöra vilka träd som ska gallras ut för att de som sparas ska växa bättre. Kraven på ett miljömässigt hållbart skogsbruk är en viktig del av arbetet och kraven på kunskaper inom miljö- och naturvård ökar.

Ansvaret för att planera och följa upp arbetet förs alltmer över till den enskilde skogsarbetaren. Det gäller ibland också naturvårdsplanering och miljöuppföljning.

Transport av virket ut ur skogen görs med hjälp av skotare. För markberedning, innan man till exempel planterar ny skog, finns speciella redskap som bärs av traktorer.

Maskinunderhåll och reparationer ingår i arbetsuppgifterna. Beroende på säsong och behov kan det förekomma att man också arbetar med röjning och skogsvård.

Som maskinförare använder du datoriserade system och mobil teknik. I skördarna finns till exempel datoriserad utrustning som mäter trädstammarnas längd och diameter och räknar ut hur de ska kapas för att ge bästa ekonomiska utbyte. Via dator och mobiltelefon kan man också sända information om volymer och kvaliteten på avverkat virke. GPS är ett viktigt hjälpmedel i moderna avverkningsmaskiner.

Du kan vara specialiserad på en viss maskin och kallas då skördarförare eller skotarförare.

Skiftarbete förekommer eftersom maskinerna är dyra och behöver användas så mycket som möjligt för att vara lönsamma. Ibland kan man vara hemifrån flera dagar i sträck.

Utbildning

Gymnasieutbildning till Skogsmaskinförare hittar du på Gymnasieguiden.se, på bla Naturbruksprogrammet, inriktning Skog.

Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux.

För arbete med motorkedjesåg och röjsåg krävs att yrkesutövaren har utbildning och kompetens enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Arbetsplats

Skogsmaskinförare arbetar inom skogsbruket. Arbetsgivare är exempelvis entreprenörer, skogsbolag och skogsägarföreningar.

Du måste trivas med att arbeta ensam eftersom förarna arbetar själva i sin maskin ute i skogen.

Visa mer
Visa mindre

31 Lediga jobb

Traktorförare Orust deltid

Arbetsgivare / Ort: Hänvisning till Arbetsförmedlingen
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
 • Traktorkort

Om jobbet
Omfattning deltid, ca 50%. Vi söker en ny anställd som i första hand kan köra traktor och skogsvagn med kran på kvällar och helger. En stor fördel om du har motorsågskörkort AB. Till största del avser arbetet körning i samband med trädfällningsuppdrag men också underhåll av traktor och maskiner samt visst arbete inom jordbruk. Du har mångårig vana av att köra modernare traktorer och är ambitiös och noggrann. Vid körning hos kunder är du med och städar på fällplatser med kratta och lövblås. Du har lätt att samarbeta och ta instruktioner och kommer att samordna med andra anställda. Lön enl. ök, det går också bra med f-skattare. Du kan ha en annan anställning eftersom arbetet i utgångsläget sker på kvällar och helger. Du har egen bil och bor inte för långt från oss.
Arbetsgivare
Hänvisning till Arbetsförmedlingen
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Vi söker två dikesröjare till sommaren.

Arbetsgivare / Ort: Wikan Personal AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 maj (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-03-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Skogsarbetare
 • röjning

Om jobbet
Om företaget Vi söker nu på uppdrag av kund, två självgående gräsröjare/dikesröjare för arbete med gräsröjning efter vägar i Hälsingland i sommar. I den här annonsen har vi tillsammans med vår kund valt att inte gå ut med kundföretagets namn, men vi kommer att informera dig om det vid en första telefonintervju. Dina arbetsuppgifter Arbetet är rörligt och sker utomhus i alla väder. Ni kommer röja bort gräs runt vägpinnar och mötesplatser i hela Hälsingland. Under sommarperioden juni- augusti. Arbetstider är 7-16. Vi tillhandahåller arbetskläder, arbetsredskap, samt företagsbil men du kommer behöva ta dig till arbetsplatsen, som ligger söder om Hudiksvall för att hämta arbetsbil och redskap. Din bakgrund/Dina egenskaper Om du har erfarenhet inom röjning hoppas vi att du söker! Arbete på väg är en merit. Mycket bra hälsa, pga arbete kräver fysisk ansträngning. Förmåga att arbeta som ett lag med sin arbetskompis. Ansvar och god kvalitet på arbetet. Lojalitet mot företaget. Stor fördel är erfarenhet av att arbeta i skogen. Du är van att hantera en röjsåg, Information och kontakt Frågor kring tjänsten besvaras av Catrine Pehrsson på 076-649 33 12 Vänta inte med att söka tjänsten då ansökningarna behandlas löpande och tjänsten kan komma att tillsättas så snart vi har hittat rätt personer till sommarjobbet innan sista ansökningsdag. Om Wikan Personal Wikan Personal är din personliga och lokala arbetsgivare i bemanningsbranschen. Vårt breda kontaktnät hjälper dig som har rätt inställning och kompetens, till arbete. Vi verkar i flera olika branscher, vilket öppnar många dörrar för dig i jakten på nästa jobb. Vi lägger fokus på vår personal, deras välmående och utveckling. Vi kan personal. Wikan Personal är ett auktoriserat och etablerat bemannings- och rekryteringsföretag. Med lokal förankring vill vi hjälpa företag och organisationer med kompetent och välmotiverad personal. Wikan har kontor på 15 orter i Sverige, omsätter ca 330 Msek och har omkring 700 anställda. Läs mer på www.wikan.se
Arbetsgivare
Wikan Personal AB
Hemsida: http://www.wikan.se
Ansökan
Ansök senast 12 maj (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Traktorförare

Arbetsgivare / Ort: Hellstedt, Björn / TIERP
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 maj (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Maskinförare
 • lantbruk/Traktorförare
 • lantbruk

Om jobbet

Vi driver ett Lantbruk med vallfoder till hästar, spannmål, djurproduktion och skog.

