Skogsbrukets Yrkesnämnd, SYN
Pontus väljer skog före kontor.
Pontus Rosén arbetar som skogsmaskinförare. Hans främsta uppgift är att transportera virke från skog till bilväg.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Om jag har det tidiga skiftet börjar jag klockan sex på morgonen. Då kollar jag igenom maskinerna så att allt ser okej ut. Därefter kör man hela dagen och avslutar med att göra service på maskinen. Mycket kan hända under dagen. Maskinen kan gå sönder, grusvägarna kan bli förstörda av vädret som nu när det har regnat. Arbetsuppgifterna handlar om att köra fram virket. En maskin framför mig fäller och upparbetar träden, medan vi gör sista kollen, hämtar virket, kör ut det till bilväg och lossar.
När bestämde du dig för att bli skogsmaskinförare?
– När jag var mindre älskade jag naturen och jag har alltid varit intresserad av maskiner. Min pappas kompis jobbade som skogsmaskinförare och vi var ute mycket tillsammans. Jag lärde mig mycket av honom. I stort sett varje lov var vi ute. Jag bestämde mig redan i tredje klass för att det var det här jag ville göra.
Vad krävs det för utbildning för ditt jobb?
– Tre år på naturbruksgymnasiet med skogsinriktning. Efter gymnasiet ringde jag upp min nuvarande chef och frågade om han behövde någon. Jag fick komma och provköra och sedan fick jag vara kvar. Det här året har varit lärorikt och jag har fått massor av erfarenhet.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är frihet under ansvar och man är inte så bunden och övervakad som man kanske är på ett kontor. Yrket är omväxlande och kräver kunskaper i både biologi och teknik. Man är ensam med maskinen och har en härlig utsikt över naturen och får mycket tid att tänka. Är det en fin dag kan man lämna maskinen, ta med sig lunch och sätta sig på en stubbe med skogen som utsikt. Det kan dock bli lite bakslag när man andra dagar måste gå ut och meka med maskinen i 30 minus.
Utbildning
Den snabbaste vägen in i branschen är om du pluggar Naturbruksprogrammet, inriktning skog, på gymnasiet. Då får du lära dig skogsskötsel, skogsmaskiner, virkeslära, narturbruk mm. Du får bra praktik inbakad i din utbildning och dessutom får du vara tillsammans med andra som delar samma intresse för naturbruk. Naturbruksgymnasiet är en bra språngbräda ut i arbetslivet.
Inom Yrkeshögskolan kan det finnas utbildningar för skogsmaskinförare och skogsvårdare. Lycka till med din karriär inom skogsbruket!