På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vävare

Vävare

Som vävare kan man arbeta som Maskinoperatör inom textilindustrin eller så kan man tillverka textilier i handdriven vävstol. För vävare som tillverkar textiier "för hand" det viII säga i handdriven vävstol, är arbetsmarknaden liten. I detta fallet är vävaren en konsthantverkare.

En vävare som arbetar inom industrin, dvs som maskinoperatör, kan samtidigt göra arbetsuppgifter som vävlagare, varpoperatör, stickare, digitaltryckare och/eller som textilfärgare inom textilindustrin.

De två ovan beskrivna "yrkesprofiIer" kan man t o m se som två oIika yrken som dock har samma namn och har en del gemensamma arbetsmoment.

Maskinoperatörer inom textilindustrin ansvarar ofta för flera maskiner. De följer processen via bildskärmar och instrumentpaneler och kontrollerar regelbundet att kvaliteten på tillverkningen är som den ska. Det ingår också i arbetet att åtgärda olika störningar i produktionen och rapportera in eller reparera maskinerna när det behövs.

Även om det manuella arbetet inom textilindustrin minskar förekommer arbetsmoment som exempelvis att byta drev (ett slags kugghjul), att trä kammar i vävmaskiner, byta garnspolar eller sätta till färg till maskinen. Förutom arbete med produktionen arbetar men även med ställ och underhåll av maskinerna. 

Arbete som maskinopertör kan på vissa arbetsplatser innebära skiftarbete (ofta två-skift, dvs ena veckan arbetar man från tidig morgon och nästa vecka börjar man mitt på dagen och arbetar kväII, t.ex till kl.23.00). 

Som vävare "för hand" är man konsthantverkare med en ganska Iiten arbetsmarknad. Oftast är man egen företagare eIIer kombinerar arbete som vävare med ett annat yrke, ofta inom konsthantverk alternativt kan man samtidigt vara t.ex gallerist eller lärare i bild eller i slöjd.

Utbildning

Grundutbildning från Hantverksprogrammets inriktning Övriga hantverk rekommenderas. Relevanta kurser kan finnas hos privata utbildningsanordnare.

Läs gärna även information om följande yrken: husfru, hovmästare, påklädare och serivtör/servitris.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.