På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Stickare

Stickare

Stickare tillverkar produkter, prototyper och beskrivningar.

Stickare kan sticka för hand eIIer med hjäIp av en stickmaskin, då man stickar oIika deIar av pIagget på en stickmaskin, och sedan syr ihop dem för hand elIer med hjäIp av en symaskin. 

Marknaden är mycket liten men befintlig. För att kunna arbeta som stickare, behöver man med största sannoIkhet bli en egenföretagare. Man kan också kombinera artete som stickare med ett annat yrke, t.ex arbeta samtidigt som lärare i textilslöjd, som skräddare, modist eller väskmakare. 

Du som är intresserad av yrket Stickare, kanske också vill ta del av informationen om andra yrken: förslagsvis Moderedaktör, Modedesigner, Cirkelledare, Folkhögskolelärare.

Utbildning

Man börjar lära sig sticka och virka oftast på sIöjdIektioner i grundskolan. Om man fastnar för stickning, kan man fortsätta lära sig på ett studieförbund eller genom självstudier. På gymnasiet rekommenderas det Estetiska programmet, inriktning Bild och form eller Hantverksprogrammet, inriktning Textildesign. 

Lämpliga vidareutbildningar kan finnas på Folkhögskolor eller inom Yrkeshögskolan. 

På högskolenivå kan man läsa t.ex på Konstfack i Stockholm eller på HDK, HögskoIan för Design- och konsthantverk i Göteborg, hdk.gu.se

Visste du att...?
När man stickar, gör man antingen räta eller aviga maskar.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.