Vävare

Vävare

Som vävare kan du arbeta som Maskinoperatör inom textilindustrin eller så kan man tillverka textilier i handdriven vävstol. Dessa två yrkesprofiler kan man se som två olika yrken som dock har samma namn och har en del gemensamma arbetsmoment.

En vävare som arbetar inom industrin, dvs som maskinoperatör, kan samtidigt göra arbetsuppgifter som vävlagare, varpoperatör, stickare, digitaltryckare eller som textilfärgare inom textilindustrin.

Maskinoperatörer inom textilindustrin ansvarar ofta för flera maskiner. Du följer processen via bildskärmar och instrumentpaneler och kontrollerar regelbundet att kvaliteten på tillverkningen är som den ska. Det ingår också i arbetet att åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs.

Även om det manuella arbetet inom textilindustrin minskar förekommer arbetsmoment som exempelvis att byta drev, ett slags kugghjul, att trä kammar i vävmaskiner, byta garnspolar eller sätta till färg till maskinen. Förutom arbete med produktionen arbetar du även med ställ och underhåll av maskinerna. 

Arbete som maskinoperatör kan på vissa arbetsplatser innebära skiftarbete.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på Hantverksprogrammets inriktningar Övriga hantverk eller Textil design och inom Industritekniska programmet.

Vuxenutbildningar kan finnas hos privata utbildningsanordnare samt inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

För vävare som tillverkar textilier "för hand" det vill säga i handdriven vävstol, är arbetsmarknaden liten.

Arbetsplats

Oftast är man egenföretagare eller kombinerar arbete som vävare med ett annat yrke, ofta inom konsthantverk alternativt kan man samtidigt vara t ex gallerist eller lärare i bild eller i slöjd.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.