Vi söker en traktorförare som vill ha ett ansvarsfullt arbete med att utföra alla de sysslor som finns på lantbruket.

På gården finns även en mindre åkeriverksamhet.

Arbetsgivare
Hellstedt, Björn
HALLS 221
81591 TIERP
Ansökan
Ansök senast 12 maj (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Länsstyrelsen söker säsongsanställd fältpersonal

Arbetsgivare / Ort: Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 maj (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Skogsarbetare
 • röjning

Om jobbet
Länsstyrelsen är en mångsidig myndighet med bred kompetens inom många olika samhällsområden. Vi arbetar för hållbar utveckling i hela länet och för att genomföra de uppdrag vi får från riksdag och regering så klokt och effektivt som möjligt. Hos oss gör du stor samhällsnytta. Vi erbjuder dig en bra arbetsmiljö med stimulerande och utmanande arbetsuppgifter. Det finns goda möjligheter till kompetensutveckling för alla medarbetare. Vi har flexibla arbetstider och arbetssätt för att kunna skapa bra förutsättningar att förena arbetsliv och privatliv. Västernorrlands län har en storslagen natur och består av både kust och inland. Länsstyrelsen finns i Härnösand, mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Vi har goda pendlingsmöjligheter, både längs kusten och inåt landet. I dag arbetar cirka 240 medarbetare hos oss. Landshövding Berit Högman är chef för länsstyrelsen Västernorrland. Läs mer om vår verksamhet och våra förmåner på www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Länsstyrelsens enhet för Skyddad natur arbetar med att bevara Västernorrlands värdefullaste naturområden. I detta ingår att sköta flertalet av länets drygt 200 befintliga naturreservat, samt att bilda nya. Enheten ansvarar också för förvaltningen av Skuleskogens nationalpark och världsarvet Höga Kusten med dess naturum vid Skulebergets fot. ARBETSUPPGIFTER Du kommer dagligen arbeta i fält med uppgifter som drift och underhåll av reservatsgränser, stigsystem, rastplatser och övernattningsstugor, röjning, slåtter av gräsmarker, skötsel av toaletter, tömning av sopor mm. Det ingår också att informera och vägleda besökare. Arbetet kan i delar vara fysiskt krävande och förutsätter en vana av att vistas i naturen. Du kommer ingå i ett arbetslag tillsammans med fem kollegor. Stationeringsort är Docksta och ditt arbete kommer att ledas från länsstyrelsens lokalkontor vid Skuleberget, samt från huvudkontoret i Härnösand. KVALIFIKATIONER Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är självgående, ansvarstagande, med god initiativförmåga och som trivs med att samarbeta i ett arbetslag. Du kommer att möta mycket folk i ditt arbete och det är därför viktigt att du är serviceinriktad och kan vara en god företrädare för myndigheten utåt. Du ska ha: • yrkeserfarenhet från arbete med snickeri och markarbeten i fält, samt arbete med röj- och motorsåg. • B- körkort • motorsågkörkort nivå A och B. Det är meriterande med: • yrkeserfarenhet från arbete med friluftsanläggningar och naturvårdsinriktad skötsel. ÖVRIGT Länsstyrelsen tillämpar kompetensbaserad rekrytering. Som ett led i detta kan arbetsprov komma att tillämpas. För att arbeta hos oss måste du dela länsstyrelsens värdering om alla människors lika värde. Delar av länsstyrelsens verksamhet är hbtq-certifierad. Hos oss på länsstyrelsen är vissa befattningar placerade i säkerhetsklass. Det kan innebära att en säkerhetsprövning och registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan anställning. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Vid tillsvidareanställning blir du automatiskt krigsplacerad hos oss.
Arbetsgivare
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Ansökan
Ansök senast 13 maj (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Lantbrukstjänst, parkarbete

Arbetsgivare / Ort: Just In Time Hr AB / Dyltabruk
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 14 maj (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Maskinförare
 • lantbruk/Traktorförare
 • lantbruk

Om jobbet

Vi söker en person med bred kunskap inom Jordbruk och trädgårdsskötsel. Arbetet innehåller vårbruk, jordbearbetning, sådd. Underhåll av byggnader, målning. Parkskötsel, gräsklippning, underhåll av grusgångar, klippning av häckar.

Arbetsgivare
Just In Time Hr AB
Axbergshammars Säteri
71896 Dyltabruk
Hemsida: http://www.axbergshammar.se
Ansökan
Ansök senast 14 maj (3 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.